DünyaKoltuk krizi kasıtlı değildi büyükelçiye şaka yaptım

Koltuk krizi kasıtlı değildi büyükelçiye şaka yaptım

24.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail Dışişleri Bakanı yardımcısı Danny Ayalon, makamına davet ettiği Türk büyükelçisini alçak koltuğa oturtarak kriz çıkarmıştı. Ayalon şimdi “Hepsi şakaydı. Önceden planlamadım” diyor

Koltuk krizi kasıtlı değildi büyükelçiye şaka yaptım

İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesinde en az Davos zirvesi kadar büyük etkisi olan bir olay da koltuk kriziydi... İsrail Dışişleri Bakan yardımcısı Danny Ayalon, televizyon kameralarının önünde Türkiye Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u alçak koltuğa oturtunca kriz çıkmıştı. O zaman bu hareketini savunan Ayalon şimdi farklı konuşuyor. Politikacı, İsrail’de Türk gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu.
- Benim Büyükelçiye yaptığım bir şakaydı. Ne yazık ki televizyonların önünde yapılmış bir şakaydı. Yayınlandığı zaman büyükelçiye bir mektup yazdım ve kendisine onu küçük düşürme niyetinde olmadığımı söyledim. Bu geride kaldı. İsrail meclisi Knesset’teki odamı görürseniz gerçekte sorunun ne demek olduğunu anlarsınız. Odada çok alçak koltuklar ve yüksek sandalyeler var. Bu Knesset’teki bütün odalar böyle. İnanın bana bunu önceden planlamamıştım. Amaç ne bir ülkeyi ne de bir kişiyi küçük düşürmekti.
-Son birkaç yıl içinde Türkiye ve İsrail arasında kaybettiğimiz şeyin güven olduğunu düşünüyorum. Artık karşılıklı suçlamalardan vazgeçmemiz gerekiyor.
- Türkiye ve İsrail arasındaki ikili ilişkilere bir dış etken dahil oldu. Hamas terörü ikili ilişkilerimize dahil edildi. Bunun ne Türkiye ne de İsrail’in çıkarlarına hizmet ettiğine inanıyorum.
- Türkiye Filistinli grupları biraraya getirmek isterse bu bizim için sorun değil. Saygı duyuyoruz. Türkiye bölgesel bir güç ve tarihsel olarak bölgede rolü var. Mesela, Ankara’dan Ebu Mazen ile Hamas görüşmesiyle ilgili bir açıklama yapılırsa ve Hamas ‘Terörü kınıyoruz, İsrail’in var olma hakkını tanıyoruz ve İsrail bizim barış ortağımız’ derse, her bir Türk’ün elini öperiz. Ama eğer iyi bir sonuç alınmazsa etkisi yıkıcı olur.
- Türk halkı için Mavi Marmara olayının son derece duygusal olduğunu anlıyorum. İsrailliler de şoke oldular. Bu işte çıkışın yolu, buluşmak, görüşmek ve yaratıcı çözümler bulmak. Eğer irade olursa, bir yol da bulunur. BM paneli bunu gerçekleştirmeli.
- Son 4-5 yılda yaşananları çok fazla tartışamayız. Geçmişi değiştiremeyiz, sadece geleceğe etki edebiliriz. İlişkilerimizi doğru yola sokmak ve yakınlaşmak için altın bir fırsat başladı.
- Yeni filonun gelmemesi de ilişkilerimizi yenilemek için iyi bir fırsat. Şimdi, cesur kararlar almak için siyasi liderlik zamanı. Biraraya gelmeli ve konuşmamız gereken her şeyi konuşmalıyız. Geleceğe baktığımda Türkiye ve İsrail’in doğal müttefikler olması gerektiğin düşünüyorum, her konuda.
- Bir terim vardır megafon diplomasisi diye. Eğer biz basını kullanarak birbirimize karşı bağırmaya başlarsak bu süreci kilitler. Tüm konular özel olarak görüşülmeli, gizlice görüşülmeli.

Haberin Devamı

‘Özür dilemeyeceğim’ demişti
Türkiye’nin eski İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u, 2010 yılı Ocak ayında gerçekleşen bir görüşme sırasında kendi koltuğundan daha alçak bir koltuğa oturtan İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, olay sonrasında İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamada özür dilemeyeceğini söylemişti. Ayalon o konuşmasında ayrıca Başbakan Erdoğan’ın o dönem yaptığı açıklamalar ve televizyonda konu hakkında yayınlanan programlar nedeniyle Türkler’in özür dilemesi gerektiğini ifade etmişti. Görüşme sırasında da Ayalon’un İsrailli gazetecilere, “Görüyorsunuz, o bizden aşağıda oturuyor, biz yüksekteyiz ve burada sadece İsrail bayrağı var” dediği iddia edilmişti.

Başbakan Yardımcısı
Mavi Marmara iki ülke için bir trajedi oldu

İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor da ilişkilerin eski haline dönmesi için bir çözüm bulunmasını istediklerini dile getirdi. Meridor Türkiye-İsrail ilişkileri hakkında şunları söyledi:
Mavi Marmara olayı, Türkiye-İsrail ilişkilerinde bir trajedi oldu. Bunun olmasını kimse istemiyordu. Üzgün olduğumuzu, pek çok kez söyledik. Zor günler. Ama öncesinde de zor günler geçirdik. İlişkileri eski haline getirerek bir çözüm bulunmasını istiyoruz.
- Türkiye Gilad Şalit için bir şey yapacaksa hemen yapsın. Hamas’a, Gilad’ın kimseyle görüşmemesinin insanlık suçu olduğunu söylesin. Bunu Türkiye yaparsa memnun oluruz. Türkiye Hamas’la görüşürse ilk bunu söylemeli.
- Türkiye büyük, İsrail küçük bir ülke ama ikisinin de Ortadoğu’da söyleyecekleri var, burada ulusal kararlar önce çıkar, kişisel değil.

KEŞFETYENİ
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'

Cadde | 28.04.2025 - 07:01

62 yaşında Demi Moore, ‘Dünyanın En Güzel Kadını’ seçildi.

Yazarlar