25.10.2023 - 15:28 | Son Güncellenme:
Orta Doğu'yu alev topuna çeviren savaşta on sekizinci gün geride kaldı, İsrail gerçekleri dile getiren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin istifasını istedi. Dakika dakika tüm gelişmeleri aktarıyoruz.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail saldırılarında 38 personelinin hayatını kaybettiğini, Gazze Şeridi’nde şu ana kadar 613 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.
Al Jazeera muhabiri Wael Dahdouh'un eşi ve iki çocuğu, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti.
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Hamas'tan ağır darbe aldığını belirterek, "Güçleri Filistinli savaşçılara yetmediği için Filistinli kadınları, çocukları ve sivilleri hedef alıyorlar. Savaşçılar eyleme geçmek için hazırlar. Müslüman ülkeler de bu savaş suçları karşısında pasif kalmamalı" dedi.
İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i bir kez daha istifa çağrısında bulundu.
İsrail Başbakanı Netanyahu 'Kara operasyonu yapılacak ancak zamanlaması ortak karar olacak' açıklamasında bulundu.
İsrail’in ABD’nin talebi üzerine Gazze Şeridi’ne yönelik başlatmayı planladığı kara harekatını ABD bölgeye hava savunma sistemleri kurana kadar ertelediği iddia edildi.
İsrail, 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda yabancı ülkelerin vatandaşı olan 259 kişinin hayatını kaybettiği, 69 kişinin kayıp olduğu ve en az 135 kişinin ise rehin alındığı açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamalarına İsrail’in tepki göstermesini ardından yaptığı açıklamada, "Dün Güvenlik Konseyi'ndeki bazı açıklamalarımın sanki Hamas'ın terör eylemlerini meşrulaştırıyormuş gibi yanlış yorumlanması karşısında şok oldum” dedi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 7 Ekim saldırılarının “fanus içinde gerçekleşmediği” sözlerini kabul etmediklerini aktardı. Sunak'ın sözcüsü ise konuyla ilgili 'İleri sürülen nitelendirme ile aynı fikirde olmadığımızı belirtiyoruz' dedi.
İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'yi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını yönettiğini söyledi. 'Çocuklar, kadınlar ve mazlumlar kana bulandı' diye ekleyen Hamaney, 'ABD suçluların, suç ortağıdır' ifadelerini kullandı.
Oxfam isimli yardım kuruluşu İsrail'in 'Gazzeli sivillere karşı açlığı bir savaş silahlı' olarak kullandığını bildirdi. Oxfam'ın Orta Doğu bölgesel direktörü Sally Abi Khalil konuyla ilgili 'Durum korkunç boyutta. İnsanlık nerede? Milyonlarca sivil toplu olarak cezalandırılıyor, açlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz' dedi.
İçinde tıbbi malzeme taşıyan yardım kamyonlar Han Yunus'a ulaştı. Uzmanlar bölgede yakıt olmadığı için bu kamyonun işlevsiz olduğunu söylüyor. Hem sağlık çalışanları hem de hastalar bunun, gelecek birçok kamyonun başlangıcı olmasını umuyor. Öte yandan Han Yunus, Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir konumunda.
İsrail ziyaretini iptal ettiğini duyuran Erdoğan'ın Hamas'ın bir terör örgütü değil kurtuluş grubu olduğunu söylemesi, The Telegraph'tan Haaretz'e, Yediot Ahronot'tan The Guardian'a, Al Jazeera'den Maariv'e uluslararası medyada anında yankı buldu.
Pentagon, Yemen'de bulunan seyir füzelerinin İsrail'i vurabileceğini iddia etti. Pentagon sözcüsü General Patrick Ryder, füzelerin menzilinin yaklaşık 1900 kilometre olduğunu kaydetti. İsrail ile yemen arası ise yaklaşık 2200 kilometre. Geçtiğimiz hafta Yemen'den İsrail'e doğru bir seyir füzesi fırlatıldı, ancak bu füze ABD donanması tarafından düşürüldü.
Hamas, İsrail'in Kızıldeniz kıyısındaki şehri Eliat'a bugün füze ateşlediğini duyurdu. The Guardian, Gazze Şeridi'ne 220 kilometre uzaklıktaki Eliat'a fırlatılan füzenin savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana en uzun menzilli saldırı olduğunu belirtiyor.
Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun ülkenin en güneyindeki şehre füze atıldığını doğruladığını belirtiyor. İsrail ordusu, Gazze'den gönderilen füzenin Eliat'ta açık bir alana düştüğünü, herhangi bir can kaybı ya da yaralanmaya yol açmadığını aktardı.
Kızıldeniz'deki Akabe Körfezi, İsrail, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan sınırlarının kesişme noktası. İsrail'in turizm ve liman şehri Eliat'ta yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor.
Eliat'ın birkaç kilometre doğusunda Ürdün'e ait Akabe şehri bulunuyor.
İsrail'in 7 Ekim tarihinden bu yana yoğun şekilde bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'nde 6 bin 546 Filistinli hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerin 2 bin 704'ü çocuk.
Filistinli sağlık yetkilileri, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 344'ü çocuk 756 insanın can verdiğini açıkladı.
Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, İsrail'in Gazze'de Hamas kuvvetlerine saldırmayı bırakması halinde rehinelerin serbest kalacağını bildirdi. İngiltere merkezli SKY News'e konuşan Meşal, İsrail'in hava saldırıları sonucunda 22 esirin hayatını kaybettiğini söyledi. Meşal rehinelerin hangi ülkelerden olduğunu belirtmedi.
Açıklamalarının devamında batılı ülkelere seslenen Meşal 'Eğer ABD ve Avrupa ülkeleri İsrail'in güvenliğine meraklıysa, önce İsrail'in işlediği soykırım ve vahşi savaş suçlarını durdurmalılar' dedi.
Meşal'in bu röportajından bir gün önce iki İsrailli yetkili Axios'a ( ABD merkezli haber şirketi) Tel Aviv'in, Hamas'ın rehineleri bırakması karşılığında kara harekatını ertelemeye istekli olduğunu kaydetti. Bu açıklamadan hemen sonra İsrail ordusu Gazze'ye havadan rehinelerin yerlerini söyleyenlere para ve güvenlik garantisi vereceğini belirten sayısız broşür bıraktı.
İsrail ordusu söz konusu broşürlerde Hamas'ın tepkisinden korkanlar için Gazzeli sivilleri WhatsApp, Telegram veya güvenli bir hat aracılığıyla kendileriyle iletişime geçmeye çağırdı.
İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzahi Hanegbi Katar'ın bölgedeki insani krizi çözmek için yaptığı çabaları memnuniyetle karşıladı. Hanegbi X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada 'Katar ile insani krizin çözülmesi konusunda paydaş haline geldik. Bunu söylemekten memnunum, diplomatik çalışmalar şu anda çok önemli'
İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine tanksavar füzeleri ateşleyen bir gruba saldırı düzenlediğini açıkladı.
Lübnan resmi ajansı, bir İsrail savaş uçağının Kfar Şuba yakınlarına iki füze fırlattığını duyurdu.
Hizbullah'a yakın El Meyadin televizyonu ise, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Ayta eş Şab köyüne saldırı düzenlediğini izleyicilerine aktardı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Gazze'ye yönelik bir kara harekatı bu vahşeti tam bir katliama çevirecektir. Gazze'de toplu cezalandırmaya dönen saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. İsrail bu yanlıştan acilen dönmelidir. Hemen ateşkes ilan edilmeli ve insanı yardımlar için bir koridor oluşturulmalıdır" dedi.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Doha'da düzenlediği basın toplantısında tüm bölgenin çatışmaya sürüklenebileceği uyarısı yaptı, "Bir tarafta can kayıplarını kınayıp diğer tarafta savaşamayız" dedi.
Türkiye ve Katar'ın gerilimin tırmanması için çaba gösterdiğini aktaran Dışişleri Bakanı Sani, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelerin devam ettiğini ve son günlerde bazı ilerlemeler sağlandığını söyledi.
"Umutluyuz, ve eğer daha fazla ilerleme sağlanabilirse yakında bazı atılımlar göreceğiz" diyen Katar Dışişleri Bakanı, Gazze'de barışçıl bir çözüme ulaşmanın yegane yolunun iletişim kanallarının açık tutulması olduğunu ekledi.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'a doğrudan destek verdiğini söyledi. Günlük basın toplantısında konuşan Hagari, "İran, Hamas'a savaştan önce eğitim, silah tedariki, para ve teknolojik uzmanlık yoluyla yardım etti" dedi. Sözcü Hagari, Tahran yönetiminin halihazırda İsrail'e karşı Hamas'a istihbarat sağlayarak yardımda bulunduğunu da savundu.
Birleşmiş Milletler (BM) İsrail-Hamas arasındaki savaş nedeniyle Filistin'de 600 bin kişinin yerinden edildiğini kaydetti. Bu 600 bin kişi ise şimdilik Gazze'de bulunan 150 farklı BM tesisinde kalıyor. BM'den yapılan açıklamada konuyla ilgili 'İnsan sayısı barınak sayısının 4 katına çıktı. Tesislerde yer kalmadığı için birçok insan sokaklarda uyuyor' denildi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşma, Batı başkentlerinde yankılanmaya başladı. Guterres, İsrail ve Batılı müttefilerinin önünde 5 bin 700 kişinin öldüğü savaşta Gazze'de apaçık uluslararası insani hukukun ihlal edildiğini söyledi.
İngiltere, BM Genel Sekreteri'nin değerlendirmelerine katılmadığını açıkladı. Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Robert Jenrick bugün Sky News televizyonuna çıktı, "Biz buna katılmıyoruz. Eğer son iki hafta boyunca yaşananlara atıfta bulunuyorsa, İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğine inanmıyoruz. Bir ulusun kendini savunması uluslararası hukukta açık bir haktır ve İsrail de bunu yapıyor" dedi.
The Guardian gazetesi, İsrail ordusunun 1,1 milyon Gazzeliye bölgenin güneyine gitmelerini emrettiğini ancak 41 kilometrelik şeridin güneyine bomba yağdırmaya devam ettiğini hatırlatıyor. Gazze'deki savaş on sekizinci gününe girerken, Gazze'de yaşamını yitirenlerin yarıdan çoğu çocuklar ve kadınlar.
İsrail Ekonomi Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'de yürütülen savaşın Tel Aviv yönetimine günlük maliyetinin 1 milyar şekel (246 milyon dolar) olduğunu açıkladı.
Savaşın doğrudan maliyetine dair bilgi veren bakan Smotcrich, yüz binlerce yedek askerin göreve çağrılması ve kısmen felç olan ekonomiye ilişkin ayrıntılara ise girmedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) uzun oturumda Genel Sekreter Antonio Guterres'in Filistin gerçeklerini dünyaya duyurması, İsrail'i kızdırdı. Guterres'in acil şekilde istifa etmesini talep eden İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, şimdi de BM yetkililerine vize vermeyeceklerini açıkladı. İsrail ordu radyosuna konuşan büyükelçi Erdan, "Onlara bir ders vermenin zamanı geldi" dedi.
BMGK'daki tartışmada öfke patlaması yaşayan İsrailli diplomat, ayrıca uluslararası örgütün İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'e çoktan vize verilmediğini de ekledi.
İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalar, Gazze'deki savaşın bir gün sonrasında, 8 Ekim tarihinde başladı. Lübnan'daki en ciddi askeri güç olan Hizbullah milisleriyle İsrail ordusunun karşılıklı füze ve roket saldırıları sürerken, Beyrut'a mühim bir konuk indi. İran, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Orta Doğu turuna Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı müttefik başkentlerine göndererek yanıt verdi. İran Dışişleri Bakanı'nın Beyrut'taki en dikkat çeken buluşması ise, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la gerçekleşti.
Gazze'ye bir kara harekatına hazırlanan İsrail'de, günlerdir en büyük korku kuzeyden yeni bir cephe açılması. Hizbullah lideri Nasrallah, tam iki yıl önce yaptığı açıklamada 100 bin savaşçıya sahip olduklarını söyledi.
2006 yılında İsrail'le 33 gün savaşan Hizbullah'ın gerçekte 50 bin kadar milisinin bulunduğu tahmin ediliyor, söz konusu milislerin çoğu yıllardır Suriye'de savaştığı için fazlasıyla tecrübeli.
Dahası, Tel Aviv merkezli düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitütüsü (INSS) Hizbullah'ın elinde 200 bin kadar roket olabileceğini tahmin ediyor. Füzelerin 40 bin kadarı Grad sınıfı ve menzilleri yaklaşık 20 kilometre. Hizbullah'ın elindeki 80 bin orta menzilli füzenin 100 kilometre uzağa kadar ulaşabildiği sanılıyor. Yaklaşık 30 bin roket ise 200 ila 300 kilometre menzile sahip. İsrail ordusu, geçtiğimiz yıl yayımladığı bir raporda, söz konusu uzun menzilli füzelerin başkent Tel Aviv'e ulaşma kapasitesi bulunduğunu aktardı. INSS ise, Hizbullah'ın sahip olduğu İran üretimi yüzlerce Fetih 110 füzesinin 500 kilograma kadar patlayıcı taşıyabildiğini ve GPS tabanlı navigasyonuyla hedefi vurabileceğini ekliyor.
İsrail'in ciddi şekilde çekindiği Hizbullah ve İran tehdidini önlemek için ABD hemen devreye girdi, uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un başını çektiği filo Doğu Akdeniz'e konuşlandırıldı. ABD ayrıca, bizzat Başkan Joe Biden ve diğer yetkililer aracılığıyla defalarca Hizbullah'ı savaşa dahil olmaması için uyardı.
ABD'nin uyarılarını yok sayan fotoğraf karesi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çekildi. Hizbullah lideri Nasrallah, Filistinli Hamas ve İslami Cihad yöneticileriyle buluştu. Hamas'ın siyasi büro başkan yardımcısı ve hareketin önde gelen isimlerinden Salih Aruri ile İslami Cihad'ın başındaki Ziyad en Nehhale, Hasan Nasrallah'la birlikte kadraja girdi. Hizbullah tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Gazze'de devam eden savaş ve İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalar konuşuldu. Açıklamada dikkat çeken ayrıntı, üç örgütün gelişmelerin izlenmesi ve koordinasyonun sürmesi için anlaşmaya varması oldu.
Hizbullah'a ait El Menar televizyonu, görüşmede Gazze'deki direniş cephesinde 'gerçek bir zafer elde etmek' için ittifakların yapması gerekenlerin masaya yatırıldığını izleyicilerine aktardı.
İsrail, Lübnan sınırındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine onlarca yerleşim ve bir şehri tahliye etmiş durumda.
Gazze'deki hastanelerin kritik öneme sahip yakıt rezervlerinin azalması nedeniyle acil servisler dışında tüm bölümler kapatılıyor.
Gazze'den bildiren BBC muhabiri Rüşdi Abualouf, "Hastanedeki diğer bölümlerin çoğu, harcadıkları yakıt miktarını en aza indirmek istedikleri için kapatıldı. Sadece hayat kurtarma görevlerine odaklanıyorlar, böylece böbrek diyalizi gibi hayati tedavilere ihtiyaç duyan insanlar hala bunlardan yararlanabiliyor" dedi.
Suriye resmi medyası, yerel saatle 01.45'te gerçekleşen hava saldırısında sekiz askerin öldüğünü, yedi askerin ise yaralandığını duyurdu.
İsrail ordusu, savaş uçaklarının Suriye ordusuna ait askeri tesis ve havan topu fırlatma rampalarını vurduğunu duyurdu. Hava saldırıları, Salı günü Suriye tarafından gerçekleşen atışlara yanıt olarak sunuldu.
Suriye resmi medyası ise, yerel saatle 01.45'te gerçekleşen hava saldırısında sekiz askerin öldüğünü, yedi askerin ise yaralandığını duyurdu.
Filistinli yetkililer, İsrail'in Çarşamba gününün ilk saatlerinden itibaren başlattığı hava saldırılarında en az 80 kişinin öldüğünü açıkladı.
Cibaliye ve Tel el Hava'daki evlerin yanı sıra Nuseyrat mülteci kampı ile güneydeki Han Yunus'un hedef alındığı İsrail bombardımanında, yüzlerce Filistinli de yaralandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres bugün yaptığı açıklamada Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısının durup dururken gerçekleşmediğini söyledi. Ardından İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Guterres'in istifasını istedi.
BM Güvenlik Konseyi'nin New York'taki toplantısında konuşan Guterres, Hamas'ın saldırısının 'dış etkenlerden bağımsız' olarak gerçekleşmediğini, 'Filistin halkının 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kaldığını' söyledi.
Hiçbir şeyin sivillerin kasten öldürülmesini, yaralanmasını ve kaçırılmasını ya da sivil hedeflere roket atılmasını meşrulaştıramayacağını belirten Guterres, "Hamas'ın İsrail'de gerçekleştirdiği korkunç ve benzeri görülmemiş 7 Ekim terör eylemlerini tartışmasız bir şekilde kınadım" ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:
"Filistin halkı, topraklarının kademeli olarak yerleşimcilere geçtiğine tanık oldu ve şiddete maruz kaldı. Ekonomileri boğuldu. İnsanlar yerinden edildi ve evleri yıkıldı. İçinde bulundukları kötü duruma siyasi bir çözüm bulma umutları yok oluyor. Ancak Filistin halkının şikayetleri, Hamas'ın korkunç saldırılarını temize çıkaramaz ve bu korkunç saldırılar da Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasına gerekçe olamaz."
İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda gerçeklerin dile getirilmesi üzerine çıldırdı, Guterres'i derhal istifaya çağırdı. BM Genel Sekreteri'ne "Hangi dünyada yaşıyorsun?" diye soran büyükelçi Erdan, Guterres'le yapacağı görüşmeyi de iptal etti.
BMGK'daki tartışmada aralarında dışişleri bakanlarının da bulunduğu 87 konuşmacının söz aldığını aktaran Al Jazeera muhabiri Gabriel Elizondo, BM Genel Sekreteri Guterres'in sözlerinin birçok ülke tarafından 'çok dengeli bir yaklaşım' olarak karşılandığını bildiriyor. Elizondo, İsrail büyükelçisinin Guterres'e sert tepkisini ise 'alışılmadık' olarak niteledi.
ABD’nin İsrail’den kara harekatını ertelemesi yönünde baskı yaptığı iddiası, ABD Başkanı Joe Biden’a soruldu. Soruya direkt olarak yanıt vermeyen Biden, “İsraililer kendi kararlarını veriyor” dedi.
50 yıl sonra ilk kez resmen savaş ilan eden İsrail'in Gazze Şeridi'ne kısa süre içerisinde bir kara harekatı yapması bekleniyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sınırdaki askerlere “Bir sonraki aşamadayız. Yakında başlıyor” dedi. İsrail sınır hattına yaklaşık 300 bin asker konuşlandırdı.
Batı medyasının devam eden savaşta sergilediği tutumu kınayan Ürdün Kraliçesi Reyna, Filistin ve Yahudi toplumu arasında uygulanan çifte standarda vurgu yaptı.
CNN'ne konuşan Kraliçe Reyna, "Bugün dünyada çifte standartı görmek ciddi bir hayal kırıklığı. 7 Ekim'de olanların güçlü şekilde kınandığını ancak bugün olanların çok cılız kınandığını görmek..." deyip ekledi:
"Neden derhal ateşkes çağrısı yapılmıyor? Bugün sarsıcı insani ızdırap görüyoruz, peki neden hep yaşananların anlatısı İsrail tarafına çarpıtılıyor? Bize bir aileyi, tüm aileyi silahla öldürmenin yanlış olduğu söylendi ancak onları bombalayarak öldürmek sorun değil! Ve bu Arap dünyası için yalnızca şoke edici. Modern zamanlarda ilk kez bu kadar insani acılar var ve dünya ateşkes çağrısında bile bulunamıyor. Bu nedenle sessizlik sağır edici!"
Avustralya, Filistin ve İsrail'deki vatandaşlarının tahliyesi için iki askeri uçağı daha Orta Doğu'ya yolladı.
Avustralya'nın Boeing C-17 askeri nakliye uçağıyla, havada yakıt transferi kapasitesi olan bir uçağı daha yola çıkardığı açıklandı.
Uçaklarla birlikte 'önemli miktarda askeri personel' de bölgeye ulaştı.
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, güvenliği gerekçe göstererek uçakların nereye indiğini açıklamadı ama üssün İsrail’de olmadığını söyledi.
Bakan Avustralya televizyonuna bunun İsrail ve Filistin topraklarındaki Avustralyalıları içeren bir acil durum planı olduğunu da kaydetti.
Bakan Marles, "Bu çok hassas bir durum ve ne yöne evrileceği de belirli değil" dedi.
AFP, 13 Ekim tarihinden bu yana 800'ü aşkın Avustralyalının İsrail'den ülkesine uçtuğunu bildiriyor.
Son bir haftada Irak ve Suriye’deki ABD askerlerini hedef alan ondan fazla saldırı gerçekleşti. ABD ordusu ise üslerine yönelik tehditlerin artmasının ardından bölgedeki izleme ve gözlem faaliyetlerini yoğunlaştırıyor.
ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, 17 Ekim’den bu yana Irak’taki ABD güçlerine 10; Suriye’deki ABD güçlerine üç saldırı gerçekleştiğini söyledi. Pentagon'a göre, 18 Ekim'de Suriye'nin güneyindeki El Tanf askeri üssüne insansız hava aracıyla düzenlenen bir saldırıda 20 ABD askeri personeli hafif şekilde yaralandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise, Ortadoğu’da önümüzdeki dönemde ABD askerlerine yönelik saldırı olasılığından endişe duyduklarını söyledi.
Söz konusu saldırıları gerçekleştiren grupları İran ve İran Devrim Muhafızları'nın desteklediğini belirten Pentagon sözcüsü Pat Ryder, "Kendimizi savunma hakkını her zaman saklı tutuyoruz ve sınırlarımız dışındaki kuvvetlerimizi ve çıkarlarımızı korumak için gerektiğinde harekete geçme konusunda asla tereddüt etmeyiz" dedi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Erik Kurilla ise, "ABD ordusuna ait yerlere yönelik saldırı ve saldırı girişimlerinin sayısında artışla birlikte, kuvvetlerin korunmasına yönelik önlemlerin sürekli gözden geçirilmesi kritik" ifadesini kullandı.