Dünyaİsrailli liderler Gazze konusunda sertleşiyor

İsrailli liderler Gazze konusunda sertleşiyor

10.12.2008 - 15:47 | Son Güncellenme:

.

İsrailli liderler Gazze konusunda sertleşiyor

İsrailli liderler, yaklaşan seçimlerden önce ve muhalefet partisi Likud’un kamuoyu yoklamalarında puan kazanması üzerine, Gazze’den atılan Kassam roketlerine daha sert karşılık verilmesi konusunda fikir birliğine vardı.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak, son günlerde Kassam roketlerine karşı sert cevap verilmesi çağrılarıyla dikkati çeken Livni’nin talebi üzerine bu sabah bir araya geldi.
Olmert, Livni ve Barak’ın Gazze’ye yönelik alınabilecek önlemleri ve 19 Aralıkta sona erecek ateşkesi tartıştığı belirtildi.
Olmert ile Livni’nin, Gazze’den düzenlenen roket saldırılarına karşılık verilmesinden yana olduğu kaydediliyor. Savunma Bakanı Barak’ın ise Gazze Şeridi ile ateşkesin devamını istediği ve İsrail ordusunun şimdilik gerilimi tırmandırmaması gerektiği görüşünde olduğu ifade ediliyor.
İsrail’in 4 Kasımda yaptığı sınır içi operasyonundan sonra Gazze yakınındaki Yahudi toplumlarına 200’ün üzerinde Kassam roketi ile havan mermisi saldırısı düzenlendiği belirtiliyor.
Livni, İsrail’in her düşen rokete veya havan mermisine karşılık vermesi gerektiğine işaret ederek, "Ateşe karşı ateşle cevap verilmeli" diye konuştu.
Roketlerin kimler tarafından fırlatıldığının üzerinde durmadığını belirten Livni, "Bildiğim kadarıyla Hamas, Gazze’den açılan her ateşten sorumludur" dedi.
İsrail’in güneyindeki Sderot kentini ve yakınındaki kibutzları (çiftlik) ziyaret eden Olmert de buraların sakinlerine güvence verdi ve "Yapılması gerekenin ne olduğunu, ne zaman ve nasıl ne yapacağımızı biliyoruz. Aynı zamanda diğer taraf da İsrail’in sadece kendisini nasıl müdafaa edeceğini değil, nasıl saldıracağını da biliyor" diye konuştu.
İsrail kabinesi üyelerinden de Gazze’ye operasyon düzenlenmesi fikrini destekleyen açıklamalar geldi. Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Eliyahu Yişai, Hamas liderliğine ve İsrail’e roket saldırıları düzenleyenlere derhal nokta operasyonları yapılmasını istedi. Yişai, ayrıca İsrail’in Gazze’ye tüm para transferlerini de durdurarak, tam bir ekonomik abluka uygulaması gerektiğini savundu. Yişai, Gazze’ye karşı harekete geçilmemesinin gerekçesi olarak, yasal argümanların kullanılmaması gerektiğini de ifade etti.
Konut ve İnşaat Bakanı Zeev Boim de geniş çaplı operasyona destek veren isimlerden. Boim, "Tüm ülkenin roket tehdidi altında bulunduğu bir sır değil" derken, İçişleri Bakanı Meir Şetrit, "Artık ayağımızı sürümekten vazgeçmeli ve Gazze’ye harekete geçmeliyiz" diye konuştu ve güney bölgelerinde, yapıların Kassam saldırılarına karşı dayanaklı hale getirilmesi yerine, saldırı
politikasına destek verdiğini açıkladı.
Şetrit, yıllardır en iyi savunmanın saldırı olduğunu düşündük. Ben, Gazzelilerin kendilerini (saldırılara karşı) dayanıklı hale getirmelerinden yanayım, İsraillilerin değil" dedi.
Savunma Bakanı Barak ise, geçen hafta Bakanlar Kurulu toplantısında Livni’yi eliştirmiş ve onun yaklaşan seçim nedeniyle siyasi endişelerle bu tür çıkışlar yaptığını söylemişti.
Barak bugün de, konu üzerinde fazla konuşulmasının gerekli olmadığını ifade ederek, doğru zaman ve yerde harekete geçeceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

LİKUD TIRMANIYOR

Öte yandan, Likud partisi, 10 Şubat seçimlerinde aday göstereceği isimleri belirledi. Sertlik yanlısı Moşe Feiglin gibi isimler, parti Başkanı Binyamin Netanyahu’yu bile endişelendirecek şekilde listede yer aldı. Listenin ilk sıralarında yer alan isimler de büyük ölçüde "şahin" politikacılardan oluşuyor.
Likud, parti içinde ve kamuoyunda büyük tartışmalar yaratan adaylarına ve partinin aşırı sağa yöneldiği eleştirilerine rağmen, önseçimin hemen ardından yapılan ve bugün yayımlanan kamuoyu yoklamasında ön sıralardaki yerini perçinlemiş görünüyor.
Haaretz ile Dialaog tarafından ortaklaşa yapılan kamuoyu yoklamasına göre, aşırı sağcıların Likud içinde yer almasının partiye zarar vereceğini düşünenlerle, bunun Likud’a yarayacağını düşünenler arasında sadece 7 puanlık fark bulunuyor.
488 İsrailli ile telefonla yapılan araştırmaya göre, Likud, bugün seçim yapılsa, 3 hafta kadar önce 34 olan milletvekili sayısını 36’ya yükseltecek.
Livni başkanlığındaki Kadima ile parlamentonun dinci partilerinden Şas da birer milletvekilliği kaybedecek. Buna göre, Kadima 120 üyeli İsrail parlamentosunda (Knesset) 27 üyeye, Şas da 9 üyeye sahip olabilecek.
Son kamuoyu yoklaması, İşçi partisinin ivme kazandığını da ortaya koydu. Daha önce 10 milletvekilliği olan İşçi partisi, 2 milletvekilliği daha alarak, 12 üyeye sahip olacak.
Sol partilerden Meretz de sol aydınlarla birleşme çabaları sırasında kamuoyu yoklamalarında 7’ye kadar çıkan üye sayısından birini kaybedecek.
Sağ kanat partilerinden Yisrael Beiteniu’nun da aynı şekilde erozyona uğrayarak 10 milletvekilliğinden 9’a düşeceği tahmini yapıldı.
Kurban Bayramı olması nedeniyle, İsrailli Arapların katılmadığı kamuoyu yoklaması, parlamentodaki Arap partilerin üye sayısının değişmeden 11’de kalacağını gösteriyor.