EkonomiTCMB’den yeni mevduat adımı! Bankada parası olanlar dikkat: Faizler yeniden yükselir mi?

TCMB’den yeni mevduat adımı! Bankada parası olanlar dikkat: Faizler yeniden yükselir mi?

31.08.2024 - 07:29 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Türk lirası mevduatların cazibesini artırmak adına yeni kararlar aldı. Peki son düzenlemelerin ardından mevduat faizleri daha da yükselir mi? 1 milyon TL’nin aylık getirisi ne kadar oldu? İşte detaylar...

TCMB’den yeni mevduat adımı Bankada parası olanlar dikkat: Faizler yeniden yükselir mi

Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası TL mevduatı desteklemek adına bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. Buna göre gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseldi.

Haberin Devamı

Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60'ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak yüzde 60'ın üzerinde kalınması koşulu getirildi. TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84'üne yükseltildi.

Merkez Bankası son Para Politikası Kurulu (PPK) metninde TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar atılabileceğini vurgulamıştı. Peki yeni adımlar TL mevduat faizlerini yükseltir mi? Merkez Bankası’ndan faizleri yükseltici başka adımlar gelir mi? 1 milyon TL’nin net mevduat getirisi ne kadar oldu?

SON ADIMLA BİRLİKTE AMAÇLANAN NE?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası atmış olduğu zorunlu karşılık adımlarıyla beraber TL mevduat birikimini daha fazla artırmak istiyor. Burada asıl amaç KKM’de çözülmenin bir an önce hızlanması, kişilerin dolara kaymadan TL mevduata yönelmesidir.

Haberin Devamı

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELİR Mİ?

O nedenle TL mevduat faizleri bir miktar yukarı yönlü hareket edecektir. Vatandaşlar paralarını TL mevduata yıllık bağlayacaksa biraz daha bekleyebilir. Bankalar karşılıkları tutturmak için, kendi maliyetlerini kısmak adına TL mevduat faizlerini yükseltecektir.

ŞU ANDA MEVDUAT FAİZLERİ NE DURUMDA?

Şu anda bankalarda ortalama faizler yüzde 45-50 arasında. Son alınan kararla birlikte artık KKM’deki tüzel kişilerin de gerçek kişi mevduata dahil edileceği anlaşılıyor. Gerçek kişilerin TL mevduat oranı arttıkça bankaların ödeyeceği maliyet azalacaktır. Ortalama mevduat faizleri yüzde 45-50 arasında ancak ben faizlerin yüzde 50’nin üzerine çıkacağını düşünüyorum.

FAİZLERDE YÜKSEK SEYİR DEVAM EDECEK Mİ?

TL mevduat faizlerinde yüksek seyir devam edecektir. Gelecek yılbaşı itibarıyla faiz indirimi döngüsünün başlamasıyla TL mevduat faizlerinde düşüş yaşanacaktır. Ancak KKM’den çözülme olmazsa TL mevduatta yüksek faiz oranları devam edecektir.

1 MİLYON TL’Sİ OLAN NE KAZANIYOR?

Haberin Devamı

1 milyon TL’nin aylık getirisi geçtiğimiz haftalarda 40 bin TL’ye kadar geriledi. 40 ile 48 bin TL arasında aylık getiriler söz konusu. Merkez Bankası’nın son adımıyla birlikte aylık kazanç 45-50 bin TL arasına yükselecektir.

FAİZLER NE ZAMAN DÜŞECEK?

Asıl faiz düşüşünün gelecek yıl ilk çeyrekte yaşanacağını düşünüyorum. TL mevduat faizleri mart ayı itibarıyla gerileyecektir. O yüzden TL mevduata yatırım yapacak kişilerin paralarını yıllık bağlamaları önemli olacaktır.

MERKEZ BANKASI’NDAN YENİ ADIM GELİR Mİ?

KKM’de istenilen çözülme olmaz, dolara yönelim olursa buna karşın Merkez Bankası’ndan TL mevduat faizlerini yükseltecek yeni adımlar gelebilir.”