23.12.2023 - 17:25 | Son Güncellenme:
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde işgalin mevcut haliyle devam etmesini sağlayacak bir karar çıkarıldı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.
İsrail’in başkenti Tel Aviv’de esir yakınlarının düzenlediği protesto gösterisinde seçim çağrısı yapılarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun görevden alınması istendi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken, bölgede Hamas tarafından esir tutulan İsraillilerin aileleri, protesto gösterileri düzenlemeye devam ediyor. Bu akşam binlerce esir yakını ve onlara destek vermek isteyenler İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bir araya geldi. Seçim çağrısı yapan kalabalık İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun görevden alınması çağrısında bulundu.
Roni Neiman protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, “Büyük bir kısım, askerleri savaşa gönderen ama cenazelerine katılmaktan korkan bu aşağılık adamın evine dönmesi gerektiğini düşünüyor” dedi.
“Ne zaman kişisel çıkarları devletin iyiliği ile çatışsa kendi çıkarını seçti” ifadelerini kullanan Neiman, Netanyahu’nun hemen gitmesi gerektiğini söyledi.
Protesto gösterisine katılan ABD’li ünlü müzik yapımcısı Scooter Braun ise konuşmasında, “Esirlerin eve dönmeleri çağrısı ile başlamayan hiçbir konuşma olmamalı, sesimi kullanmaktan vazgeçmeyeceğim. Esirlerin eve dönmeleri için avazımız çıktığı kadar bağıracağız” şeklinde konuştu.
Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik düzenlediği saldırılarda son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde hamile kadınlara yönelik korkunç katliamlar gerçekleştirdi” dedi.
Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, Lübnan’da Gazze Şeridi’ndeki son duruma ilişkin konuştu. Başkent Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında İsrail savaş kabinesinin “Hamas’ı ortadan kaldırmaya yönelik açıklamalarının boş tehditten başka bir şey olmadığını” söyledi.
Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar durana kadar esir takası konusunda müzakere yapılmayacağını belirten Hamdan, “İsrail, esirlerini sağ olarak kurtarmak istiyorsa savaşı durdurmalıdır” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Gazze Şeridi’ne yardım kararını zayıf ve yetersiz bulan Hamdan, “ABD yönetimi 5 gün boyunca BMGK kararının anlam ve değerinin içini boşaltmak için çalıştı” ifadelerini kullandı.
Gazze Şeridi sakinlerinin eşi benzeri görülmemiş felaket şartlarda yaşadığını aktaran Hamdan, “BM kurumları Gazze halkının çekmeye devam ettiği acıların sorumluluğunu taşımaktadır. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde hamile kadınlara yönelik korkunç katliamlar gerçekleştirdi” dedi.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. Ayrım gözetmeksizin bölgedeki tüm noktaları vuran İsrail askerleri, akşam saatlerinde Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deir el-Balah’ta bir eve saldırdı. Ebu Asfa ailesine ait olduğu öğrenilen eve düzenlenen saldırıda 6 Filistinli hayatını kaybederken, çok sayıda yaralının olduğu öğrenildi. Herhangi bir uyarı yapılmadan gerçekleştirilen saldırının ardından çevredeki binalarda da hasar oluşurken, bölgeye gelen ambulanslar yaralıları El Aksa Şehitleri Hastanesi’ne götürdü.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ediyor. Bölgenin kuzeyinde ve güneyinde süren yoğun bombardıman nedeniyle çoğu çocuk ve kadın binlerce Filistinli yaşamını yitirirken, İsrail ordusu dünyanın gözü önünde insanlık suçu işliyor.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından can kaybına yönelik yapılan son açıklamada, İsrail tarafından son 24 saatte düzenlenen saldırılar nedeniyle toplam 201 kişinin yaşamını yitirdiği, 368 kişinin ise yaralandığı aktarıldı. Açıklamada ayrıca, 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısının 20 bin 258’e, yaralı sayısının ise 53 bin 688’e yükseldiği duyuruldu.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar 78. gününde devam ediyor. İsrail ordusu sivillerin sığındığı bölgeleri bombalarken, dünya sessizce izliyor. Bölgedeki saldırılar sonucunda can kaybı 20 bin 57’ye yükselirken, İsrail askerleri hayatta kalan Filistinlileri ise düzenledikleri baskınlarda gözaltına alıyor. İsrail ordusu, bugün Gazze Şeridi’nin merkezinde bulunan Bureij Mülteci Kampı’nda bir eve saldırdı. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 3 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 6 Filistinlinin ise yaralandığını duyurdu.
Almanya'nın başkenti Berlin'de sokağa çıkan Filistin destekçileri, Gazze'deki savaşın bitmesini istedi.
'Filistinle Dayanışma' için Kreuzberg semtinden Berlin'in merkezindeki Brandenburg Kapısı'na kadar yürüyen göstericiler, çok sayıda pankart taşıdı.
Kalabalık 'Filistin'e özgürlük' sloganlarının yanı sıra 'Cinayeti durdur, savaşı durdur, Gazze'de soykırımı durdur' diye bağırdı.
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne ateşlediği patlamayan iki füzesini kullanarak beş işgal tankını imha ettiklerini duyurdu. Verilen bilgiye göre, patlamayan füzeler ikişer tonluk.
İsrail askerlerini taşıyan araçların Cibaliye’den geçtiği yola yerleştirilen füzeler, tanklar geçerken infilak ettirildi. Beş tankın yok edildiğini belirten Kassam Tugayları, araçlardaki tüm askerlerin öldürüldüğünü ya da yaralandığını kaydetti.
Filistinli yetkililer, 7 Ekim'de başlayan savaşta hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 99'a çıktığını açıkladı.
İsrail'in yerle bir ettiği Gazze Şeridi'nde yaşamını yitiren son basın mensubu, Nuseyrat mülteci kampındaki evinde bombardımana tutulan Muhammed Halife oldu.
Filistinli İslami Cihad grubunun silahlı kanadı Kudüs Tugayları, bir keskin nişancısının çatıdaki İsrailli askerleri tek tek vurduğu görüntüleri yayınladı.
Videonun Gazze'nin hangi şehrinde kaydedildiği belirtilmedi. Görüntüde sniper tüfeğinin elden ele ulaştırıldığı keskin nişancı, çatıda bekleyen İsrailli askerlere nişan alıyor.
Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'deki savaş ve ikili ilişkilerin yeniden canlandırılmasını konuştu.
Sisi ve Reisi'nin ilk kez gerçekleşen telefon konuşmasını İran devlet televizyonu duyurdu. Habere göre, Tahran ve Kahire yönetimleri Gazze'deki son gelişmeleri ve diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesini ele aldı.
İbrahim Reisi, Sisi'ye ülkesinin İsrail'in Gazze'deki soykırımını durdurmak ve Filistinlilere yardım göndermek için tüm kapasitesini kullanmaya hazır olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Direktörü Thomas White, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ABD'nin ikna edilmesiyle geçen Gazze kararının fazlasıyla yetersiz olduğunu söyledi.
Al Jazeera'ya konuşan UNRWA yöneticisi, "Gazze'de sivillerin öldürülmesini ve sivil altyapının yıkımını durduracak, ancak en önemlisi Gazzelilere etkili bir şekilde yardım götürebilmemizi sahada sahada olanak tanıyacak şartların sağlanacağı bir ateşekese ihtiyacımız var" dedi.
Thomas White, yardım çalışanlarının saldırılara hedef olması nedeniyle Gazze'deki 2,3 milyon kişilik nüfusun büyük bir bölümüne hali hazırda yardım ulaştıramadıklarını da ekledi.
Orta Doğu'da Irak'tan Suriye'ye, Lübnan'dan Yemen'e birçok ülkede vekil güçleriyle etkinliği bulunan İran, ABD'yi Akdeniz'i kapatmakla tehdit etti.
Tasnim haber ajansı, İran Devrim Muhafızları ordusu generallerinden Muhammed Rıza Nakdi'nin sözlerini aktardı. İranlı general, ABD ve müttefiklerinin Gazze'deki suçlarına devam etmeleri halinde Akdeniz'i kapatabileceklerini söyledi.
"Onlar yakında Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ve diğer su yollarının kapanmasını beklemeliler" diyen general Nakdi, Akdeniz'in nasıl kapatılacağına dair ise bir ayrıntı vermedi.
Tuğgeneral Muhammed Rıza Nakdi, Devrim Muhafızları ordusunda halihazırda koordinasyon komutanı unvanına sahip.
İsrail ordusuyla Lübnan sınırında çatışan Hizbullah, iki üyesinin öldüğünü açıkladı.
Lübnan'ın en ciddi askeri gücü olan Hizbullah, üyelerinin nasıl öldüğüne dair bir detay paylaşmadı.
Gazze'deki savaştan bir gün sonra Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki sınır çatışmaları başladı. Geride kalan 11 haftada Hizbullah'ın 122 üyesini kaybettiği biliniyor. İsrail ordusu ise aralarında subayların da bulunduğu 12 askerini kaybetti.
AFP haber ajansı, denizcilik kuruluşlarına dayandırdığı haberinde Hint Okyanusu kıyılarında bir geminin drone saldırısına hedef olduğunu duyurdu.
Habere göre, kamikaze drone kargo gemisine hasar verdi ancak herhangi bir can kaybı yok.
Saldırıya uğrayan gemi, İsraille bağlantılı. Liberya bayraklı kimyasal tankerin İsrailli bir şirkete ait olduğunu kaydeden AFP, gemide yangın çıktığını aktardı.
Yerel kaynaklar, geminin yardım çağrısına Hindistan donanmasının yanıt verdiğini aktardı.
Geminin saldırıya uğradığı nokta, Hindistan kıyılarına yaklaşık 320 kilometre mesafede. Gucarat eyaletine bağlı Veraval şehrinin 320 kilometre güneybatısında vurulan geminin, Hindistan'a doğru yol aldığı bildiriliyor.
Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, haftalardır Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki Babülmendep Boğazı'nda ticari gemileri hedef alıyor. İsrail'e ait bir gemiye el konulmasıyla başlayan olaylar silsilesi, İran destekli grubun birçok İsrail gemisine saldırısıyla devam etti. Husiler daha sonra İsrail limanlarına giden tüm gemileri hedef alacaklarını ilan etti.
Kızıldeniz rotasını devre dışı bırakarak dünya ticaretini etkileyen saldırılara karşı, ABD'nin başını çektiği bir uluslararası koalisyon oluşturuldu ancak son 24 saatte gelen haberler Fransa ve İtalya gibi ülkelerin görev gücünden çekildiği yönünde.
Geride kalan haftalarda İsrail'e ait bir gemi Umman Denizi'nde balistik füzeyle vurulmuştu ancak ilk kez Hindistan kıyılarında bir saldırı gerçekleşmiş oldu.
Saldırıyı henüz üstlenen yok ve kamikaze silahlı insansız hava aracının kimin tarafından Hindistan kıyısına gönderildiği de bilinmiyor.
İşgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc mülteci kampına sığınan insanlar için tahliye emri yayınladı. İşgal ordusu, Bureyc sakinlerinden daha güneydeki Deyr Belah'a gitmelerini istiyor.
Birleşmiş Milletler yetkilileri, işgal ordusunun hamlesinden 150 bin kadar insanın etkilendiğini söyledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik sözcüsü Adrienne Watson, İran'ın Yemenli Husilere Kızıldeniz'deki saldırılarda yardım ettiğini söyledi.
Tahran yönetimini suçlayan Watson, İran'ın kargo gemilerini hedef alan saldırıların planlanmasına derin şekilde dahil olduğunu savundu.
Husiler ise, bu sabah yaptıkları açıklamada Babülmendep Boğazı'ndan geçen kargo gemilerine saldırı için İran'ın yardımına ihtiyaç duymadıklarını kaydetti.
Amerikan Wall Street Journal gazetesinde bugün yayımlanan bir haber, Kızıldeniz'de seyreden İran'a ait bir geminin Husilere hedef alınacak gemilere dair gerçek zamanlı istihbarat sunduğunu ileri sürüyordu.
Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin hafta içinde ateşkes ve rehine takası görüşmeleri için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmesini, bir diğer Filistinli grup İslami Cihad heyetinin seyahati izliyor.
İslami Cihad yöneticilerinin Kahire'ye gideceğini, İsrail medyası duyurdu.
Hem Hamas hem İslami Cihad heyetleri, arabuluculuk yapan Mısır istihbaratıyla muhtemel bir ateşkes ya da rehine takası anlaşmasının şartlarını müzakere ediyor.
Gazze'yi 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, savaş tamamen durmadığı sürece hiçbir rehineyi serbest bırakmayacağını birçok kez yineledi. Ancak medyada çıkan haberlerde, kısa süreli bir ateşkes için görüşmelerin sürebileceği kaydediliyor.
Al Jazeera, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki mülteci kampı Cibaliye'nin İsrail işgal ordusu tarafından Cumartesi sabahı yoğun şekilde bombalandığını bildiriyor.
İşgal güçlerinin Cibaliye'nin merkezine doğru doğu ve batıdan ilerlemeyi denediğini aktaran Al Jazeera muhabiri, bölgedeki tüm iletişimin de kesildiğini ekledi.
Irak'taki İran destekli milisler, İsrail'e ait Akdeniz'deki Kariş doğalgaz sahasını vurduğunu söylüyor.
Al Jazeera'ya bilgi veren Iraklı milisler, bir silahlı insansız hava aracıyla Kariş gaz sahasını hedef aldıklarını bildirdi.
İsrail'in Yediot Ahronot gazetesi, İran destekli milislerin iddiasının geçen hafta İsrail semalarında meydana gelen bir olayın hemen ardından gündeme geldiğini kaydediyor. İsrail ordusu, geçen hafta Lübnan'dan İsrail'e doğru uçan bir kamikaze drone'u savaş uçağıyla düşürdüğünü açıklamıştı.
Yediot Ahronot, ordu açıklamasında silahlı insansız hava aracının kim tarafından İsrail hava sahasına gönderildiğinin belirtilmediğini vurguluyor.
Gazete, Kariş gaz sahasında son günlerde herhangi bir patlama yaşanmadığını da ekledi.
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Kefr Kila bölgesine hava saldırısı düzenledi.
Hizbullah ise, Kefr Kila'nın karşısında yer alan bir İsrail karakolunu vurduğu görüntüleri yayınladı. 430 askeri noktası adı verilen karakolun yanı sıra El Abdad bölgesi de omuzdan ateşlenen güdümlü füzelerle vuruldu.
Lübnan medyası ayrıca, Hizbullah'ın İsrail tarafındaki Beyt Hilel'de bir askeri aracı kilometrelerce uzaktan güdümlü füzeyle vurduğu görüntüyü de yayınladı.
Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar, savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de başladı. Son günlerde giderek yoğunluğu artan çatışmalarda, İsrail jetleri sınırın 20 kilometre içindeki hedefleri vurdu.
İsrail ordusu, son 24 saatte sınırın güneyindeki Shtula'da bir askerinin öldürüldüğünü ve diğerinin de ciddi şekilde yaralandığını bildirdi.
Çoğunluğu sınır hattıyla sınırlı kalan İsrail-Hizbullah çatışmalarında bugüne kadar İsrail ordusunun aralarında subayların da bulunduğu 12 askerini kaybettiği biliniyor. Hizbullah tarafında ise 122 milisin öldüğü açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Gazze'ye insani yardım konusunda karar tasarısını onayladı ancak acil ateşkes çağrısı yapmaktan kaçındı. Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi olan ABD ve Rusya çekimser kaldı. Diğer 13 üyenin tamamı kararın lehine oy kullandı.
Kararda İsrail ve Hamas arasında derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunulmuyor, bunun yerine ateşkes için 'koşulların yaratılması' isteniyor
ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, dört kez ertelenen ve ancak Cuma günü gerçekleşen oylamada önce yanlışlıkla lehte oy kullandı.
Oylama esnasında lehte oy kullanan ülkeler sorulduğunda Linda Thomas-Greenfield biraz hızlı davrandı ve elini kaldırdı. Thomas-Greenfield kısa bir süre sonra elini indirdi.
BMGK'ya sunulan ilk taslakta acil ateşkes ifadesi yer alıyordu ancak ABD'nin veto edeceğini belirtmesiyle metinde değişikliklere gidildi.
Halihazırda geçen karar, uluslararası örgütler tarafından sert eleştirilere hedef oldu. Uluslararası Af Örgütü, Oxfam ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) gibi kuruluşlar kararın yetersiz olduğunu ve Filistinlilerin yaşadığı vahşeti bitirmeyeceğini söylüyor.
Gazze'yi 2007 yılından bu yana yöneten Hamas da, BM Güvenlik Konseyi’nin kararının 'yetersiz bir adım' olduğunu kaydetti. Kararı 'zayıf bir formül' olarak nitelendiren Hamas, ABD'yi kararın içini boşaltmak için çalışmakla suçladı.
Dünya Sağlık Örgütü ise, Gazze'de derhal acil ateşkes çağrısında bulundu.