DünyaMilyar dolarlık projede 21 bin gizemli ölüm

Milyar dolarlık projede 21 bin gizemli ölüm

28.10.2024 - 10:07 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun parçası olan milyar dolarlık ultra fütüristik Neom şehri projesinde gerçekleşen 21 bin işçinin ölümle ilgili şok eden detayları ITV ortaya çıkardı.

Milyar dolarlık projede 21 bin gizemli ölüm

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Suudi Arabistan'daki tehlikeli ve ölümcül çalışma koşullarını ifşa etmek için ilerleyen ITV belgesel ekibinin ulaştığı yeni istatistiklere göre, Muhammed bin Selman'ın Suudi Vizyon 2030 projesini başlatmasından bu yana sadece sekiz yılda 21 bin'den fazla işçi öldü.

Haberin Devamı

Çalışanlar ülkede "tuzağa düşmüş köleler" ve "dilenciler" gibi hissettiklerini söylüyor. Dehşete düşen işçiler ve Suudi Arabistan'a taşındıktan sonra ölen işçilerin yürekleri parçalanmış aile üyeleri, ITV'nin son ifşasında son yıllarda karşılaştıkları dehşeti ortaya koydu.

"Kingdom Uncovered: Inside Saudi Arabia" (Krallık Çıplak: Saudi Arabistan'ın içinden) adlı belgesel, birçok kişinin ilk elden deneyimlediği ölümcül sorunlardan bahsediyor.

Belgeselde "Her gün dünyanın en pahalı bina projelerinden bazılarını inşa etme bahanesiyle yasadışı uygulamalar ve korkunç ihlaller yaşanıyor" ifadelerini kullanılırken, şu metinler yer alıyor:

"Krallığın hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Selman, petrol devletini küresel bir turizm merkezine dönüştürme çabalarının öncüsü. Amiral gemisi NEOM olan kompleksleri içeren ve The Line gibi fantezi fikirleri içeren Suudi Vizyon 2030 projesini oluşturmak için trilyonlarca dolar harcadı."

Haberin Devamı

"100 BİN İŞÇİ KAYBOLDU"

Belgeselere göre Suudi Arabistan ayrıca inşaatta çalışan önemli sayıda göçmenin kaybolduğu iddiasıyla da karşı karşıya kaldı. Belgeselde ortaya çıkan konan veriler, NEOM'un inşası sırasında 100 bin'e kadar göçmen işçinin kaybolduğunu iddia ediyor.

ITV'nin yeni rakamları ayrıca, Vizyon 2030'un başlatılmasından bu yana Hindistan, Bangladeş ve Nepal'den 21 bin yabancı işçinin öldüğünü ortaya koydu. Nepal'in Yabancı İstihdam Kurulu, 650'den fazla Nepalli işçinin ölümünün hala açıklanmadığını öne sürüyor.

Belgeselde Noura adlı gizli bir gazeteci, The Line (gökdelen projesi) işçileriyle insanların üzerindeki etkisi hakkında konuşuyor. Bir milyon sakini olan fütüristik 100 mil (161 km) uzunluğundaki araçsız şehir şu anda Suudi çölünün derinliklerinde inşa ediliyor.

Belgeselde bir işçi, The Line için yüksek hızlı tren tüneli inşasına yardımcı olmak için genellikle günde 16 saat çalıştırıldığını açıkladı. İşçi, sadece bir haftada 84 saatten fazla çalıştıklarını söylüyor.

Suudi yasaları, kimsenin haftada 60 saatten fazla çalışmaması gerektiğini kesin bir şekilde belirtirken şunları söylüyor: "Son derece sıkı çalışmaya zorlanıyoruz. Dinlenmek için çok az zamanımız var. Yoruluyoruz. Gece gündüz kaygı yaşıyoruz. Suudi Arabistan, diğer ülkelerden gelen vatandaşları pek umursamıyor. Dilenci gibi muamele görüyoruz."

Haberin Devamı

Milyar dolarlık projede 21 bin gizemli ölüm

"İSTİSMARLAR SİSTEMATİK"

İnsan hakları örgütü FairSquare'in direktörü Nicholas McGeehan "Bu çalışma saatleri, uluslararası asgari standartların izin verdiğinin çok ötesinde. Gerçek şu ki, Suudi Arabistan'ın her yerindeki işçiler derinden kötü muameleye ve tehlikeli sömürüye maruz kalıyor" derken ekliyor:

"İstismarlar ülke genelinde sistematik olarak gerçekleşiyor."

Yerel işçilerden oluşan bir grubun yer aldığı başka bir klipte bir adam şöyle diyor: "Kendimizi tuzağa düşmüş köleler gibi hissediyoruz."

Belgeselde Noura, aylardır maaş almadıklarını söyleyen birçok işçiyle konuştuğunu söylüyor. İşçiler, bazılarının 10 aydır para almadıklarını söylüyor. Diğerleri ise beslenmediklerini veya başkalarıyla yemek yiyemediklerini ve ailelerini görmek için Krallık'tan ayrılmalarına asla izin verilmediğini iddia ediyor.

Haberin Devamı

Noura'nın bulduğu bir diğer önemli sorun ise yoğun iş yükü, yiyecek ve uyku eksikliği ve genel olumsuz bir ortamın birleşiminin zihinsel yorgunluğa ve fiziksel işkenceye yol açabilmesiydi. Belgeselde, Raju Bishwakarma adlı bir Nepalli işçinin kurtarılmak için yalvardığı sırada yaptığı yürek parçalayıcı bir telefon görüşmesi oynatılıyor. Raju'nun gözyaşlarına boğulma noktasındayken "Lütfen beni dinleyin, çok hastayım" sesleri de belgeselde yer alan detaylar arasında yer aldı.

NEOM PROJESİ NEDİR?

Neom (NEOM olarak biçimlendirildi) Suudi Arabistan tarafından Tabuk Eyaletinde inşa edilen bir kentsel alan projesi. 2017'de veliaht prens Muhammed bin Selman tarafından başlatılan alan, Kızıldeniz'in kuzey ucunda, Mısır'ın doğusunda, Akaba Körfezi'nin karşısında ve Ürdün'ün güneyinde yer alıyor.Neom'un toplam planlanan alanı 26.500 kilometre kare.

Yüzen bir endüstriyel kompleks, küresel ticaret merkezi, turistik tatil köyleri olarak tasarlanan doğrusal bir şehir de dahil olmak üzere kentte birden fazla bölge planlanıyor. Suudi Arabibtan şehrin büyük bir kısmının 2039'a kadar tamamlanması umuyor. Tahmini maliyeti 1,5 trilyon doları aşan proje hakkında uzmanlar sık sık şüphelerini dile getirirken çevre ve insan hakları ihlalleri de uluslararası basında sık sık yer alıyor.