DünyaBiden adaylıktan çekildi, Harris adaylığı garantiledi! ABD seçimleri sil baştan, Trump'ın oyun planı bozuldu

Biden adaylıktan çekildi, Harris adaylığı garantiledi! ABD seçimleri sil baştan, Trump'ın oyun planı bozuldu

22.07.2024 - 09:32 | Son Güncellenme:

ABD lideri Biden'ın yarışı bırakması dünyada manşet, Rus gazetelerinde ise beklendiği gibi alaycı başlıklar var. Peki çekilme kararı Kamala Harris, Demokratlar ve Donald Trump için ne anlama geliyor?

Biden adaylıktan çekildi, Harris adaylığı garantiledi ABD seçimleri sil baştan, Trumpın oyun planı bozuldu

ABD'nin 81 yaşındaki lideri Joe Biden'ın seçimlere birkaç ay kala adaylıktan çekilmesi, Washington'dan tüm dünyaya şok dalgaları yaydı. Haziran ayında rakibi Donald Trump'la çıktığı televizyon programında hezimete uğrayan Biden, yaklaşık bir aydır Demokrat Partililerden gelen yoğun çekilme baskısı altındaydı. Çekilme kararı, en az 30 Temsilciler Meclisi üyesi, beş senatör ve aralarında ünlü aktör George Clooney’nin de bulunduğu bağışçıların açıkça çekilmesi gerektiğini söylemesinin ardından geldi.

Haberin Devamı

ABD'nin seçilmiş en yaşlı başkanı olarak tarihe geçen Joe Biden, 52 yıldır siyasetin içerisinde. 29 yaşında seçilerek ülkenin en genç senatörlerinden biri olarak da tarihe geçen tam adıyla Joseph Robinette Biden Jr., sosyal medya hesaplarından paylaştığı mektupla siyasi hayatına noktayı koydu.

GEREKLİ DELEGE DESTEĞİNE ULAŞTI

Kamala Harris, parti kongresinde adaylığını garantilemek için gerekli delege desteğine ulaştı.

24 SAATTE 81 MİLYON DOLAR BAĞIŞ TOPLADI

ABD Başkanı Joe Biden'ın 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde adaylıktan çekilip yerine önerdiği Kamala Harris, son 24 saatte 81 milyon dolar bağış toplayarak bu alanda bir rekora imza attı.

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokratların başkan adaylığına en yakın isim olan Harris, rekor düzeyde bağış topladı.

Harris'in ekibinden yapılan açıklamaya göre, Biden'ın başkan adaylığı konusunda kendi yerine aday göstermesinden itibaren son 24 saatte Harris'e 81 milyon dolar bağış yapıldı.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, söz konusu rakam, 24 saat içinde ulaşılmış en yüksek bağış miktarı olarak kayda geçti.

ABD'de başkanlık seçim sürecinde toplanan bağışların miktarı ve bağışçı sayısı, seçim sonuçlarına ilişkin fikir vermesi bakımından yakından takip ediliyor.

Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, New York'taki sus payı davasında, kararın açıklanmasının ardından 24 saatte 50 milyon dolardan fazla bağış toplamıştı.

KARARDAN SONRA İLK KEZ HALKIN KARŞISINDA

ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'de kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilmesinin ardından desteğini açıkladığı Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Beyaz Saray'da Ulusal Kolej Spor Birliği (NCAA) şampiyonu olan takımlarla bir araya geldi. Harris, Biden'ın desteğinin ardından halka açık bir etkinlikte ilk kez yaptığı konuşmada Biden'ın başarılarının ve yaptıklarının “modern tarihte eşi benzeri” olmadığını ifade ederek, “Bir dönem içinde, iki dönem görev yapan çoğu başkanın mirasını çoktan aştı” dedi.

Biden'ın söz konusu etkinliğe katılmak istediğini ama Covid-19 nedeniyle katılamadığını aktaran Harris, Biden'ın hızla iyileştiğini belirtti. Adaylığı hakkında açıklama yapmayan Harris, etkinliğin ardından kampanya ekibi ile görüşmek üzere Delaware eyaletine gidecek.

Haberin Devamı