24.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya, Ukrayna'ya yönelik işgal harekatına devam ederken, savaşın başlangıcından beri büyük direniş gösteren Mariupol kenti, Rus saldırılarından en çok etkilenen nokta oldu. Rusya'nın ablukaya aldığı Mariupol'e yönelik ağır bombardıman sürerken, Moskova'nın bu kent ve çevresiyle ilgili planları basına sızdı.
"RIA Novosti”ye konuşan bir yetkili, Rusya'nın Mariupol ile Donbas bölgesini bağlama planlarını ortaya koydu. Kirill Stepanov isimli yetkili, bu koridorun ve Kırım yarımadasını ana karaya bağlayan toprakların "geçiş bölgesi" oluşturacağını ve Kafkasları, Karadeniz'in kuzey kıyılarındaki limanları ve Rus işgali altındaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin sanayi merkezlerini birbirine bağlayacağını sözlerine ekledi.
KIRIM İLE BAĞLAYACAK
ABD Savunma Bakanlığı ise, adını vermediği bir üst düzey bakanlık çalışanının Ukrayna'daki savaşla ilgili durum değerlendirmelerini yayınladı. Buna göre, Mariupol kenti Rusya için stratejik bir öneme sahip ve önceki gün itibariyle Rus savaş gemileri, Azak Denizi'nden kenti bombalamaya başladı. Mariupol'un güneyinde, Azak Denizi'nde yaklaşık 7 Rus savaş gemisi bulunduğu belirtildi.
Bununla birlikte, Rus güçlerinin, Donbas'taki Ukrayna ortak savunma operasyonlarını kesmek için Harkov'dan geldiği ve Ukrayna ordusunu çevrelemeye çalıştığı belirtiliyor. Ukrayna ordusunun Kiev'in kuzeybatısı ve doğusunda Rus güçlerine karşı savaşmaya devam ettiği belirtildi.
100 BİN KİŞİ VAR
Öte yandan en çok hasar gören şehirlerden biri olan Mariupol’deki son durum, uydudan da görüntülendi. Farklı bölgelerinden dumanların yükseldiği Mariupol hayalet şehri andırırken, Rusya ve Ukrayna askerleri arasındaki çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.
Hiçbir telefon şebekesi ve internetin çalışmadığı şehirde en az 100 bin kişi tahliyeler için insani koridorun açılmasını bekliyor. Yoğun top atışları ve bombardımana maruz kalan şehirde temel gıda besinlerinin de tükenmek üzere olduğu öğrenildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Mariupol'den kaçanların, müzakere edilen insani yardım koridorları boyunca saldırıya uğradığını, Salı günü bir insani yardım konvoyunun Rus birliklerince ele geçirildiğini ifade etti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk da, kasaba ve şehirlerde mahsur kalan sivilleri tahliye etmek için 9 "insani koridor" üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi. Vereşçuk, Mariupol'dan güvenli bir geçiş içinse anlaşmaya varılmadığını söyledi.
RUSYA’NIN PLANLARINI BOZAN KENTLER
Ukrayna ordusunun direnişi ve bazı noktalarda karşı saldırıya geçmesi büyük dikkat çekti. Ukraynalıların başkent Kiev yakınlarındaki Makariv’i geri almasının ardından Pentagon Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’nın, bazı bölgeleri “çok zekice, çevik ve yaratıcı şekilde” savunduğunu söyledi. Kirby, “Başta güneyde Herson olmak üzere bazı yerlerde toprakları yeniden ele geçirmeye çalışıyorlar” dedi.
ETRAFINDAN DOLAŞACAK!
Dikkat çeken bir diğer kentse Voznesensk. Ukrayna askerleri ve bölge halkının sert direnişi sayesinde Rusya, kritik önemdeki köprüyü alamıyor. Bu bölge Rusya’nın Odessa’ya ulaşması açısından büyük önem taşıyor. Odessa’ya giden yolda büyük direnişle karşılaşan Mikolayiv’i de alamayan Rusya’nın, bu kentin etrafından dolaşacağı öne sürüldü.
ZELENSKİY: RUSYA KİMYASAL SALDIRI HAZIRLIĞINDA OLABİLİR
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Japonya Ulusal Meclisi’ne yaptığı konuşmada, “Rusya’nın sarin gazı gibi kimyasal silahlarla saldırı hazırlığında olduğuna dair haberler alıyoruz” dedi. Rus ordusunun saldırılarının şiddetini giderek artırdığını belirten Zelenskiy, “121’i çocuk olmak üzere binlerce insan öldürüldü” ifadelerini kullandı. Nükleer santrallerin tehlike altında olduğunu hatırlatan Zelenskiy, Tokyo’nun kararlarına büyük önem verdiklerini vurguladı ve Rusya’ya karşı yaptırımların sürdürülmesi çağrısında bulundu.
‘SAVAŞ SINIRLARI AŞMAMALI’
NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin acımasızca olduğunu, insanların yaşadığı çileyi izlemenin korkunç olduğunu ifade etti. “Ukrayna’ya destek olabilmek için yapabileceğimiz her şeyi yapmakta kararlıyız” diyen Stoltenberg, NATO’nun bir yandan savaşın Ukrayna sınırlarından çıkmaması konusunda sorumluluğu olduğunu ekledi. Rusya ve Belarus’a uyarıda bulunarak “Barış artık hiç kimse için çantada keklik değil” ifadesini kullanan NATO Genel Sekreteri, Çin’in tavrının belirleyici olacağını belirtti. Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin liderlerinin, Doğu Avrupa’ya 4 yeni muharebe grubunun konuşlandırılması konusunda anlaşacaklarını da söyledi. Bu ülkeler Slovakya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya.
KİEV'DE DANTE'Yİ KORUMAK...
Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yönelik saldırıları giderek artarken, daha önce sadece "savunma" amaçlı hazırlık yapan halk, sanat eserlerinin korunmasına yönelik de çalışmalarını sürdürüyor. Nitekim Kiev Belediyesi çalışanları, ünlü İtalyan şair ve düşünür Dante'nin, doğumunun 750. yılı nedeniyle 2015 yılında dikilen heykelini kum torbalarıyla korumaya aldı.