Dünya Jeffrey’den Biden’a eleştiri

Jeffrey’den Biden’a eleştiri

22.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD’de Joe Biden yönetiminin, Türkiye’ye gönderdiği sinyallerin farklı anlaşıldığını kaydederken, Türkiye-ABD ilişkilerinin gelişmesi konusunda “ihtiyatlı iyimserliği” olduğunu kaydetti.

Jeffrey’den Biden’a eleştiri

 

TRT World Forum 2021’de, “Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu’nun Geleceği” başlıklı oturuma katılan ve ABD’nin Türkiye bağlamındaki politikalarına ilişkin görüşlerini dile getiren Jeffrey, “Biden yönetiminin, S-400 satın alınmasına yönelik uyguladığı yaptırımlar ile, bölgesel jeopolitiği çok iyi anlayan, hem Rus hem İran’ın bölgede genişlemesi konusunda bir engel oluşturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’ye negatif sinyaller gönderdiğini düşünmesine yol açtığını” kaydetti.

Haberin Devamı

Jeffrey, ABD’nin PKK/YPG ile iş birliğinin de Ankara’nın tepkisini çektiğini hatırlatarak, “Türkiye, DAEŞ’i kontrol etme noktasında, çalıştığımız herkesten daha etkili olmuştu” dedi. DAEŞ ile mücadelenin ötesinde jeopolitik çıkarların devrede olduğunu belirten Jeffrey, “Türkiye, en nihayetinde Orta Doğu ve Kafkasların bir parçası olduğu kadar iktisadi, askeri, birçok durumda psikolojik olarak Avrupa’nın ve Kuzey Atlantik’in bir parçası” diye konuştu.

Jeffrey, “Biden, Erdoğan’ı tanıyor, daha önce pek çok kez görüşmüşlüğü var. Dolayısıyla ilişkilerin gelişmesi konusunda ihtiyatlı iyimserliğim olduğunu söyleyebilirim” dedi.

‘Anlaşılmaması şaşırtıyor’

Brookings Enstitüsü Doha Merkezi Direktörü Tarık Yusuf da “Açıkçası Türkiye’nin bölgede yaptığı iyi şeylerin görülmemesi veya anlaşılmamasına çok şaşırıyorum” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Müslüman dünyasının büyük bölümüyle kurduğu köprülere işaret eden Yusuf, “Türkiye’nin bölge ülkelerinde büyük popülaritesi var. Türkiye’nin Libya’daki müdahalesi olmasaydı Rusya, muhtemelen şu anda Suriye’de yaptığını Libya’da yapıyor olurdu ve Avrupa da tabii ki bundan memnun olmazdı” dedi. Yusuf, Avrupa’nın Türkiye’nin rolüne saygı duymak ve destek olmak yerine Libya hamlesine karşı tavır aldığını anımsattı, bunun akıllarda ciddi kafa karışıklarına yol açtığını söyledi.