23.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 109 günü geride bırakırken, Tel Aviv yönetimi, tüm rehineleri serbest bırakması karşılığında Hamas’a Gazze’de iki aylık geçici ateşkes teklif etti. Adı açıklanmayan iki İsrailli yetkili, Savaş Kabinesi’nin öneriyi onayladığını bildirdi. Teklif, Mısır ve Katarlı arabulucular aracılığıyla Hamas’a iletildi.
Nasıl uygulanacak?
Teklifin kabul edilmesi halinde, rehinelerin bırakılması kademeli olarak yapılacak. İlk aşamada kadınlar, 60 yaş üstü erkekler ve sağlık durumu kritik olanlar bırakılacak. İkinci aşamada da kalan rehineler ve 7 Ekim’den bu yana ölen İsrailli rehinelerin cansız bedenleri teslim edilecek.
Teklife göre, her İsrailli esir karşılığında kaç Filistinli esirin serbest bırakılacağı konusunda Hamas ve İsrail önce anlaşma yapacak. Ardından da isimleri müzakere edecekler.
Öneri, bölgeden zorla gönderilen Filistinli sivillerin Gazze kentine ve Gazze Şeridi’nin kuzeyine de dönmesini içeriyor. Geçici ateşkesin uygulanması için Hamas’ın yanıtı bekleniyor.
Netahyahu ipucu verdi
Adı açıklanmayan iki İsrailli yetkili, İsrail Savaş Kabinesi’nin söz konusu teklifi on gün önce onayladığını söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da rehine yakınlarıyla yaptığı görüşmede, “Savaş Kabinesi’nde kabul edilen bir önerim var. Ayrıntı veremem ama bunu arabuluculara ilettik” diyerek, 2 aylık ateşkes imasında bulundu.
İsrail ordusuna göre, şu anda Gazze Şeridi’nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor. Söz konusu teklifin kabul edilmesi halinde İsrail’in çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana Hamas’a sunduğu en uzun ateşkes dönemi olarak kayıtlara geçecek.
Rehine yakınları Meclis’teki toplantıyı bastı
Rehine yakınları, Netanyahu hükümetinin esirlerin kurtarılmasından çok Hamas’ın yok edilmesine odaklanan politikasını eleştiriyor. Rehine yakınları son olarak dün İsrail Parlamentosu’nda toplanan Mali Komite toplantısını bastı. Yaklaşık 20 kişiden oluşan protestocular “Onlar orada ölürken siz burada oturmayacaksınız!” diye bağırarak tepkilerini dile getirdi. Eylem, Gazze savaşının dördüncü ayında ülke içinde artan muhalefetin son işareti oldu. Nitekim pazar gecesi Kudüs’te bir protesto çadırı kuran rehine yakınları hükümet bazı rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varana kadar orada kalacaklarını bildirdi. Başbakan Netanyahu’nun evinin önünde de benzer bir eylem devam ediyor.
İki devletli çözüm baskısı artıyor
Filistin sorunun çözümüne yönelik iki devletli çözüm arayışı Batı’da da hız kazandı. AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki Hamas’ı yok etme planının işe yaramadığını ve İsrail’in muhalefetine rağmen Avrupa Birliği’nin “iki devletli çözüm” yaratma çabalarını sürdürmesi gerektiğini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da İsrailliler ile Filistinliler arasında barışın tesis edilmesini sağlayacak iki devletli çözümün mevcut çatışmanın ‘tek çözümü’ olduğunu söyledi. ABD yönetiminin de tavrının bu yönde olduğu biliniyor. Nitekim Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu’ya iki devletli çözüm için yoğun bir baskı yapıyor.
İsrail’in iki devletli çözüm konusunda taviz vermemesi nedeniyle tüm dünyada destek kaybına uğradığı da ortaya çıktı. Time dergisi tarafından yayınlanan verilere göre, 43 ülkenin 42’sinde İsrail’e desteğin azaldığı görüldü. Çin, Güney Afrika, Brezilya ve diğer Latin Amerika ülkelerinde İsrail’e karşı çoğunluğu “olumlu” olan görüş, “olumsuz”a evrildi.
Ölü sayısı 25 bini geçti
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyinde Han Yunus kenti çevresindeki operasyonları devam ediyor. Filistin Kızılayı, İsrail’in Han Yunus’taki sığınma merkezlerine hava saldırısı düzenlemesi sonucu ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 7 Ekim’den bugüne dek öldürülen Filistinlilerin sayısı 25 bini geçtiği açıklandı. İsrail ordusunun operasyon sonrası kaybının ise 195 asker olduğu belirtildi.