DünyaYahya Sinvar'ın son görüntüsü! 'İstihbarat zaferi ya da hedefli bir suikast değil'

SAVAŞTA SON DAKİKA Yahya Sinvar'ın son görüntüsü! 'İstihbarat zaferi ya da hedefli bir suikast değil'

18.10.2024 - 09:36 | Son Güncellenme:

İsrail Hamas liderini Gazze'nin en güneyindeki Refah'taki bir çatışmada öldürdüğünü duyurdu, Hamas'tan henüz doğrulama gelmedi. Haber dünya çapında yankı bulurken, paylaşılan fotoğraflardan birindeki Glock detayı dikkat çekici.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği kanlı savaşta 378'inci gün, Lübnan'daki kara işgalinde ise 18'inci güne girildi. Orta Doğu'ya dalga dalga yayılan çatışmaları bütün ayrıntılarıyla canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

GÖZÜ DÖNEN İSRAİL BİR KEZ DAHA BM GENEL SEKRETERİ'NE ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'i 'istenmeyen adam' ilan eden İsrail, geçen haftadan bu yana Lübnan sınırında görev yapan BM barış gücü askerlerine saldırıyor.

BM'yi karşısına alan Tel Aviv yönetimi, Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin ardından Guterres'i bir kez daha hedef tahtasına koydu.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Sinvar'ın ölümüne sessiz kaldığını ileri sürdüğü BM Genel Sekreteri'ne ateş püskürüp 'İsrail ve Yahudi karşıtı gündemi' desteklemekle suçladı.

KUZEYDEN GÜNEYE SİREN SESLERİ



Sabah saatlerinde İsrail'in en güneyinden en kuzeyine birçok noktada sirenler çaldı. İsrail ordusu, Kızıldeniz kıyısındaki Eilat'ta şüpheli bir kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) nedeniyle duyulan sirenlerin 'yanlış alarm' olduğunu açıkladı.

Lübnan sınırına kuş uçuşu yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Akka ve çevresinde dakikalar sonra çalan sirenler ise, Hizbullah'ın yeni füze saldırısını haber veriyordu.

Bölgede yaşayanların sığınaklara gitmesi istendi, İsrail ordusu Hizbullah'ın Lübnan'dan yaklaşık 15 füze ateşlediği bilgisini verdi. İşgal ordusu bazı füzelerin hava savunma sistemleri tarafından durdurulduğunu, bazılarının ise İsrail topraklarına düştüğünü kaydetti. Ordu açıklamasında Akdeniz kıyısında bir kamikaze drone'nun engellendiği de belirtildi.

İsrail ordusu ayrıca, Hizbullah'ın Taybe biriminin komutanı Muhammed Hüseyin Ramal'ın hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Taybe kasabası, İsrail sınırına birkaç kilometre mesafede bulunuyor.

İsrail 23 Eylül'den bu yana başkenti Beyrut dahil Lübnan'ın birçok şehrini savaş uçaklarıyla yoğun şekilde bombardımana tutuyor. 1 Ekim tarihinde ise kara işgalinin başladığı duyuruldu.

Geride kalan yaklaşık bir ayda Lübnan'da 2 bine yakın kişi yaşamını yitirdi, 1 milyonu aşkın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

'FİLİSTİNLİLER SONUNA KADAR MUHAREBE EDEN BİR SAVAŞÇI GÖRDÜLER'



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldüğünü ilan etmelerinin ardından özel bir güvenlik toplantısı gerçekleştirecek.

Yerel medya, bakanlar ve istihbarat yetkililerinin katılacağı toplantının gündeminin rehine anlaşması olacağını yazdı. Kirya'daki ordu karargahındaki toplantıdan çıkacak karar merakla bekleniyor.

Al Jazeera muhabiri Nour Odeh ise, İsrail Başbakanı'nın Sinvar sonrasında da savaşın devam edeceği mesajını verdiğini hatırlatıp, muhalefet lideri Benny Gantz'ın işgal askerlerinin uzun yıllar Gazze Şeridi'nde kalacağını söylediğini bildirdi.

Savaşın bitebileceği yönünde işaretler bulunmadığını ve Hamas'ın sessizliğini koruduğunu kaydeden Al Jazeera muhabiri, İsrail tarafında kutlamalar yapılırken Filistinlilerin ise Yahya Sinvar'da sonuna kadar muharebe eden bir savaşçı gördüğünü belirtti.

"Tünelde olmayan, saklanırken suikasta uğramayan birini gördüler" diyen Nour Odeh, şimdi bundan sonra ne olacağına dair endişelerin başladığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı
YAHYA SİNVAR'IN YERİNİ ALACAK LİDERİN ADI GİZLENEBİLİR



İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar'ı öldürdüğünü 17 Ekim 2024 Perşembe günü dünyaya ilan etti. 62 yaşındaki Sinvar, 2011 yılında İsrail hapishanelerinden çıktıktan sonra Gazze Şeridi'ni yönetmeye başladı. 31 Temmuz'da Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayınca, Hamas'ın liderliğine seçildi.

1962'de Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğan Sinvar'ın anne ve babası Aşkelonluydu. İsrail'in kuruluş yıllarında Gazze'ye silah zoruyla sürülen Filistinliler arasında Sinvar ailesi de vardı. Filistinlilerin 'Nekbe-Felaket' olarak adlandırdığı sürgünün ardından aile mülteci oldu. Nekbe, İsrail'in 1948'de kuruluşunun ardından çıkan Arap-İsrail savaşında Filistinlilerin topraklarından kitlesel olarak sürülmesini ifade ediyor.

Gazze İslam Üniversitesi'nden Arap dili alanında lisans derecesiyle mezun olan Yahya Sinvar, gençlik yıllarında birçok kez İsrail tarafından gözaltına alınıp hapse atıldı.

1988'deki tututkluluğu tam 23 yıl sürdü, 2011'de İsralli asker Gilad Şalid karşılığında serbest bırakılan mahkumlar arasında Yahya Sinvar da vardı. Sinvar hapiste İsrail gazetelerini okuyarak İbranicesini geliştirdi, bu dili akıcı şekilde konuşmaya başladı.

Hapisten çıkar çıkmaz Gazze'ye dönen Sinvar, 41 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridini savaşa kadar fiili olarak yönetti.

ELDEKİ TEK GÖRÜNTÜ

İsrail tarafından 7 Ekim baskınının mimarı olarak nitelendirilen Yahya Sinvar, bir yılı aşkın süredir her yerde ABD'nin desteğiyle aranıyordu. İsrail'in işgaldeki bir numaralı hedefi olan Sinvar'ı bulmak için istihbarat ağının yanı sıra teknolojik gözetleme cihazları dahil her yöntemi denedi, Gazze Şeridi'nin altındaki her taşın altına baktı.

İsrailliler geride kalan aylarda rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Yahya Sinvar'a Gazze'den çıkış bileti vereceklerini söylediler.

Sinvar'ı bir tünelden geçerken gösteren kayıt 377 günlük kovalamacada eldeki tek görüntüydü.



TESADÜFEN KARŞILAŞTILAR

Gazze'nin en güneyinde yer alan Refah'ta bir İsrail işgal devriyesiyle tesadüfen karşılaşan Yahya Sinvar, çatışmaya girdi. Bir eve giren Hamas liderinin yeri insansız hava aracıyla tespit edildi, bu Sinvar'a ait son görüntü olarak kayıtlara geçti.

Ev tank ateşiyle vuruldu, işgal askerleri çatışma bölgesine yeniden döndüğünde cesetlerden birinin Hamas liderine benzediğini fark etti ve ardından haber yayıldı.

GLOCK DETAYI

Hamas henüz liderinin durumuna dair bir açıklama yapmış değil, İsrailliler ise DNA testiyle Yahya Sinvar'ın kimliğinin belirlendiğini söylüyor.


İsraillilerin paylaştığı fotoğraflarda, Yahya Sinvar'ın cesedinin yanında bir tabanca kabzası vardı. Koltuk kenarına sıkışmış şekilde duran silahın, Sinvar'ın 2018 yılındaki bir mitingde gösterdiği Glock tabanca olduğu yorumları yapıldı.

'İSTİHBARAT ZAFERİ DEĞİL'

Al Jazeera'ya konuşan analist Elijah Magnier, Sinvar'ın öldürülmesinin kesinlikle bir istihbarat operasyonu ya da hedefli suikast olmadığını belirtti. İsrail ve ABD tarafından gelen istihbarat zaferi çıkışlarının sahada gerçekle örtüşmediğini kaydeden askeri analist Magnier, tesadüfen gerçekleşen bir çatışmanın ardından Yahya Sinvar'a bir tünelde değil bir binanın içinde ulaşıldığını söyledi.

PASAPORTUN SAHİBİ ŞU ANDA MISIRDA

Hamas liderinin yanında bulunan bir pasaport dikkat çekiciydi. Pasaport Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait bir okuldaki öğretmene aitti. UNRWA, öğretmenin Yahya Sinvar'la birlikte olmadığını, halihazırda Mısır'da yaşadığını duyurdu.

YENİ LİDERİN ADI GİZLENEBİLİR

Analistler, Hamas'ın Sinvar'ın yerine seçeceği yeni liderini açıklamayabileceği yorumunu yapıyor. Zira, İsrail geçmişte Filistinli grubun birçok liderine suikast düzenledi ve bazı dönemler Hamas liderini gizledi. Söz konusu ihtimal İsmail Haniye'nin Temmuz ayı sonunda suikasta uğramasıyla masadaydı ancak Yahya Sinvar'ın öldürülmesiyle daha da güçlenmiş gibi görünüyor.

Al Jazeera'ya konuşan Cambridge Üniversitesi'nden Orta Doğu uzmanı Roxane Farmanfarmaian, Sinvar'ın yerini alabilecek muhtemel isimlerin daha 'sert' olacağı yorumunu yaptı.

NETANYAHU: SAVAŞ BİTMEDİ

İsrail'in birçok şehrinde kutlama yapanların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Sonsuz bir savaş isteyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgalin durması için Hamas'ın silah bırakması ve rehinelerin salıverilmesini şart koştu.

BIDEN: İSTİHBARAT DESTEĞİ VERDİK

ABD lideri Joe Biden Hamas lideri Sinvar'ın öldürülmesini 'dünya için iyi bir gün' olarak niteledi, operasyonlarda İsraillilere istihbarat desteği sunduklarını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı ve mevcut başkan adayı Kamala Harris, "Adalet yerini buldu. Bugün ABD, İsrail ve tüm dünya daha iyi durumda. Hamas'ın liderliği yok edildi. Bu an bize Gazze'deki savaşı sonlandırma fırsatı veriyor" dedi.

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) komutanı general Michael Erik Kurilla, Yahya Sinvar'ın öldürülmesini memnuniyetle karşıladığını belirtip İsrail ordusunu övdü.

İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği'nden gelen tepkilerde Gazze Şeridi'nde yeni bir sayfa açıldığı belirtildi, rehinelerin serbest bırakılması istendi.

TÜRKİYE: DOĞRULAMA BEKLİYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında "Henüz Hamas tarafından bir doğrulama yapılmadı, onu bekliyoruz. Tabii örgüt tarafından bir doğrulama yapılmadığı sürece bizim bunu şu anda veri kabul etmemiz mümkün gözükmüyor ama bir yalanlama da gelmedi an itibarıyla" ifadesini kullandı.

İRAN: DİRENİŞ RUHUNU GÜÇLENDİRECEK

İran'dan yapılan ilk açıklamada Sinvar'ın ölümünün beklentilerin aksine direniş ruhunu güçlendireceği kaydedildi, Hamas liderinin çocuklara ve gençlere mücadelesiyle örnek olacağı vurgulandı.

İŞTE YAHYA SİNVAR'IN ÜZERİNDEN ÇIKANLAR

İsrail'in yayınladığı fotoğraflarda, Hamas liderinin yanında taşıdğı tesbih, kurşun gibi detaylar dikkat çekici.

KASSAM TUGAYLARI'NDAN KAMİKAZE DRONE'LU PUSU

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail işgal birliklerine kurduğu yeni pusunun görüntülerini paylaştı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki pusuda, kamikaze silahlı insansız hava aracı kullanıldı.

Kassam Tugayları, Han Yunus'taki saldırıda iki İsrail zırhlı aracının vurulduğunu ve dört askerin öldürüldüğünü belirtti. Açıklamada, vurulan askerlerin keşif devriyesi olduğu detayı da var.

Haberin Devamı
HİZBULLAH: YENİ BİR AŞAMAYA GEÇİYORUZ

1 Ekim'de ilan edilen kara işgaline karşı Lübnan sınırında İsrail ordusuyla çatışan Hizbullah, tansiyonu yükseltecek yeni bir aşamaya geçeceğini duyurdu.

Yazılı açıklamada, "Liderliğin direktifleri doğrultusunda düşman İsrail ile çatışmada tansiyonu yükseltecek yeni bir aşamaya geçilecek. Önümüzdeki günlerde bunun yansımaları olacak" denildi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü olan Hizbullah, geride kalan 17 günde 55 İsrail askerinin öldürüldüğünü belirtiyor. Yüzlerce askerin de yaralandığı çatışmalarda 20 Merkava tankı imha edildi, bazı insansız hava araçları düşürüldü.