Dünyaİsrail askerleri Suriye'ye girdi! İran'dan Suudi Arabistan'a yaylım ateşi

CANLI İsrail askerleri Suriye'ye girdi! İran'dan Suudi Arabistan'a yaylım ateşi

12.10.2024 - 15:18 | Son Güncellenme:

İran resmi gazetesi Tehran Times bugün gözden kaçmayacak bir haberi sayfasına taşıdı, Al Jazeera ise İsrail askerlerinin Kuneytra'da sınırı geçtiğini bildirdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta 372'nci güne girildi, Lübnan'daki kara işgali ise bugün itibarıyla on ikinci gününde. Orta Doğu'ya yayılan çatışmaları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 26 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun Lübnan'a son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 26 kişinin öldüğü, 144 kişinin yaralandığı bildirildi.

İSRAİL BİR KEZ DAHA BM BARIŞ GÜCÜ ASKERLERİNE SALDIRDI

Lübnan ile İsrail sınırında görev yapan BM barış gücü askerleri üst üste üçüncü saldırıya hedef oldu.

Kısaca UNIFIL olarak bilinen görev gücü, Akdeniz kıyısındaki Nakura'da yer alan ana üssün makineli tüfek ateşiyle vurulduğunu ve bir askerin yaralandığını açıkladı. Verilen bilgiye göre, saldırı gece gerçekleşti.

İSRAİL ASKERLERİ SURİYE'YE GİRDİ



Al Jazeera, zırhlı araçların eşlik ettiği askerlerin sınır hattındaki Kuneytra'da Suriye topraklarına girdiğini bildirdi.

İsrail, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra'da hafta içi bir hava saldırısı gerçekleştirdi. Suriye medyası bir askerin öldüğü, bir askerin yaralandığı saldırıya dair başka bir detay sunmadı.

Bugün ise İsrail'in işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nin kıyısındaki Kudna kasabası yakınlarında askerler görüldü.

Al Jazeera, zırhlı araçlarla bölgeye giren buldozerlerin sınırın yarım kilometre kadar içine girdiğini ve kazı yaptığını aktardı. Kazı yapılan bölgenin genişliği 1 kilometreyi buluyor.

Al Jazeera'ya konuşan kaynaklar, kazının ardından İsrail işgal birliklerinin bölgenin etrafına dikenli tel çektiğini ve Suriye topraklarını ilhak ettiğini söyledi.

İsrail Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi, saldırıların hedefinde çoğunlukla İran yanlısı milisler ve Hizbullah üyeleri vardı.

Geçen ay İsrail özel kuvvetler askerlerinin Suriye'nin orta kesimindeki Hama yakınlarında yer alan Masyaf'a helikopterle operasyon düzenlediği yönünde haberler çıktı. İsrail medyası, Masyaf'taki Askeri Bilimsel Araştırma Merkezi'nden bazı belgelerin alındığını ve daha sonra tesisin patlayıcılarla yok edildiğini yazdı.

Suriye'yi hedef alan İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana bir artış söz konusu. İsrail jetleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün Suriye temsilcisi general Rıza Musevi'yi 2023'ün son günlerinde Şam'daki evinde vurdu. Yaklaşık 30 yıldır Suriye'de olan Musevi'nin Suriye Savunma Bakanlığı'nda bir ofisi bile vardı.

İsrail'in 1 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirdiği hava saldırısı ise, İran'ın Şam Büyükelçiliği'ndeki bir binayı yerle bir etti. Kudüs Gücü'nün en önemli komutanlarından general Muhammed Rıza Zahedi, yardımcısı ve diğer İranlı subayların öldüğü saldırı, İran'ın tarihte ilk kez kendi topraklarından İsrail'i hedef almasına yol açtı. İran ordusu, 13 Nisan akşamı yüzlerce balistik füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracını İsrail'e doğru ateşledi.

Haberin Devamı



Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden gün içinde İsrail'e yeni roketler ateşledi. Hayfa ile Lübnan sınırı arasında yer alan Akka'da çalan sirenleri gökyüzündeki patlamalar takip etti.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın 35 kadar füzeyi Akka'ya fırlattığını ve bu füzelerin bazılarının hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı.

Kanal 12 televizyonu, Akka'da roketler nedeniyle iki kişinin yaralandığını bildirdi.

Uluslararası haber ajansı AFP ise, öğle saatlerinde Hayfa çevresinden yükselen dumanların fotoğraflarını dünyaya servis etti.

İSRAİL JETLERİ LÜBNAN'IN KUZEYİNİ VURUYOR



İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinin ardından bugün kuzey bölgelere hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Al Jazeera, İsrail jetlerinin Betrun bölgesindeki Deyr Billa'yı vurduğunu bildiriyor. Al Jazeera muhabiri Imran Khan, İsrail'in Lübnan'ın kuzeyini ikinci kez hava saldırılarıyla hedef aldığını belirtip bunun Lübnan halkı, hükümeti ve ordusu için endişe verici olduğunu vurguladı.

"Daha önce böyle bir şey görülmedi" diyen muhabir Khan'a göre, Lübnanlılar arasında savaşın Hizbullah'a karşı değil Lübnan'a karşı yürütüldüğünü düşünenler için mevcut tablonun korkutucu olduğunu kaydetti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı ise, güneydeki Barca beldesini hedef alan bombardımanda en az dört kişinin öldüğünü, 14 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Beyrut'un kuzeyindeki Keservan'da gerçekleşen hava saldırısında ise, en az bir can kaybı var. Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Keservan'da, jetler bir evi vurdu.

İSRAİL AMBULANSLARI VURACAĞINI DUYURDU, HİZBULLAH'TAN YENİ FÜZE SALVOLARI

İsrail işgal ordusu Lübnan'ın güneyindeki 22 kasaba ve köyün boşaltılmasını isterken, bölgedeki ambulansları doğrudan hedef alacağını duyurdu. İsrail, ambulansların Hizbullah üyeleri veya silahların transferinde kullanıldığını ileri sürüyor.

Bu sabah Hayfa'daki 7200 askeri üssüne füzeler ateşleyen Hizbullah ise, İsrail'in kuzeyini yeni bir salvoyla hedef aldı.

Sınırın sıfır noktasında bulunan ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin kıyısında yer alan Metula'dan Akdeniz kıyısındaki Hayfa'ya kadar neredeyse tüm sınır hattında sirenler çaldı.

Hizbullah'ın artık ana hedeflerinden biri olan Hayfa ve banliyölerinde aralıksız siren sesleri duyuldu. İsrail ordusu Hayfa semalarında iki füzenin durdurulduğunu açıkladı.

Lübnanlı grup, sınırdaki Metula'da Lübnan'a girmek için toplanan işgal birliklerini büyük bir füze saldırısıyla hedef aldığını söyledi. Hizbullah, sınırın başka noktalarında da yine toplanan İsrail askerlerini vurduğunu kaydediyor.

İşgal altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde yer alan Taberiye de füze yağmuruna tutulan yerlerden biri.

İsrail ordusu yalnızca bir saatte Lübnan'dan 30 füze ateşlendiğini duyurdu.

Haberin Devamı
İRAN'DAN SUUDİ ARABİSTAN'A YAYLIM ATEŞİ



İran'da İngilizce yayımlanan resmi gazete Tehran Times, bugün sayfasına taşıdığı bir haberde Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerine zehir zemberek suçlamalar yöneltti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 27 Eylül'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta vurulmasıyla büyük bir propaganda saldırısının başladığını kaydeden Tehran Times, manipülasyon dalgasının arkasında ise İsrail'in olduğunu yazdı.

Eski Hizbullah üyesi Muhammed Ali Hüseyin'in Suudi televizyon kanalı El Arabiya'ya verdiği röportajın işaret fişeği olduğunu kaydeden gazeteye göre, Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden bir gün önce gerçekleşen röportajda Hüseyin'in İran'ın Hizbullah liderini sattığını söylediğini hatırlattı.

Lübnanlı din adamı Hüseyin'in kurduğu "Vasiyetini yaz. İran sana ve grubuna ihanet etti. İran'ın senin başının karşılılık ne gibi bir anlaşma yaptığını bilseydin, her şey altına üstüne gelirdi. Size Kudüs'ü gösterenler sizi sattılar" cümlelerini aktaran Tehran Times, suikastın ardından diğer Suudi medya organlarının kampanyaya katıldığını ve Muhammed Ali Hüseyin'in tanıtımını yaptığını kaydetti. Gazete, 2021 yılında Suudi Arabistan vatandaşlığı verilen Hüseyin'in geçmişte İsrail casusu olarak Lübnan'da tutuklandığını belirtti.

Tehran Times'a göre, aynı günlerde Batı medyasındaki haberlerde İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in sığınakta saklandığı yazılıyordu.

İran'ın İsrail'e 1 Ekim'deki balistik füze saldırısıyla kampanyanın çöktüğünü savunan gazete, dini lider Hamaney'in birkaç gün sonra Tahran'da cuma namazı kıldırdığını yazdı.

Tehran Times'a göre, İsrail'in desteklediği bazı Arap medya kuruluşları ve Batı medyasının bir sonraki hedefi İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü'nün komutanı İsmail Kaani'ydi.


Beyrut'u ziyaret eden Kaani'yle irtibatın koptuğu yönündeki haberleri hatırlatan gazete, daha sonra komutanın ev hapsinde tutulduğu veya bir sorgu sırasında kalp krizi geçirdiği haberlerinin çıktığını aktardı. Tehran Times'a göre Arap medyası söz konusu kampanyada ciddi bir şekilde rol aldı.

Orta Doğu'nun ezeli rakipleri İran ve Suudi Arabistan geçen yıl Çin'in arabuluculuğunda normalleşme anlaşması imzalasa da, rekabet dip akıntı olarak devam ediyor. Bu hafta Riyad'a giden İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüştü. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, İsrail'in muhtemel misillemesini bekleyen İran'ın Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini uyardığını yazdı. Habere göre, Tahran bölge ülkelerinden İsrail'e hava sahalarını kapatmasını istiyor ve aksi tutum benimseyenler İran'ın yeni hedefi olabilir.

GAZZE'DE CAN KAYBI 42 BİN 175

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 49 Filistinli can verdi, Gazze Şeridi'ndeki savaşın 372'inci gününde can kaybı 42 bin 175'e çıktı.

GAZZE'DE İKİ İSRAİL TANKI ROKETLE VURULDU

Gazze Şeridi'ne helikopter ve savaş uçaklarıyla saldıran İsrail işgal ordusu, bölgenin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampı için tahliye emri yayınladı.

Al Jazeera, Gazze'nin kuzeyinde ve Cibaliye'de yaşayan Filistinlilerin evlerini terk etmeyi reddettiğini bildiriyor.

Al Jazeera muhabiri Hind Khoudary, savaşın başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail işgal ordusunun ana hedefinin Gazze şehri de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin kuzeyini boşaltmak olduğunu hatırlatıyor.

İsrail ordusu sekiz gündür Cibaliye'ye saldırıyor ve tahliye emri yayınlıyor. Filistinliler ise şimdiye kadar bu emirleri görmezden geldi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları ise, Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'ta iki İsrail Merkava tankı ve bir buldozeri roketle vurduğunu duyurdu. Yasin-105 füzesinin kullanıldığı saldırıların gerçekleştiği yer, Cenin mahallesi.

Haberin Devamı
IRAK'TAN İSRAİL'E SALDIRI

Irak'taki İran yanlısı milisler, yeniden sınır ötesi kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırıları gerçekleştirdi.

Gece yarısı birkaç saat arayla ateşlenen kamikaze drone'ların hedefinde, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri vardı.

Kamikaze drone'ların fırlatma anını gösteren bir video paylaşan Irak'taki milis grupları, Golan Tepeleri'ndeki hayati hedeflerin vurulduğunu söylüyor.

İsrail ordusu ise Suriye'den gönderilen bir kamikaze SİHA'nın Golan Tepeleri'ndeki bir açık alana düştüğü bilgisini verdi. Ordu açıklamasında bölgede sirenlerin çaldığı kaydedildi.

TEL AVİV'DE ÇIĞLIKLAR YÜKSELDİ! BULUTLARIN ARASINDAN ANİDEN ÇIKTI



Uzunluğu 120 kilometreyi bulan kritik sınır hattında bir yandan kara savaşı devam ederken, diğer yandan Cuma akşamından Cumartesi sabah saatlerine kadar aralıksız siren sesleri duyuldu.

Hizbullah Lübnan sınırında toplanan İsrail işgal birliklerinin yanı sıra birçok şehir ve yerleşime de füzeler ateşledi. Sabah 06.00 sularında İsrail'in kuzeyindeki stratejik liman şehri Hayfa'daki bir askeri üsteki silah fabrikası hedef alındı. Hizbullah 7200 üssüne birçok füze gönderdiğini belirtirken, İsrail medyası ise Hayfa'da sirenlerin çalmadığını yazdı.

İsrail mevzilerine son 24 saatteki yedinci saldırıya imza atıldığını kaydeden Hizbullah, sınırdaki işgal birliklerinin top mermileriyle vurulduğunu da aktardı.

İsrail'deki Yahudiler bugün en kutsal günleri Yom Kippur kutlarken, sabahın ilerleyen saatlerinde Safed'den Nasıra'ya  kuzey sınırının hemen her yerinde sirenler susmadı. Hizbullah'ın yeni roket yağmurunun detaylarının kısa sürede ortaya çıkması bekleniyor.

Yom Kippur gecesinde başkent Tel Aviv'de yaşanan panik ise, gözden kaçacak gibi değildi. Cuma gününün son saatlerine doğru başkent Tel Aviv'de sirenler çaldı, birçok insan pencerelere ve balkonlara koştu.

Lübnan'dan ateşlenen bir kamikaze silahlı insansız hava aracının (SİHA) hava savunma sistemlerini aştığını kimse bilmiyordu.

Tel Aviv'in kuzeyindeki bir balkonda kaydedilen videoda, gökyüzünden gelen sesi bulutların arasından çıkan kamikaze drone izledi. Bu sırada çığlıklar yükselirken, Kanal 11 televizyonunun güvenlik muhabiri balkondan çekilen kaydı 'hayal gördüren video' diyerek paylaştı.

Kamikaze SİHA Herzliya semtindeki bir binaya doğrudan çarptı, binanın üst katlarında delik açıldı. İsrail medyası vurulan binanın bir huzurevi olduğunu ve çıkan yangının itfaiye ekipleri tarafından söndürüldüğünü yazdı.

Herzliya sakinleri gökyüzünde çok sayıda patlama sesi duyduğunu söylerken, bölgede birçok noktaya şarapnel parçalarının düştüğü bilgisi var.

İsrail hava savunma sistemlerinin birkaç kez denemeye rağmen kamikaze drone'u durduramadığı ortaya çıktı. İsrail ordusu, iki kamikaze SİHA'nın Tel Aviv'e doğru geldiğini, birinin savaş uçakları tarafından gökyüzünde vurulup düşürüldüğünü söylüyor.

Kanal 12 televizyonu, kamikaze drone nedeniyle Tel Aviv'in bazı kesimlerinde elektriklerin kesildiğini bildirdi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu 8 Ekim 2023'ten bu yana sınır hattında çatışıyor. İsrail Eylül ayının son haftasında yoğun hava saldırılarına başladı, 1 Ekim 2024 Salı günü kara işgalini başlattığını açıkladı.

Hizbullah her gün İsrail'deki askeri üsler ve diğer hedeflere onlarca füze ateşliyor.

Herzliya mahallesindeki binayı vuran saldırı, 8 Ekim 2023'ten beri Lübnan'dan Tel Aviv'e kadar ulaşan ilk kamikaze drone olarak kayıtlara geçti. Lübnan sınırı ile Tel Aviv arasında kuş uçuşu yaklaşık 100 kilometre bulunuyor.

Herzliya, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı, Savunma Bakanlığı ve elektrik santrali gibi önemli hedeflere sadece birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor.

NİKARAGUA İSRAİL'LE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESTİ

Nikaragua hükümeti, İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerini resmen kestiğini duyurdu. Managua yönetimi, söz konusu adımı Filistin halkıyla dayanışmak için attığını söylüyor.

İsrail'le bağlarını koparan ya da büyükelçilerini çeken ülkeler arasında Türkiye, Bahreyn, Brezilya, Şili, Kolombiya, Çad, Bolivya, Belize, Ürdün, Honduras ve Güney Afrika bulunuyor.

Haberin Devamı