DünyaMahmud Abbas'ın Ankara'daki konuşması dünyada yankılandı

Mahmud Abbas'ın Ankara'daki konuşması dünyada yankılandı

16.08.2024 - 13:25 | Son Güncellenme:

Türk-Filistin bayraklarının yer aldığı bir atkıyla TBMM kürsüsüne çıkan Filistin lideri Mahmud Abbas'ın mesajları dünyada yankı buldu.

Mahmud Abbasın Ankaradaki konuşması dünyada yankılandı

Ankara ziyaretinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne hitap eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze Şeridi'ne gideceğini duyurması, dünya ve Arap medyasında büyük yankı buldu.

Haberin Devamı

Arapça yapılan 45 dakikalık konuşma aynı anda Türkçe, İngilizce ve Fransızca’ya çevrilirken, Mahmud Abbas "Önümüzde bir çözüm kalmadı. Ben Filistin’deki tüm kardeşlerimle birlikte Gazze’ye gitme kararı aldım. Daha sonra da ebedi başkentimiz Kudüs’e gideceğim. Hayatıma mal olsa bile. Bizim hayatımız Gazze'deki çocukların hayatından daha değerli değil. Ya zafer ya şehadet" dedi.

Türkiye'ye Filistin'e yardımları için teşekkür eden Abbas, ayrıca Gazze Şeridi'nde bir başka devlet kurulamayacağı mesajını da verdi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Kıdemli Filistinli lider Abbas Gazze'ye gideceğini söylüyor ve diğer Müslüman liderleri kendisine katılmaya çağırıyor' başlığıyla Ankara'dan verilen mesajları dünyaya geçti.

Haberin Devamı

Bir diğer uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Filistin liderinin Türkiye meclisine özel oturumda seslendiğini belirtip 'Abbas Türk parlamentosuna Gazze'ye gideceğini söylüyor' başlığını attı. Gazze'ye seyahat duyurusunun Türk milletvekilleri tarafından alkışlandığını kaydeden AFP, savaşın başından bu yana İsrail tarafından Akdeniz kıyı şeridine kimsenin girmesine izin verilmediğini hatırlattı. 

Batı Şeria'daki Ramallah merkezli Filistin yönetiminin liderliğini yapan Mahmud Abbas, en son Gazze'yi 2007 yılında ziyaret etmişti.Amerikan Newsweek dergisi Mahmud Abbas'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlandığını aktardı, 'Filistin lideri Gazze'yi ziyaret edeceğini söylüyor' başlıklı haberinde savaşın Gazze Şeridi'ni harabeye çevirdiğini vurguladı.

Fransız Le Monde, 'Abbas Türkiye parlamentosuna Gazze'ye gideceğini söylüyor' başlığını tercih etti, TBMM'nin Filistinli lider için özel olarak toplandığını okuyucularına aktardı. Le Monde gazetesi Mahmud Abbas'ın Türk ve Filistin bayraklarının yer aldığı bir beyaz atkıyla kürsüye çıktığını, kendisini dinleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aynı atkıyla parlamentoya geldiğini bildirdi.'Filistin lideri Abbas Türk parlamentosuna Gazze'ye gideceğini söylüyor' başlığını seçen Al Jazeera, söz konusu ziyaretin ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğinin şimdilik belirsiz olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

İsrail basınından Times of Israel, 'Abbas Türkiye'de hayatına mal olsa bile Gazze'ye gideceğini duyurdu, Haniye'nin yasını tutuyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı.Yine İsrail'den Jerusalem Post, Ankara'dan yapılan açıklamaları 'Mahmud Abbas Gazze ve Kudüs'ü ziyaret etmeyi planlıyor' başlığıyla sundu.Birleşik Arap Emirlikleri'nden The National News, 'Mahmud Abbas Türk parlamentosuna seslenişinde Gazze'yi ziyaret edeceğini söylüyor' derken, Arab News 'Abbas Türk parlamentosuna Gazze'ye gideceğini söylüyor' başlığını seçti.

Suudi Arabistan'ın El-Arabiyye televizyonunun internet sitesindeki başlığı 'Abbas TBMM'de: Gazze'ye gideceğim' oldu. Middle East Monitor Ankara'nın Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde alkışlanmasından sonra Filistin liderini davet ettiğini vurgulayıp 'Abbas Türk parlamentosuna Gazze ve Kudüs'ü ziyaret edeceğini söylüyor' başlığını tercih etti.Suudi Arabistan haber ajansı SPA 'Filistin Devlet Başkanı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının derhal durdurulmasını talep ediyor' başlığıyla Ankara'dan yapılan açıklamaları duyurdu.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'da yayımlanan Şarkül Avsat geniş haberine 'Abbas TBMM'de: Filistin liderliğiyle Gazze'ye gitme kararı aldım' başlığını attı.Katar haber ajansı QNA, 'Filistin Devlet Başkanı, Filistin liderliğinin tüm üyeleriyle birlikte Gazze'ye gitme niyetini duyurdu' başlığını seçerken, Umman haber ajansı ONA 'Abbas: İsrail, Filistin halkına karşı soykırım savaşı yürütüyor' dedi.

Mısır haber ajansı MENA'nın başlığı 'Filistin Devlet Başkanı: Tarihi bir zulme, savaş ve soykırım suçlarına maruz kalıyoruz' oldu.Mısır'da yayın yapan Al Qahera News ise ''Filistin Devlet Başkanı, BMGK'ye Gazze'ye erişimini güvence altına alma çağrısı yapıyor' ifadesini başlığa taşıdı.