Dünya'İkinci Gazze' yanardağın eşiğinde! Son 20 yılın en büyüğü çoktan başladı: İlmik daraldı

'İkinci Gazze' yanardağın eşiğinde! Son 20 yılın en büyüğü çoktan başladı: İlmik daraldı

31.08.2024 - 20:14 | Son Güncellenme:

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, İsrail'in yıllardır ortadan kaldıramadığı vekil gücü yazdı. Jerusalem post gazetesinde yayınlanan haber, Tahran'ın Tel Aviv'de panik dalgaları yayan 'bekleme oyununa' dikkat çekti. Son 20 yılın en büyük askeri harekatın başlamasıyla, 'ikinci Gazze' yanardağın eşiğinde.

 İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşın 331'inci günü... Hamas-İsrail arasında başlayan savaşın etkileri tüm bölgeye yayıldı, gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

ATEŞKES İDDİALARINA YALANLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, çocuk felci aşılarının uygulanması amacıyla Gazze Şeridi'nde genel bir ateşkes olacağı açıklamalarını yalanladı.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Gazze'de çocuk felci aşılarının uygulanması amacıyla genel ateşkes olacağı yönündeki raporlar yanlıştır." fadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail'in, yalnızca stoklanan malzemelerin geçebileceği bir insani koridora izin vereceği ve aşıların birkaç saat süreyle uygulanması için güvenli özel alanlar oluşturulacağı ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü, 29 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, aşı kampanyasının, Gazze Şeridi'nin orta, kuzey ve güney bölgelerinin her bölgesinde üçer gün olmak üzere 9 gün boyunca devam edeceğini ve buna yerel saatle 06.00 ile 15.00 arasında günde 9 saat boyunca bir dizi "insani ateşkesin" eşlik edeceğini duyurmuştu

6 İSRAİLLİ ESİRİN CESEDİ BULUNDU İDDİASI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde çok sayıda ceset bulduğunu duyurdu ancak cesetlerin sayısı veya kimliğine ilişkin bilgi vermedi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki çatışmalar sırasında İsrail güçlerinin çok sayıda ceset bulduğu ifade edildi.

Açıklamada, şu aşamada, İsrail güçlerini bölgede halen aktif olduğu, cesetlerin bulunması ve kimliklerinin incelenmesi çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Bu işlemlerin birkaç saat sürmesinin beklendiğine işaret edilen açıklamada, cesetlerin nerede bulunduğuna ve sayılarına ilişkin bilgi verilmedi.

Ancak İsrail'den yayın yapan Kanal 12 televizyonunun haberinde, ordunun Gazze'de 6 İsrailli esirin cesedini bulduğu belirtildi.

BERLİN'DE FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİSİ

Almanya'nın başkenti Berlin'de Filistin’e destek gösterisi yapıldı. Fridenau semtindeki Breslauer Meydanı’nda İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etmek ve Filistinlilerle dayanışma göstermek için toplanan yüzlerce kişi daha sonra yürüyüş gerçekleştirdi.

Filistin bayrakları taşıyan göstericiler Rathaus Steglitz metro istasyonuna kadar yürüdü.

Almanya'nın İsrail'e verdiği desteği eleştiren göstericiler “Almanya finanse ediyor, Netanyahu katliam yapıyor, Scholz alkışlıyor”, “İsrail’i silahlandırmayı durdurun", “Biz binleriz, milyonlarız, hepimiz Filistinliyiz”, “Soykırımı durdurun” ve “Siyonizm öldürür” sloganları attı.

Haberin Devamı
AŞI KAMPANYASININ BAŞLADIĞI GÜN SALDIRI

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde çocuk felci aşı kampanyasının başlamasından kısa süre sonra kuzeydeki El-Ehli Baptist Hastanesi yakınlarını hedef alan saldırısında 3 Filistinlinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) işbirliğiyle 12 Eylül'e kadar devam edecek çocuk felci aşı kampanyası başlatıldı.

İsrail ise Gazze'deki hükümetin, sağlık ekiplerinin çalışmalarını yürütebilmesi ve çocuklar ile ailelerinin aşıya giderken tehlikeye maruz kalmaması için aşı kampanyası süresince ateşkes yapılması çağrısına kulak asmayıp saldırılarını sürdürdü.

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal yaptığı yazılı açıklamada, dün kampanyanın başlamasından kısa süre sonra El-Ehli Baptist Hastanesi laboratuvar bölümünün bitişiğindeki araziyi hedef alan saldırıda 3 Filistinlinin öldüğünü, onlarcasının yaralandığını ifade etti.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada ise İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesi çevresine düzenlediği saldırının, faşistliğinin ve uluslararası toplumun mutlak sessizliğini fırsat bilerek hastaneler ile sivil kurumları hedef alma konusundaki ısrarının teyidi olduğu belirtildi.

Açıklamada, uluslararası topluma bu suçlara engel olma ve aşırılık yanlısı hükümetin (İsrail) uluslararası kanunları ihlal etmesine izin vermeme çağrısı yapıldı.

HUSİLER GEMİYİ ÇEKİYOR

Yemen'de İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de hedef aldıkları Yunan petrol gemisi "MV Sounion"un çekilmesi için çalışmaların bugün başlayacağını duyurdu.

Husilerin sözde dışişleri bakanı Cemal Amir, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, 21 Ağustos'ta "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle hedef alınan geminin çekilmesiyle ilgili bilgi paylaştı.

Husi hükümetinin daha önce, saldırı nedeniyle günlerce yanan geminin çekilmesine izin verdiğini hatırlatan Amir, bugün gemiyi çekecek römorkörlerin gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Amir, Filistin halkına yönelik saldırı ve abluka devam ettiği sürece, İsrail'e uygulanan ambargoyu ihlal edecek gemileri hedef almayı sürdüreceklerini belirtti.

İSRAİL HAPİSHANESİNDE GAZZELİ ESİR YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail hapishanesindeki Gazzeli bir esirin vefat ettiği belirtildi.

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Nasr Said Ziyara (65) isimli Filistinlinin Ramle Hapishanesinde 16 Ağustos tarihinde vefat ettiği ifade edildi.

Ziyara'nın, İsrail'in uyguladığı sistematik işkence sonucu hayatını kaybeden onlarca Gazzeli esirden sadece biri olduğu, İsrail yönetiminin bu esirlerin çoğunun kimliğini gizlediği ve naaşlarını da alıkoyduğu kaydedildi.

Vefat eden Gazzeli esirin evli ve 7 çocuk babası olduğu, İsrail askerlerinin 29 Aralık'ta onu ve oğlu Cihad Ziyara'yı Gazze kentine bağlı Et-Tuffah Mahallesindeki evlerinde önce saatlerce sorguya çektiği sonra da alıkoyduğu dile getirildi. Cihad'ın ise halihazırda Negev Hapishanesinde tutulduğu bilgisi geçildi.

Bedeninin alt kısmında yanıklar olan ve sağlık durumu kötü olan Ziyara'nın, vefatından bir hafta önce Ramle Hapishanesine nakledildiği belirtildi.

Ziyara'nın gördüğü işkence ve hapishane şartlarının kötü olması nedeniyle ölümünden İsrail'in sorumlu tutulduğu açıklamada, uluslararası hukuk kurumlarından Gazze'deki soykırımın durması ve İsrail'in yaptıklarının hesabını vermesi için net kararlar alması istendi.

Haberin Devamı
İSRAİL ŞEHRİN ALT YAPISININ YÜZDE 70'İNİ YOK ETTİ

 İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin Belediyesi, İsrail'in dört gündür süren saldırılarında şehrin altyapısının yüzde 70'inin yok edildiğini bildirdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Cenin Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Beşir Mutahir, İsrail'in saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mutahir, İsrail güçlerinin şehrin altyapısının yüzde 70'ini yok ettiğini, sokakları bir buçuk metre derinliğe kadar buldozerlerle kazarak, elektrik ve haberleşme kablolarına zarar verdiğini belirtti.

İsrail'in Cenin'de zarar verdiği sokakların yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda olduğunu kaydeden Mutahir, şehrin yüzde 80'ine ve mülteci kampının tamamına su verilemediğine dikkati çekti.

BM'DEN BATI ŞERİA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), İsrail'i, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin bölgesindeki saldırılarını sonlandırmaya çağırdı.

OHCHR Filistin Ofisi, İsrail ordusunun Batı Şeria ve Cenin bölgesindeki saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "OHCHR, İsrail güvenlik güçlerinin işgal altında bulunan Batı Şeria'daki askeri operasyonlar sırasında yasa dışı güç kullanmasını kınıyor ve Cenin mülteci kampına yönelik mevcut saldırının derhal sona erdirilmesini istiyor." ifadesi kullanıldı.

Cenin mülteci kampında ve yakınlarında devam eden saldırının, hukuk dışı öldürmelere, Filistinli sakinler için güvensizliğe ve yaklaşık 11 bin Filistinlinin yaşadığı kampta devasa bir yıkıma yol açtığı bildirilen açıklamada, İsrail ordusunun 5 hava saldırısında Cenin ve çevresinde 12 Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

İSRAİL ORDUSU CENİN'DE BİR ASKERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin bölgesinde İsrail ordusunun düzenlediği saldırılar sırasında bir askerin öldüğü bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin'de düzenlenen saldırılar sırasında 20 yaşında İsrailli çavuşun öldüğü, bir subayın da ağır yaralandığı kaydedildi.

Haberin Devamı
TEL AVİV'DE PROTESTO

İsrail’de esir yakınları ve onlara destek olmak isteyen binlerce gösterici başken Tel Aviv’de bir araya geldi. Kirya Askeri Üssü yakınlarında toplanan binlerce İsrailli Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir anlaşması müzakerelerinde sergiledikleri politika nedeniyle tepki gösterdi. Devletin sabotajcısı olarak nitelendirilen Netanyahu için “Suçlusun”, “Doğrudan hapse gir” pankartları açan İsrailliler, esir anlaşmasının bir an önce imzalanmasını talep ederken, istifa çağrısı yaptı.

Öte yandan protestolar sırasında göstericiler ile polis arasında çatışma çıkarken, 2 gösterici gözaltına alındı. Atlı bir polisin çarptığı gösterici ise hastaneye kaldırıldı.