DünyaMoskova’dan müzakere ‘yoklaması’

Moskova’dan müzakere ‘yoklaması’

27.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Son dönemde savaşı sona erdirmeye yönelik hem Ukrayna hem de Rusya tarafından gelen olumlu açıklamalar dikkat çekiyor. Son olarak Rus yönetimi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile müzakereye hazır olduklarını duyurdu.

Moskova’dan müzakere ‘yoklaması’

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya genel olarak müzakere sürecine açık, ancak ilk olarak Ukrayna tarafının hazır olduğunu anlamamız gerekiyor” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da, çarşamba günü Çin seyahati sırasında Moskova “iyi niyet” gösterdiğinde Kiev’in müzakereye hazır olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Saldırılar sürdü

Öte yandan Ukrayna ve Rusya karşılıklı olarak saldırılarını sürdürüyor. Ukrayna ordusu, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın batısındaki Saki Hava Üssü’nün hedef alındığını duyurdu. Rusya ise gece boyunca insansız hava araçları ile Ukrayna enerji tesislerine saldırı gerçekleştirdi. Saldırılar sonucu 68 binden fazla kişinin elektriksiz kaldığı kaydedildi. Rusya tarafından Çernihiv bölgesine düzenlenen saldırılarda ise 15 kişinin yaralandığı, alt yapıda hasar oluştuğu belirtildi.

AB Rus varlıklarının faizini Kiev’e aktarıyor

Avrupa Birliği (AB) dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin 1.5 milyar Euro’sunu Ukrayna’ya göndererek ilk transferi yaptı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB, Ukrayna’nın yanındadır. Bugün, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyar Euro’luk geliri Ukrayna’nın savunması ve yeniden inşasına aktarıyoruz. Kremlin’in parasının, Ukrayna’yı ve tüm Avrupa’yı yaşanacak daha güvenli bir yer haline getirmekten daha iyi bir sembolü veya kullanımı yoktur” ifadelerini kullandı.