Dünya Karşılıklı olarak hazırlık yapıyorlar!

Karşılıklı olarak hazırlık yapıyorlar!

28.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasında bir savaş çıkması ve Ortadoğu’daki çatışmanın daha da yayılma ihtimali tüm dünyada büyük endişe yaratırken, bölgeden gerginliği tırmandırıcı haberler gelmeye devam ediyor. İsrail’in olası bir savaşa karşı ciddi biçimde hazırlık yaptığı ve askeri birliklerin Lübnan’daki çatışmayı simüle eden tatbikatlar gerçekleştirdiği dikkat çekerken, diplomatik çabalar ise sürüyor.

Karşılıklı olarak hazırlık yapıyorlar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan sınırını ziyaret ederek bölgedeki askeri tatbikatı izledi. Netanyahu, Hizbullah ile savaş çıkması halinde İsrail’in bu cephede de zafer kazanacağını iddia etti. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, İsrail ordusunun, Hizbullah ile yapılacak herhangi bir savaşta Lübnan’ı “Taş Devri’ne geri döndürme” kapasitesine sahip olduğunu ancak hükümetin, İsrail-Lübnan sınırında diplomatik bir çözümü tercih ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Washington ziyareti sonrası gazetecilere konuşan Gallant, “Savaş istemiyoruz ama her senaryoya hazırlanıyoruz” dedi. Eski bakan ve muhalefet lideri Benny Gantz da, “Günler içinde Lübnan’ı karanlığa gömebileceklerini ve Hizbullah’ı darmadağın edebileceklerini” ifade etti.

‘Hizbullah şaşırtır’

ABD hem Hizbullah’a hem de İsrail’e uyarılarını sürdürürken, CNN’de yapılan bir analiz ise, Hizbullah’ın olası bir savaş durumunda İsrail’i şaşırtabileceğini öne sürdü.

Hizbullah’ın çok uzun yıllardır savaşa hazırlandığının belirtildiği analizde, örgütün 150 binden fazla rokete sahip olduğu ifade edildi. Hizbullah’ın sınır boyunca yaptığı saldırılar dikkat çekerken, İsrail’e en büyük şaşkınlığı yaşatan olayın, ülke içine sızan Hizbullah İHA’sı tarafından çekilen görüntüler olduğu öne sürüldü. Hizbullah’ın İran kaynaklarına erişime sahip olduğunu belirten CNN, olası bir savaşın 2006 yılındaki çatışmadan çok daha tehlikeli olduğunu öne sürüyor.

Yazarlar