DünyaSon dakika! İsrail'de kıyamet kopuyor! Halk sokağa döküldü: Katil Netanyahu

Son dakika! İsrail'de kıyamet kopuyor! Halk sokağa döküldü: Katil Netanyahu

02.09.2024 - 12:01 | Son Güncellenme:

İsrail genel grevle sarsıldı, Netanyahu çareyi mahkemeden karar çıkarmakta buldu. Tel Aviv'de protestolar devam etti. Eylemciler, 'Katil Netanyahu' şeklinde sloganlar attı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 40 bini aşkın Filistinliyi katlettiği savaşın 333'üncü gününe girildi, 7 Ekim'den bu yana ateşkes için en büyük gösterilerin yapıldığı İsrail'de ilk kez genel grev var. 

'NETANYAHU, GAZZE'DE 11 AY SONRA HAYALİ BİR ZAFER ARIYOR'

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'de hayali bir zafer aradığını belirtti.

Netanyahu'nun dün akşam düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ı, 6 İsrailli esirin ölümünden sorumlu tutmasının ardından Hareketin Siyasi Büro üyesi İzzet er-Rişk, Telegram hesabından yazılı açıklama yaptı.

Rişk, "Direniş güçlerinin elindeki esirlerin hayatından Netanyahu sorumludur. Direniş güçleri onların hayatını korumaya ve iyi muamelede bulunmaya özen gösterirken o (Netanyahu) onları öldürme ve durumlarını görmezden gelmede ısrar ediyor." ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun yaptığı açıklamayla esir takası ve ateşkes anlaşmasını engelleyenin kendisi olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Rişk, "Netanyahu, 11 aydır Gazze'de yürüttüğü ve halkına pazarlamada başarılı olamadığı hayali bir zafer arıyor." değerlendirmesinde bulundu.

KIZILDENİZ'DE BİR GEMİYE SALDIRI

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de bir gemiye "İsrail limanlarına giriş yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle" insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı düzenlediklerini duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, televizyonda yayınlanan açıklamasında konuya ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, Husilere bağlı silahlı kuvvetlerin, Kızıldeniz'de "BLUE LAGOON I" adlı gemiye uygun füze ve İHA'larla saldırı düzenlediği kaydedildi.

Geminin "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle vurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, geminin doğrudan isabet aldığı belirtildi.

BLUE LAGOON I'in 2003 yılında inşa edildiği ve halen Panama bayrağı taşıyan bir Crude Oil Tanker gemisi olduğu ifade ediliyor.

159 BİN ÇOCUK AŞILANDI

Gazze Şeridi'nin orta kesiminde çocuk felci aşı kampanyasının ikinci gününde yaklaşık 159 bin çocuğun aşılandığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde 10 yaşın altındakilere yönelik aşı kampanyasına halkın rağbet ettiği ifade edildi.

Kampanyanın ikinci gününde Gazze'nin orta kesiminde 158 bin 992 çocuğun aşılandığı aktarıldı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU HASTANELERİ KUŞATTI

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kentinde bulunan hastaneleri kuşattığını bildirdi.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in geçen hafta 2 gün boyunca saldırılarını sürdürerek 4 Filistinliyi öldürdüğü Tulkerim kentine yeniden baskın düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, "İşgalci (İsrail), şu ana kadar kentteki hastaneleri kuşatmaya devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusunun aynı zamanda Tulkerim Mülteci Kampı'nı sıkı ablukaya aldığı ve İsrail güçlerinin bölgedeki altyapı ile evleri yıktığı aktarıldı.

Öte yandan Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yayımlanan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Batı Şeria'nın farklı kentlerindeki saldırı ve kuşatmaların oluşturduğu tehlikeli gerilim, Gazze Şeridi'nde devam eden soykırımla bütünleşiyor. İsrail'in hedefinde halkımızı korkutmak ve ulusal meşru haklarını inkar etmek vardır."

İsrail'in durmak bilmeyen saldırılarıyla Filistin halkını tehcir etme ve etnik temizlik gerçeğini dayatma girişiminde bulunduğu kaydedilen açıklamada, topraklarına bağlılığından taviz vermeyen Filistin halkının her türlü komployu sonuçsuz bırakacağı vurgulandı.

İsrail'in saldırılarına karşı tüm düzeylerde harekete geçileceği, bunun ilk adımı olarak da İsrail işgaline karşı Filistin'in tüm köy ve kamplarında birliğin sağlamlaştırılacağı kaydedilen açıklamada, İsrail'in planlarına karşı uluslararası düzeyde harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

KASSAM TUGAYLARINDAN AÇIKLAMA

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki esirleri takas anlaşması yerine askeri baskılarla kurtarma ısrarının esirleri tabutlarla evlerine gönderme anlamına geldiğini söyledi.

Ebu Ubeyde, Telegram'da yayımlanan açıklamasında, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde İsrailli 6 esirin öldürülmesinden Netanyahu ile İsrail ordusunu sorumlu tuttu.

Netanyahu ile ordusunu, esir takası anlaşmasını kendi çıkarları için engellemekle suçlayan Ebu Ubeyde, İsrail ordusunun hava saldırılarıyla esirlerden onlarcasını kasten öldürdüğünü ifade etti.

Ebu Ubeyde, şunları kaydetti:

"Netanyahu'nun anlaşma yapma yerine askeri baskılarla esirleri kurtarma ısrarı, onların ailelerine tabutlarda döneceği anlamına geliyor. Seçenek ya ölüm ya da canlı olacak. Esirleri korumakla görevli kişilere yeni talimatlar verildi. Bu talimatlar da ordunun kendilerine yaklaşması durumunda ne yapacaklarıyla ilgili. Nusayrat'taki olaydan beri bu böyle."

'SAVAŞIN HEDEFLERİNE ULAŞMASI PHİLADELPHİA KORİDORU’NDAN GEÇİYOR'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile anlaşmaya yanaşmaması nedeniyle ülkesinde büyük tepki görürken, bu politikasını devam ettireceğine ilişkin açıklama yaptı. Netanyahu düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi ile Mısır sınırında yer alan Philadelphia Koridoru’nda İsrail varlığının sürdürülmesi konusunda ısrarcı olacağını söyledi. Netanyahu, “Savaşın hedeflerine ulaşması Philadelphia Koridoru’ndan geçiyor” dedi.

Hafta sonu Gazze Şeridi’nde 6 esirin cansız bedeninin bulunması hakkında konuşan Netanyahu, “Onları canlı olarak geri getiremediğimiz için sizden af diliyorum. Çok yaklaşmıştık ama başaramadık. Hamas bunun bedelini çok ağır ödeyecek” dedi.

Ateşkes ve esir anlaşmasına varılması konusunda tamamen kararlı olduğunu belirten Netanyahu, “Ne yazık ki Hamas'tan benzer bir yanıt görmedik. Başkan Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu formül üzerinde, 6 Ağustos'ta ise sözde ‘nihai köprü önerisi’ üzerinde mutabık kaldık. Hamas ikisini de reddetti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
NETANYAHU'NUN EVİNİN ÖNÜNDE PROTESTO

Batı Kudüs'teki Başbakan Binyamin Netanyahu rezidansı önünde toplanan İsrailliler, Gazze'de ateşkes anlaşmasını imzalamayan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu ve hükümetini protesto etti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog evine doğru yürüyen göstericiler, ellerinde İsrail bayrakları, Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı. Gösteride, Gazze Şeridi'nde cesetlerine ulaşılan 6 İsrailli esirin temsili tabutları da yer aldı.

Batı Kudüs'te toplanan İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki isteksizliğine tepki göstererek protesto düzenledi. Batı Kudüs'te yürüyüşe geçen gruplar, Netanyahu'nun Gazze Caddesi'ndeki konutuna doğru ilerledi. İsrail polisi ile bariyerleri aşmak isteyen göstericiler arasında arbede yaşandı.



CENİN İÇİN ÇAĞRI YAPTI

İsrail askerlerinin 28 Ağustos'tan bu yana saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kenti Valisi Kemal Ebu Rubb, İsrail ordusu tarafından Cenin kentinin 4 ana bölgeye ayrılarak her birinin askeri bir bölge olarak belirlediğini ve bölgenin abluka altında olduğunu ifade etti.

Cenin kenti Valisi Rubb, İsrail ordusunun şehit altyapısının yanı sıra Filistinlilerin evlerinde de büyük tahribat meydana getirdiğini ve işlenen suçların kaydedilmesini önlemek için Filistinlilerin telefonlarını ellerinden aldığını belirtti. Bölgedeki halkın ihtiyaçlarını Sivil Savunma Ekipleri ve Filistin Kızlıayı aracılığıyla karşılamaya çalıştıklarını ancak bölgedeki İsrail kuvvetlerinin Sivil Savunma araçları ve ambulansları hedef alması sonucu gerekli hizmet ve ihtiyaçların Filistinlilere ulaştırılamadığını vurguladı.

Vali Ebu Rubb, uluslararası kamuoyunu İsrail'in saldırılarını durdurmak ve ablukayı sonlandırmak için baskı yapmaya çağırdı.

TEL AVİV'DE PROTESTOLAR SÜRÜYOR

İsrail’in Tel Aviv kentinde bulunan Savunma Bakanlığı önünde toplanan binlerce İsrailli, Gazze'de ateşkes anlaşmasını imzalamayan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu ve hükümetini protesto etti. Göstericiler, ellerinde İsrail bayrakları, Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler taşıdı.

Eylemciler, 'Katil Netanyahu' şeklinde sloganlar attı. Emniyet güçlerinin sert müdahalesine rağmen protestocular dağılmadı.

Başkentteki Ayalon otoyolunu trafiğe kapatan binlerce kişi, Netanyahu’nun ateşkes anlaşmasını kabul etmesi için sloganlar atarken, polis gösteriyi dağıtmak için tazyikli su kullandı. Çok sayıda gösterici otoyolda ateş yaktı.



Haberin Devamı
Yazarlar