Dünya‘Kısıtlamalar kalkacak’ sinyali

‘Kısıtlamalar kalkacak’ sinyali

13.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Özellikle İran’ın Moskova yönetimine balistik füze sağladığına dair bulguların ardından, Batı’nın Ukrayna’ya tedarik ettiği uzun menzilli silahların Rusya’daki kilit askeri hedeflere karşı kullanılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılacağı ifade ediliyor.

‘Kısıtlamalar kalkacak’ sinyali

ABD yönetiminden gelen son mesajlar da bu yönde. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev’de İngiliz ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmenin ardından, Washington’un, Başkan Joe Biden tarafından daha önce verilen taahhütlerin yerine getirilmesi amacıyla önümüzdeki haftalarda Ukrayna’ya hava savunma sistemleri tedarik etmeyi planladığını söyledi. Blinken, Beyaz Saray’ın Ukrayna’nın Rusya’daki kilit askeri hedeflere karşı bu silahları kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldıracağına ilişkin de şimdiye kadarki en güçlü sinyali verdi.

Haberin Devamı

İngiliz “The Guardian” gazetesi de, İngiliz hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Londra’nın Kiev’in Rusya’ya yönelik saldırılarda Storm Shadow füzeleri kullanmasına izin verdiğini belirtti.

Blinken, İran’ın Moskova’ya balistik füze gönderdiğinin bu hafta ortaya çıkmasının Londra ve Washington’daki stratejik düşünceyi değiştirdiğini öne sürdü. Nitekim İran balistik füzelerini Rusya’ya taşıdığı ifade edilen gemi, Hazar Denizi’nde görüntülendi. Rusya ise, “kilidin açılması” halinde buna sert karşılık vereceğini açıklamıştı.