03.10.2023 - 13:54 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de sakin bir yazı geride bırakan Türkiye ve Yunanistan yeni sayfa açtı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiryakos Miçotakis 70 gün içerisinde iki kez yüz yüze görüştü.
Geçen ay ABD'nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) zirvesine giden liderlerin Türkevi'ndeki buluşmasında yol haritası çıkarıldı, Ankara ve Atina'nın anlaşmaya vardığını yazan Yunan basını 'Ege'nin sakin suları arasında yol haritası' ve 'Manhattan gökdeleninde 'evet', 'hayır' ve 'belki' başlıklarını attı. Yol haritasında yıl sonuna kadar '3+1 dönüm noktası' yer aldığı belirtilen haberlerde, görüşmenin perde arkasındaki atmosferin kamera önünde sergilenenden farklı olmadığı vurgulandı.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türk Yunan ilişkilerindeki pozitif havanın doğrulandığı zirveden iki hafta sonra verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la buluşmasını anlattı.
Alpha televizyonuna verdiği röportajda halihazırda bir fırsat olduğunu dile getiren Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesini kişisel kimya açısından da iyi olarak niteledi:
"Bu geçmiş gerginlikleri bir kenara koymak ve birbirimizle iyi geçinmenin yolunu bulmak için bir fırsat. Ve eğer aramızdaki büyük farklılıkları çözemezsek, hararetli hadiselerin kıyısında olmayalım. Daima kararlı oldum. Görüşme kişisel kimya yönünden de iyiydi. Havai değilim, naif değilim. Şimdiye kadar anlaştığımız şeyleri gördüğümüzü kabul etmeliyim. Önemli bir etkinliğimiz var, Selanik'teki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı. Güzel havayı koruyarak girmek önemli."
To Vima gazetesi Yunan Başbakan'ın açıklamalarını 'Erdoğan'la iyi görüşme' başlığıyla sayfasına taşıdı.
'Geçmişteki gerginlikleri bir kenara koyma fırsatı-İyimserim' başlığını tercih eden Ethnos gazetesi ise, Kiryakos Miçotakis'in Erdoğan'la gerçekleştirdiği iki görüşmenin detaylarını Yunan Başbakan'ın gözünden aktardı.
Alçakgönüllü bir iyimserlik taşıdığını kaydeden Miçotakis, Erdoğan'la buluşmalarının ardından tarafların Türk Yunan ilişkilerinin geleceği için daha pozitif olabileceği yorumunu yaptı.
"Türkiye'nin Avrupa ile değil ABD ile köprüleri atmasının bir noktaya kadar çıkarına olduğunu farkettiğini düşünüyorum. Yunanistan-ABD ilişkileri jeostratejik olduğu için, Ankara Yunanistan'ın Avrupa ile ilişkileri biçimlendirmedeki rolünü teslim ediyor, bir dereceye kadar ABD ile ilişkileri de. Bütün bunların ötesinde, benim ve Erdoğan'ın mevcut durumun geçmişte yaşanan gerilimleri ve aşırı söylemleri bir tarafa koyup iyi komşuluk için bir fırsat olduğunu anladığımızı düşünüyorum."
Ege ve Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin sınırlandırılması gibi büyük farklılıkların acil şekilde çözülmemesi halinde sıcak hadiselerin eşiğine gelinebileceğini belirten Miçotakis, tarafların özellikle göç sorununda işbirliği yapabileceğini vurguladı.
Yunanistan Başbakanı ayrıca, mantığın galip gelmesinden duyduğu mennuniyeti dile getirip Türkiye'nin tutumunda değişiklikler görmemeyi umut ettiğini de ekledi.