17.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Bu yıl, İtalyan kaşif Kristof Kolomb’un, Asya’ya gitmeyi umduğu ancak onun yerine Karayipler Denizi’ne ulaştığı ilk transatlantik seyahatinin 529’uncu yılı. Kolomb, yanlışlıkla “Yeni Dünya” olarak adlandırılan Amerika kıtasına ulaşmış ve ardından kıtada Avrupa’nın sömürge kurmasına neden olacak bir dizi olaylara sebep vermişti. 15. Yüzyıl’ın ünlü kaşifi Kolomb’un 12 Ekim 1492’de Bahama Adaları’na vararak “Yeni Dünya”da Kolomb öncesi olarak tanımlanan döneme son vermesinin üzerinden 500 yıldan fazla zaman geçti. Ancak Kolomb’un mavi denizleri aştığı üç gemisi “Nina”, “Pinta” ve “Santa Maria”nın fiziksel kalıntıları tarihe gömülmüş durumda. Meraklı arkeologlar ve gemi enkazı avcılarının yoğun aramalarına rağmen, özellikle ikisinin nerede olduğu halen meçhul.
İkisi dönmüştü
Bu gemilerden ikisinin Avrupa’ya döndüğü belirtilirken, sağlam kalıp kalmadıkları ya da parçalara ayrılarak yok olup olmadıklarını kimse bilmiyor. “National Geographic”in hazırladığı habere göre, Kolomb’un gemileri, Karayipler gibi bir bölgede batmışsa, “deniz termitleri” olarak bilinen odun yiyen canlılar tarafından kolayca tüketilmiş olmalı. Bununla birlikte, dergiye konuşan arkeolog Donald Keith, 500 yıl boyunca meydana gelen kasırgaların da sahile vurmuş bir gemi iskeleti için iyi olmayacağını vurgulayarak, “Soğukta, karanlıkta ve denizin derinliklerinde kaybolan gemilerin bozulmadan bütün olarak kalma ve zaman kapsülü değerini koruma şansı genellikle daha yüksek” ifadelerini kullandı.
‘Santa Maria’ köy oldu
Kolomb’un üç gemisinden sadece Santa Maria’nın akıbeti belli. Zira Kolomb’un filosunun en büyüğü olan 150 tonluk geminin, bugün Haiti’nin olduğu bölgede, 1492 yılının Noel’inde karaya oturduğu belirtiliyor. Kolomb’un, bunun üzerine Santa Maria’nın sökülmesi talimatını verdiği, tahtalarından, adını kendisinin koyduğu “La Navidad” adlı bir köy yapılmasını istediği kayda geçen bilgiler arasında. Daha küçük karavela gemilerinden olan Nina ve Pinta’nın ise Yeni Dünya’ya dönüş yapıp yapmadıkları bilinmiyor.