DünyaSon dakika | İsrail'den Hizbullah'a siber saldırı! Üstlerindeki iletişim cihazları bomba gibi patladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Son dakika | İsrail'den Hizbullah'a siber saldırı! Üstlerindeki iletişim cihazları bomba gibi patladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

17.09.2024 - 17:37 | Son Güncellenme:

İsrail'in Hizbullah üyelerinin iletişim cihazlarına uzaktan erişerek gerçekleştirdiği saldırılarda patlama sesleri yükseldi. Hizbullah yetkilisi, saldırının İsrail ile savaşta maruz kaldığı 'en büyük güvenlik ihlali' olduğunu aktardı. Hizbullah'tan ilk açıklama geldi. Lübnan'daki patlamaların ardından İsrailli güvenlik yetkililerinin "acil toplantıya" çağrıldığı bildirildi. Can kaybının arttığı öğrenildi.

İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.

LÜBNAN: SAVAŞ SUÇUDUR

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem, İsrail'in 8 Ekim 2023'ten beri ülkesinin egemenliğine yönelik saldırılar düzenlediğini belirterek, İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazlarını patlatarak düzenlediği saldırının savaş suçu olduğunu dile getirdi.

Hachem, BM Genel Kurulu'nda İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerinin yasal sonuçlarına ilişkin düzenlenen acil oturumda konuştu.

İsrail'in 8 Ekim'den beri Lübnan'ın egemenliğini ihlal eden saldırılarına aynı zamanda sertleşen söylemlerin de eşlik ettiğine dikkati çeken Hachem, İsrail'in uluslararası hukuk, BM kararları ve insan haklarını ihlal ettiğini kaydetti.

Hachem, İsrail'in bugün düzenlediği "siber saldırının" binlerce kişinin yaralanmasına ve aralarında küçük bir kız çocuğu dahil 9 kişinin ölmesine yol açtığını belirterek, "Bu saldırı savaş suçudur." vurgusunda bulundu.

Saldırının çok ciddi olduğunu kaydeden Hachem, aynı zamanda bölgede çatışma ve panik halini de tetiklediğini ifade etti.

İran'dan kınama

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani ise İsrail'in Lübnan'daki sivillere yönelik "saldırı ve terör faaliyetlerinin" aralarında İran'ın Beyrut Büyükelçisi de dahil binlerce kişinin yaralanmasına yol açtığını kaydetti.

"Söz konusu sabotaj ve terör faaliyetini en güçlü şekilde kınıyoruz." diyen İravani, İsrail'in suçlarının hesabını vermek zorunda olduğunu dile getirdi.

İravani, "Uluslararası toplumun bu savaş makinesini durdurmak için daha kaç kadın ve çocuğu öldürmesi lazım?" sorusunu yöneltti.

Diğer taraftan İran'ın BM Daimi Temsilciliği, AA muhabirine, Lübnan'da birçok çağrı cihazını patlaması sonucu İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mucteba Emani'nin de yaralanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Emani'nin tedavi gördüğü ve durumunun iyi olduğu bildirildi.

8 YAŞINDAKİ ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 8 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde çoğunlukla Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle 9 kişi öldü, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralandı.

Çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 8 yaşındaki Lübnanlı bir çocuk da hayatını kaybetti. Sosyal medyada aktivistlerin yaptığı paylaşımlarda ölen çocuğun isminin Fatıma Cafer Abdullah olduğu belirtildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Fatıma ülkenin doğusundaki Bekaa bölgesinde yer alan Sareen kasabasında ailesinin evinde bulunduğu sırada patlama meydana geldi.

Lübnanlı bazı sosyal medya kullanıcıları, patlamalarda çok sayıda sivilin de zarar gördüğüne dikkati çekerken, çağrı cihazı kullanan bazı doktorların kurbanlar arasında yer aldığı, 8 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği, cihazların infilak ettiği yerlerin bir bölümünün kalabalık sivil mekanlar olduğu yorumunda bulundu.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPILDI

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği, 200 kadarı ağır, yaklaşık 2800 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralı sayısı artması nedeniyle Lübnan Sağlık Bakanlığı, Lübnanlılardan kan bağışı yapmalarını talep etti. Başkent Beyrut'taki vatandaşlar, Kızılhaç binasına gelerek kan bağışında bulundu.

Haberin Devamı
'İSRAİL'İN TERÖR EYLEMİ'

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, Lübnan'daki çağrı cihazlarının patlatılmasını "direnişçilerden çok masumları hedef alan İsrail'in terör eylemi" şeklinde değerlendirdi.

Bergusi, Lübnan'da 9 kişinin ölmesi ve 2 bin 800 kişinin yaralanmasına neden olan çağrı cihazlarının patlatılmasına ilişkin açıklama yaptı.

"İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısı, direnişçilerden çok masumları hedef alan bir terör eylemidir." ifadelerini kullanan Bergusi, bu saldırıyı ayrıca "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve faşist hükümetinin Lübnan'a kapsamlı savaş açma komplosu olarak" yorumladı.

Netanyahu'nun Gazze'de ateşkesi engellemek için bölgesel bir savaş çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Bergusi, şunları kaydetti:

"Netanyahu, ABD'nin mutlak desteği ve Batı dünyasının sessizliği olmasaydı bu savaş suçlarını işlemeye cesaret edemezdi. Netanyahu, bölge halkları ve direnişleri karşısında başarısız olacak."

ÇAĞRI CİHAZI NASIL PATLADI

İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD’ın, Lübnan’da infilak ettirilen çağrı cihazlarının pillerine patlayıcılar yerleştirdiği ve söz konusu cihazların 5 ay önce ithal edildiği öne sürüldü.

Sky News Arabia'nın ismi paylaşılmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, MOSSAD’ın “Hizbullah’ın çağrı cihazlarına önceden ulaştığı ve pillerine patlayıcı madde yerleştirdiği” iddiasına yer verildi.

Haberde, MOSSAD’ın patlayıcılar yerleştirdiği pillerin sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları infilak ettirdiği de ileri sürüldü.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun da Lübnanlı güvenlik kaynağından aktardığına göre, cihazlara yerleştirilen patlayıcı 20 gramın altında ve infilak ettirilen cihazlar 5 ay önce ithal edildi.

BAKAN FİDAN LÜBNAN BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Fidan, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla düzenlenen saldırıların ardından, Lübnan Başbakanı Mikati ile telefon görüşmesi yaptı.

Haberin Devamı
HİZBULLAH İKİ MENSUBUNUN DAHA ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Lübnan'da çağrı cihazlarının İsrail tarafından patlatılmasının ardından Hizbullah, iki mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Hasan Ahmed Muhammed ile Yusuf Madi'nin hayatını kaybettiği aktarıldı. Muhammed ile Madi'nin nerede ve hangi sebeple öldüklerine ilişkin ise bilgi verilmedi.

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalar ve karşılıklı saldırılarda yaşamını yitiren Hizbullah mensuplarının sayısı 443'e çıktı.