DünyaSavaşta son dakika... Suriye'de suikast, saldırı sınırı aştı!

Savaşta son dakika... Suriye'de suikast, saldırı sınırı aştı!

28.08.2024 - 13:42 | Son Güncellenme:

İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'da gerçekleşen en büyük baskında can kaybı 11'e çıktı, Filistin lideri Abbas Suudi Arabistan ziyaretini yarıda kesti. Şam-Beyrut otoyolunun kenarındaki köprüde ise, yeni bir suikast gerçekleşti.

 İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta bu hafta on birinci ay dolacak, Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL SALDIRISINDA 11 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

 İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı "geniş çaplı" saldırılarda 11 Filistinlinin öldüğü, bazılarının durumu kritik çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

İSRAİL, GAZZE'DE BM YARDIM ARACINA ATEŞ AÇTI

 

 

İsrail, Gazze Şeridi'nde bir kez daha BM aracını hedef aldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail güçlerinin, dün akşam İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile koordineli şekilde yapılan konvoydaki BM aracına 10 el ateş ettiğini duyurdu.

 

AB'DEN BATI ŞERİA AÇIKLAMASI

AB Yüksek Temsilcisi Borrell yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yürüttüğü askeri operasyonu, tam ölçekli yıkım dahil Gazze'deki savaşın genişletilmesine zemin oluşturmamalı.

Haberin Devamı
BM'DEN BATI ŞERİA AÇIKLAMASI

BM'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı geniş çaplı saldırılar, Filistin topraklarında felaket seviyesindeki durumu daha da kötüleştirme riski taşıyor.

 

 İSRAİL'E YAPTIRIM ÇAĞRISI

 

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin silah ve teçhizat tedariki ile yasa dışı İsrail yerleşimleriyle ticaret ve yatırım yapmasının uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine aykırı düştüğünü belirterek, AB'ye İsrail'e yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

İRLANDA'DA FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİSİ

İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla İsrail Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi.

İsrail'in saldırılarına karşı düzenlenen gösteride, İrlandalılar şiirler ve şarkılarla Filistin halkına destek ve dayanışma mesajı verdi.

Göstericiler, barış ve adalet çağrısında bulunarak Filistin'in özgürlüğü için sloganlar attı.

Haberin Devamı
ABBAS SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİNİ YARIDA KESİP RAMALLAH'A DÖNÜYOR

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Salı günü başlayan Suudi Arabistan ziyareti kapsamında Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. 

Abbas'ın, İsrail'in sabah saatlerinde işgal altındaki Batı Şeria'ya başlattığı 'geniş çaplı' saldırının ardından Suudi Arabistan ziyaretini yarıda kesmeye ve Filistin'e dönmeye karar verdiği kaydedildi.

CENİN'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Al Jazeera, İsrail ordusunun baskın yaptığı yerlerden biri olan Cenin şehrindeki bir mahallede işgal birliklerinin sokağa çıkma yasağı uyguladığını duyurdu.

Al Jazeera muhabiri, işgal askerlerinin mahalledeki evlere tek tek baskın yaptığı bilgisini de verdi.

İsrail askerleri işgal altında tutulan Batı Şeria'da çok sayıda şehre gece yarısından itibaren bir saldırı başlattı. En az 11 can kaybına yol açan baskınlar, İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'yı hedef alan en büyük saldırı olarak gösteriliyor.

DRONE SUİKASTI SURİYE'YE SIÇRADI

Hizbullah'la hafta sonu gerçekleşen çarpışmanın ardından gece yarısı Lübnanlı grubun kalesi Bekaa Vadisi'ni hedef alan İsrail, gün içinde ise Suriye'de bir saldırı gerçekleştirdi.

Lübnan'ın kuzeydoğusunda ve İsrail sınırına kuş uçuşu 100 kilometre mesafedeki Bekaa Vadisi'nde vurulan hedefler, gece karanlığında ilerleyen kamyonlardı.

AFP haber ajansına bilgi veren Lübnanlı bir yetkili, füze yüklü Hizbullah kamyonunun saldırı sonucunda infilak ettiğini söyledi.

Baalbek'in yaklaşık 10 kilometre dışındaki saldırıda patlama sesleri duyuldu, sosyal medyada yayınlanan görüntülerde gökyüzüne alev toplarının ve dumanların çıktığı görüldü.

Bekaa Vadisi, İsrail'in işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri'ne ise 70 kilometre uzaklıkta.

Çarşamba gününün ilk saatlerindeki yeni saldırının adresi ise, Suriye'nin başkenti Şam ile Lübnan'ın başkenti Beyrut'u birbirine bağlayan otoyol kenarıydı.

Suriye-Lübnan sınırına oldukça yakın bir noktadaki Zabadani Köprüsü üzerinde yer alan bir araç, İsrail'e ait silahlı insansız hava aracından ateşlenen bir füzeyle vuruldu.

Füze saldırısıyla araç enkaz yığınına dönüşürken, yerel medya üç Filistinli savaşçı ve bir Hizbullah üyesinin öldüğünü yazdı.

Yerel medyaya yansıyan bilgilere göre, Lübnan sınırındaki kontrol noktasını geçerken vurulan araçta herhangi bir silah yoktu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in bu yıl içinde Suriye topraklarında 60 kez saldırı düzenlediğini söylüyor.

Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırı ve suikastları duyuran İsrail ordusu, Suriye'deki saldırılara dair ise genellikle yorum yapmamasıyla biliniyor.

İsrail, 30 Temmuz akşamı Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ü Beyrut'un Dâhiye mahallesindeki bir binada füzeyle vurdu ve saldırıyı üstlendi.

8 Ekim tarihinden beri Hizbullah'la çatışan İsrail ordusu, Lübnan'da sık sık araçları veya motosikletleri hedef alıyor.

Haberin Devamı
ABBAS SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ



İsrail ordu birliklerinin işgal altında tuttukları Batı Şeria'ya eşi benzeri görülmemiş bir baskına girişmesi, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın Suudi Arabistan ziyaretini yarıda kesmesine neden oldu. Filistin medyası, Abbas'ın bugün Batı Şeria'ya döneceğini duyurdu.

Batı Şeria'nın birçok şehrinde geceden bu yana devam eden saldırılarda can kaybı 11'e yükselirken, işgal askerlerinin Nur Şems mülteci kampında kontrol noktası kurduğu görüldü.

Bölgenin kuzeybatısındaki Tulkerim yakınlarındaki kampta yaşayan sivillerin dışarı çıkmasına izin veriyor ancak henüz bir tahliye emri yok.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bu sabah X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda tıpkı Gazze Şeridi'nde olduğu gibi Batı Şeria'da da tahliye emirleri çıkarılmasını istedi.

Anadolu Ajansı ise, bölgenin kuzeyindeki Tubas kentinde yer alan Faria mülteci kampındaki Kızılay sağlık noktasının işgal birlikleri tarafından basıldığını bildirdi. Filistin Kızılay'ına ait kampta yer alan sağlık noktasının müdürü Nidal Avde İsrail askerleri tarafından dövüldü, görevliler gözaltına alındı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 40 BİN 534

Gazze Şeridi'nde İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırıları 58 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesine neden oldu. Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana can kaybı 40 bin 534'e çıktı.

YUNAN TANKERİ BEŞ GÜNDÜR YANIYOR! 'BİR MİLYON VARİL PETROL DENİZE SIZABİLİR'



Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz'de seyreden gemileri hedef alan Yemenli Husiler, geçen hafta Yunan bayraklı Sounion adlı petrol tankerini vurdu.

21 Ağustos'ta gerçekleşen saldırının ardından sürüklenmeye başlayan geminin mürettebatı bir gün sonra kurtarılabildi.

23 Ağustos tarihinde ise üç roket gemiye isabet etti ve alevler yükseldi. Hasar alan geminin motorları çalışmıyor, yangın halen söndürülebilmiş değil.

Sounion, Atina merkezli Delta Tankers şirketine ait Husiler tarafından vurulan üçüncü tanker oldu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 150 bin ton (yaklaşık bir milyon varil) ham petrol taşıyan Yunan bandıralı geminin petrol sızdırıyor olabileceğini duyurdu. Pentagon'un açıklamasında, tankeri kurtarmak için yapılan girişimlerin İran destekli Husiler tarafından engellendiği belirtildi.

Tankerin taşıdığı bir milyon varil ham petrol, şimdiye kadarki en büyük petrol sızıntılarından birisine neden olabilir.

Tankerden sızabilecek petrol, 1989'da Alaska'da 257 bin varil petrolün denize karıştığı Exxon Valdez felaketinin yaklaşık dört katı büyüklüğünde.

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini istiyor. Aden Körfezi ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresinde 200'e yakın gemiyi hedef alan, onlarcasını vurmayı başaran İran destekli grup, iki gemiyi ise batırdı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİR İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmalarda bir askerin öldürüldüğünü açıkladı.

Böylece, İsrail kara işgalinin başladığı Ekim 2023 sonundan bu yana Gazze'de 341 asker kaybetmiş oldu.

ŞİMDİ REKLAMLARI İZLEDİNİZ



Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail arasındaki kapışmada 25 Ağustos Pazar günü bir dönüm noktasıydı. İran destekli Hizbullah, iki numarası Fuad Şükür'ün Beyrut'ta suikasta uğramasına haftalar sonra misillemede bulundu. 320 füze ve onlarca kamikaze silahlı insansız hava aracı İsrail'e doğru ateşlenirken, Hizbullah özellikle Tel Aviv'in kuzeyindeki istihbarat merkezini vurduğunu söylüyor.

İsrail ordusu ise sabah erken saatte 100 kadar savaş uçağıyla Lübnan sınırını bombardımana tuttuğunu ve Hizbullah'ın füze rampalarını imha ettiğini açıkladı.

Beklenen misilleme savaşının ilk raundu geride kalırken, İsrail Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece bu kez Bekaa Vadisi'ni hedef aldı.

Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Bekaa Vadisi, Lübnan'ın kuzeydoğusunda ve İsrail sınırına kuş uçuşu 100 kilometre mesafede. İsrail'in işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri'ne uzaklık ise 70 kilometre.

İsrail hava saldırısında Bekaa'da hareket halindeki bir kamyonet ve iki araç vuruldu. Saldırının gerçekleştiği yer Suriye sınırına yakın konumdaki Çat yakınları.

Lübnan'daki bir flört uygulamasında yayınlanan reklamlar ise, sosyal medyanın ardından uluslararası medyada yer buldu.

Lübnanlı bir gazetecinin dikkatini çeken ve ardından The Washington Post gazetesi tarafından haberleştirilen reklamlarda, Amerikan savaş uçakları yer alıyor.

Jetlerin altındaki Arapça yazılarda ise 'ABD veya ortaklarına karşı silaha sarılmayın' gibi ifadelerin yanı sıra Washington'ın İran rejimi veya vekil güçlerinin tehditleri karşısında ortaklarını koruyacağı vurgulandı.

ABD ordusunun Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten birimi Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) tamamen hazırlandığı belirtilen mesajda, F-16 ve A-10 jetlerinin de bölgede uçmaya hazır olduğu kaydedildi.

İsrail'in ana müttefiki ABD muhtemel bir Hizbullah veya İran misillemesini durdurmak için Orta Doğu'ya büyük bir yığınak yaptı, iki uçak gemisinin başını çektiği taarruz grupları halihazırda bölgede. İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasına misillemede bulunacağını defalarca ilan etti.

The Washington Post flört uygulamasındaki reklamları 'şaşırtıcı' ve 'olağanüstü uyarı' olarak nitelerken, bazı uzmanlar söz konusu hamleyi acemice buldu.

Gazeteye bilgi veren bir yetkili, psikolojik harp operasyonu için hazırlanan görsellerin CENTCOM'a ait olduğunu söyledi. Nitekim, reklamların altında CENTCOM'un logosu vardı.

CENTCOM ya da ABD Savunma Bakanlığı'ndan reklamlara dair henüz bir açıklama yok. CENTCOM, Washington Post'un yorum talebini geri çevirdi.

Flört uygulaması WP'nin haberinin ardından söz konusu reklamları kaldırırken, sosyal medyada halen görselleri kimin onayladığı tartışılıyor.

İKİNCİ İNTİFADA'DAN BU YANA EN BÜYÜK BASKIN



Gazze Şeridi'ni kan gölüne çeviren İsrail ordusu, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da yüzlerce askerle bir operasyona girişti.

Yüzlerce işgal askeri Cenin, Nablus, Tubas, Kalkilya ve Tulkerim şehirlerine baskın düzenledi, saldırının hedefinde Nur Şems ve Faria gibi mülteci kampları vardı. Baskın sırasında gökyüzünde silahlı insansız hava araçları ve helikopterler göründü.

İsrail işgal birlikleri Cenin şehrinin tüm girişlerini tuttu, yolları kapattı. Tulkerim'de hastaneler kuşatıldı, işgal güçler iözellikle yaralı taşıyan ambulansların hastanelere ulaşımını engelledi.

Üç ayrı noktadan gece boyunca patlama ve silah sesleri duyulurken, Beytüllahim'den bildiren Al Jazeera muhabiri Nida İbrahim İsrail işgal birliklerinin İkinci İntifada'dan bu yana Batı Şeria'daki en büyük operasyonu başlattığını aktardı.

İsrail medyası, Batı Şeria'daki operasyonun birkaç gün sürmesinin beklendiğini yazdı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren can kaybı giderek arttı, son olarak 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Filistinli direniş grupları ise, Tulkerim'de İsrail ordusuna ait bir buldozerin havaya uçurulduğu görüntüyü yayınladı.

İsrail işgal ordusu, Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana özellikle Batı Şeria'daki baskınlarını artırdı. Geride kalan 10 ayı aşkın sürede işgal güçleri 659 Filistinliyi katletti.

Haberin Devamı