DünyaKupchan: Kafkaslar'da Batı ile Rusya arasında nüfuz savaşı var

Kupchan: Kafkaslar'da Batı ile Rusya arasında nüfuz savaşı var

12.08.2008 - 10:31 | Son Güncellenme:

.

Kupchan: Kafkaslarda Batı ile Rusya arasında nüfuz savaşı var

ABD'deki düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanları Charles Kupchan ve Stephen Sestanovich, Kosova'nın bağımsızlığının Batı tarafından tanınması, Gürcistan'ın NATO'ya üyeliğinin konuşulur hale gelmesi ve füze savunma sistemine ilişkin ilerlemelerin, Rusya'nın Gürcistan'daki tutumunun arkasındaki unsurlar olduğunu ve bu meselenin Kafkaslar'da Batı ile Rusya arasında bir nüfuz savaşına dönüştüğünü bunda enerji boru hatlarının rol oynadığını söyledi. 

Georgetown Üniversitesi Profesörü Charles Kupchan, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin ABD ile çok yakınlaştığını bu yakınlığın da Gürcü lidere, "başı derde girerse Batı'nın yardımına koşacağı hissini verdiğini, bu yüzden de geçen hafta yanlış hesap yaparak Güney Osetya'ya asker gönderdiğini" söyledi.

Haberin Devamı

Rusya'nın ne yapmaya çalıştığını söylemek için çok erken olduğuna işaret eden Kupchan, Rusya ile Gürcistan'ın, güç dengesinin eşit olmadığı bir oyuna girdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Ruslar, Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılmasından sonra, Abhazya ve Güney Osetya'da karışıklık çıkararak buna cevap verebileceklerini söylemişlerdi. Bunu ciddiye almadık. Ve bunu yaptılar. Batı, Kosova'da, NATO genişlemesinde, füze savunmasında Rusya'yı umursamadı. Ruslar, Güney Osetya ve Abhazya'daki durumu, Kosova'nın durumundan farklı görmüyorlar."

CFR uzmanı ve Columbia Üniversitesi Profesörü Steven Sestanovich ise, "Batı'nın Kosova'yı tanıması ve Nisan'daki NATO zirvesinden bu yana Rus politikası, Gürcistan üzerinde baskı kurdu" dedi.

Haberin Devamı

Batı hükümetlerinin "boş bulundukları bir anda yakalandığını" savunan Sestanovich, "Bu çatışma sürpriz olmamasına rağmen, çok az hükümet uygun bir cevapla ortaya çıkabildi. Rusya'yı aşırı güç kullanmakla suçlamak veya insani felaketten endişelendiğini söylemek yeterli değil. Asıl konu, burada bir fetih harekatının olması" diye konuştu.

"Batı'nın Gürcistan konusundaki tutumunun, bölge halkı tarafından çok dikkatle okunup sonuçlar çıkarıldığını" söyleyen Sestanovich, Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattından petrol akışına ara verildiğini, Kazaklar ve Azerilerin, kendilerini biraz mesafeli bir konuma koyduklarını belirtti.

Batı'nın aslında Rusya'ya karşı yapabileceklerinin sınırlı olduğunu kabul eden Sestanovich, bazı yaptırımların uygulanabileceğini söyledi. Sestanovich, bundan sonra Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesinin daha az muhtemel olacağını veya Rusya'nın OECD'ye girmesi için kimsenin ek bir çaba sarf etmeyeceğini kaydetti.