19.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER/İHA - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Kahire’de Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye’den Mısır’ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu. Çavuşoğlu ve Şükri, Kahire’de gerçekleştirilen görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı için kamera karşısına geçti.
İlk kez Mısır’a geldiğini belirten Çavuşoğlu, sıcak ev sahipliği için Şükri’ye teşekkür etti. Deprem nedeniyle Mısır tarafından gösterilen ilgiyi hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu zor zamanlarda gösterilen dayanışmayı, verilen desteği halkımız, bizler hiçbir zaman unutmayacağız” dedi.
Çavuşoğlu, “Tabii kardeşim Samih’in de söylediği gibi Mısır’la tarihi bağlarımız var. Ortak kültürümüz var. Kardeşlik bağlarımızı yeniden güçlendirmek için liderlerimiz bir irade ortaya koydular. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la Cumhurbaşkanı Sisi’nin Doha’daki görüşmesinden sonra bundan sonra ilişkilerimizi geliştirme konusunda ve iki Cumhurbaşkanının tekrar bir araya gelme konusunda bizleri görevlendirdiler” ifadelerini kullanırken, “Bundan sonraki süreçte de daha yakın iş birliği içinde çalışacağız” dedi.
Enerji, ticaret ve diplomasi
“Aslında birçok konuda Mısır’la çok fazla görüş ayrılığımızın olmadığını gördük” diyen Çavuşoğlu, “Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik elbette. Gerek Libya’daki durum gerekse Suriye, Irak, İran, Suudi Arabistan yakınlaşması. Aynı şekilde sınırı aşan sular konusunu değerlendirip, bu konularda farklı tecrübelerimiz var. Somali’deki durumu değerlendirdik. Tüm bu alanlarda daha yakın iş birliği içinde olmamız lazım” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, Mısır ile enerji, ticaret, ulaştırma ve diplomasi alanlarında ilişkiler güçlendirileceğini duyurdu. İki ülke ilişkilerini en üst düzeye çıkarma konusunda kararlı olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Askeri, enerji ve ticari alanlarda da işbirliğini artırmak istediklerini” söyledi. Çavuşoğlu en hızlı şekilde Kahire’ye büyükelçi atamak istediklerini de söyledi. Bakan Çavuşoğlu, Mısır lideri Sisi ile Erdoğan’ın bir araya gelmesi konusunda da çalışmaların sürdüğünü kaydetti ve “Cumhurbaşkanlarımızın bir araya gelmesi için hazırlıkları yapacağız. Seçimden sonra inşallah bir araya geleceklerdir” dedi. Şükri de ekonomik işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi ve normalleşme sürecinde “kazan kazan” yaklaşımı ile hareket edeceklerini kaydetti. İki ülke arasındaki en önemli sorunun Libya olduğu ifade ediliyor.