Dünyaİsveç'te tek gündem var! 'Türkiye'den izin yok'

İsveç'te tek gündem var! 'Türkiye'den izin yok'

21.01.2023 - 14:36 | Son Güncellenme:

İsveç'in Danimarkalı eylemci Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemine izin vermesi iki ülke arasında gerilimi zirveye taşıdı. Türkiye'den tepki yağarken İsveç basını yaşanan skandalı ilk sayfadan veriyor.

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok

İsveç’in, İslam karşıtı gösterici Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin Stokholm Büyükelçiliği yakınında dün ‘Kur’an-ı Kerim yakma’ eylemine izin vermesine Ankara sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström’e açıkça nefret suçu niteliğindeki provokatif eylemin en güçlü şekilde kınandığı, İsveç’in bu tutumunun kabul edilemez olduğu, eyleme müsaade edilmemesi beklentisi iletilirken, kutsal değerlere hakaretin “demokratik haklar” kisvesi altında savunulamayacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok

SAVUNMA BAKANININ ZİYARETİ İPTAL

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç’in, başkent Stockholm’de terör örgütü yandaşlarının Erdoğan ve Türkiye aleyhine gerçekleştirdikleri eylemlerle, Kur’an-ı Kerim’e yönelik provokasyona karşı tedbir alınmamasını eleştirerek, “Bu geldiğimiz noktada İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik” dedi.

İSVEÇ SAVUNMA BAKANINDAN AÇIKLAMA GELDİ

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, resmi sosyal medya hesabından İngilizce açıklama yapıp Ankara ziyaretinin ertelendiğini duyurdu. Jonson “Türkiye ile ilişkilerimiz İsveç için çok önemli” dedi. Bakan Jonson açıklamasında şunları kaydetti;

“Dün Türk mevkidaşım Hulusi Akar ile Almanya'nın Ramstein kentindeki ABD askeri üssünde görüştüm. Ankara'da yapmayı planladığımız toplantıyı daha sonraya ertelemeye karar verdik. Türkiye ile ilişkilerimiz İsveç için çok önemli ve ortak güvenlik ile savunma konularında diyaloğu ileri bir tarihte sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok

DIŞİŞLERİ BAKANI NATO'YU İŞARET EDİP SİTEM ETTİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin basınına açıklamalarda bulundu. Yaşanan çirkin hareketin İsveç'in NATO üyeliğini zora sokacağını belirten Tobias, Rasmus Paludan isimli kişinin yaptığı eylemi 'son derece uygunsuz' olarak nitelendirerek şunları söyledi: 'Süreç gereksiz yere uzayacak. Doğal olarak olayı çok ciddiye alıyoruz' dedi.

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok

MANŞETLERDE TÜRKİYE VAR

Öte yandan İsveçli Bakanın Türkiye ziyaretini iptal etmesi dünya basınında jet hızında gündem oldu. İsveç'in önde gelen gazetelerinden Dagens Nyheter, Bakan Akar'ın sözlerini manşetten verdi. Söz konusu haberde gazete şu ifadeleri kullandı:

'Türkiye, büyükelçiliğin önündeki gösteriler nedeniyle Bakan Pal Johnson ile planlanan 27 ocaktaki görüşmeyi iptal etti. Türk tarafı, İsveçli yetkililerin gösteriler karşısındaki sessizliğini kabul edilemez olarak görüyor'

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok

 

İsveç'in en büyük gazetelerinden olan Aftonbladet iki ülke arasında yaşanan kriz detaylı bir şekilde anlatıp, İçişleri bakanının açıklamasını ilk sayfadan verdi. 

Svenska Dagbladet isimli medya kuruluşu ise bugün düzenlenecek olan gösterileri işaret ederek protestoların her an büyüyebileceğine parmak bastı.

Haberin Devamı

 

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok

'TÜRKİYE'DEN JONSON'A İZİN YOK'

İsveç kanalı SVT ise kararı 'Savunma Bakanı Pal Jonson'ın Türkiye'ye gitmesine izin verilmiyor' başlığı ile gündeme taşıdı. Söz konusu haberde Türkiye'nin yoğun tepkileri bulunurken Jonson'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamalar da haberde yer buldu.

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok

 

FRANSIZ BASINI TEPKİLERE YER VERDİ

Fransa'nın en eski basın kuruluşlarından olan AFP de yaşanan krize sayfasında yer verdi. AFP, Danimarkalı eylemci Paludan'ın Kuran-ı Kerim'i yakması sebebiyle Türkiye'nin tepkili olduğunu aktardı.

PROTESTOLARI MANŞETE TAŞIDILAR

Sydsvenskan gazetesi de Stokholm'de bulunan Türk Büyükelçiliği yakınında yapılacak olan protestoları haberleştirdi. Eylemcilerin hedefinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirten haberde yaşanan Kuran'ı Kerim'i yakma skandalı da yer aldı.

İsveçte tek gündem var Türkiyeden izin yok