30.03.2022 - 12:41 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Şanghay hızla yayılan bir Kovid salgınını engellemek için sokağa çıkma yasağı uygulamadan önce bile, Çin'in en zengin kentindeki birçok kişinin hayatı virüs ve hükümetin tepkisi tarafından alt üst olmuştu. Sakinler, evde kalmalarının emredilmesi durumunda yiyecek stoklamak için yarıştı. Bazıları, yaşadıkları sitelerin ve evlerin önceden haber verilmeden kilitlenen kapılarını protesto etti. Hükümetin tecrit tesislerine gönderilen kent sakinleri, yatak sıkıntısı nedeniyle yerde uyumak zorunda kaldı.
HEMŞİRE ASTIM KRİZİNDEN ÖLDÜ
Yine de diğerleri için, şehrin Kovid-19 kısıtlamalarının yaşamı tehdit eden etkileri oldu. Bazı sakinler evlerine kapatıldıkları için böbrek diyalizi veya ihtiyaçları olan diğer acil tedavileri alamadı. Hatta bir hemşire, geçirdiği astım krizi sonrasında ihtiyacı olan tedaviye erişemediği için hayatını kaybetti.
New York Times'ın aktardığına göre, tedbirler şehri ikiye böldü, ilk olarak doğu kesim Pazartesi gününden itibaren beş günlük bir karantina için kapatıldı. Ardından batı kesiminde benzer bir kapatmaya döndü. Pazartesi günü Şanghay'ın 3 bin 500 vaka görüldü, dünyanın çoğuyla karşılaştırıldığında bu sayı çok küçüktü, ancak son derece bulaşıcı olan Omicron varyantı nedeniyle önlem almanın gerekli olduğu düşünüldü. Yetkililer, sokağa çıkma yasağının yetkililerin toplu testler yapmasına olanak sağlayacağını söyledi.
MARKETLERE ERİŞEBİLMEK İÇİN MECBUR KALDILAR
Şanghay, koronavirüs vakalarındaki büyük artış nedeniyle Pazartesi gününden itibaren toplu Kovid-19 testleri için şehrin her yarısı için de sırayla kısıtlamalara gidileceğini açıkladı. Şanghay hükümeti Pazar gecesi yaptığı açıklamada, şehrin yaklaşık 11 milyon sakininden oluşan doğu yarısının hafta başında dört gün boyunca karantinaya alınacağını, kalan 14 milyon insanın ise Cuma gününden itibaren karantinaya alınacağını duyurdu. Herkesin marketlere ve ortak alanlara erişmelerine izin verecek "yeşil" sağlık kodu durumunu korumak için şehir genelindeki Kovid-19 taramasına katılması gerekiyor.
HAYAT DURDU
Karantina dönemi sırasında insanların dışarı çıkması yasaklanacak ve zorunlu olmayan tüm işçiler evden çalışmak zorunda kalacak. Otobüsler, metrolar, feribotlar ve taksiler de dahil olmak üzere toplu taşıma da kısıtlamanın uygulandığı alanlarda askıya alınacak.
Ülkenin Ulusal Sağlık Komisyonu'na göre, Şanghay Cumartesi günü 2 bin 678 yeni vaka bildirdi. Bu enfeksiyon sayısı, o gün Çin'de kaydedilen tüm yeni vakaların neredeyse yarısını oluşturdu. Pekin'in sıfır vaka stratejisi nedeniyle ortaya atılan kısıtlama kararı, öfkeli vatandaşların tepkisine yol açtı.
KENT SAKİNLERİ İSYAN ETTİ
Ülkedeki en iyi altyapıya sahip bir şehir olan Şanghay'da, sosyal medya şikayetleri, sakinlerin ihtiyaç duydukları şeylere sahip olmalarını sağlamaya yönelik sistemlerin, karantinalar haber verilmeden uzatıldığı için başarısız olduğunu gösteriyor. Yetkililer, sakinlerin ihtiyaç duydukları şeyleri elde etmek için çevrimiçi platformları kullanmalarını destekleyerek veya toplu satın alma ve dağıtım düzenleyerek malzemeleri sağlamak için "her türlü çabayı" gösterdiklerini söylüyor. Ancak kent sakinleri market alışverişlerini yapamadıklarından, çocuklarına ilaç alamadıklarından ve gerekli siparişleri internetten veremediklerinden şikayetçi.
Şehir genelinde artan vakalarla başa çıkmak için Şanghay hükümeti, hastanelerin üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla, düşük riskli bölgelerdeki evlere hızlı antijen test kitleri dağıtarak Pazar günü 14 milyondan fazla insanı test etti. Şehirdeki birçok kapalı stadyum ve sergi merkezi, asemptomatik veya hafif semptomlar gösteren Kovid-19 hastaları için merkezi karantina tesislerine dönüştürüldü.
Çin, artan vaka sayılarına rağmen, pandeminin başlamasından bu yana en yüksek seviye olan şehir çapında tam karantina uygulama konusunda hala isteksiz.