Dünya İsrail Gazze’nin kapısını kapattı

İsrail Gazze’nin kapısını kapattı

08.05.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Refah’ta ‘sınırlı’ operasyona başladığını duyuran İsrail güçleri, Gazze için kritik önemdeki Refah Sınır Kapısı’nda kontrolü ele geçirdi. Kahire’deki ateşkes müzakerelerinin ise sürmesi bekleniyor.

İsrail Gazze’nin kapısını kapattı

İsrail, Hamas’ın önceki gün ateşkes anlaşmasını kabul etmesine rağmen Refah’ın doğusunda başladığı operasyonu sürdürürken, kentteki Filistinliler dün bilinmezliğe uyandı. Refah’ın doğusunda “kısıtlı” bir operasyona başlayan İsrail ordusu, Gazze’nin Mısır’la bağlantı noktası olan Refah Sınır Kapısı’nda kontrolü ele geçirdi.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), kente yönelik hava saldırılarının ardından, insani yardımların da geçtiği Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirdiğini açıkladı. Mısırlı yetkililer, sınır boyunca tanklarla desteklenen İsrail birliklerinin varlığını doğruladı. Bölgedeki görgü tanıkları, İsrail ordusunun, sınır kapısıyla kentin doğusundaki Salah al-Din yolu arasındaki bağlantıyı kestiğini aktardı.

‘REFAH’A HAVA SALDIRISI’

Operasyonun ‘kısıtlı’ olacağı, Refah’ın batısına ilerlemeyeceği belirtilirken, İsrailli bir yetkili, operasyonun “Hamas’a anlaşmayı kabul etmesi için baskı amacıyla yapıldığını” savundu. İsrail ayrıca bölgeye hava operasyonu düzenlerken, yaklaşık 20 Hamas mensubunun öldürüldüğünü açıkladı. Operasyonlarda 3 tünelin keşfedildiği de belirtildi. Filistin kanadıysa saldırılarda 6’sı çocuk 23 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail’in 1 ay önce Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında yaralanan İsrailli esir 70 yaşındaki Judy Feinstein’ın da hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail’in ABD’ye Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik operasyonun kısıtlı olacağına dair söz verdiğini belirtti.

BASKI YARATACAK MI?

Sahada bunlar yaşanırken, diplomasi turları da hızlandı. Hamas’ın önceki gün ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini açıklaması büyük ses getirirken, İsrail’in yanıtı henüz belirsiz. Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, İsrail’in Refah’taki askeri operasyonunun devam etmesi halinde ateşkes anlaşmasının olmayacağı uyarısında bulundu. İki tarafın da attığı adımlarla karşı tarafı baskı altına almayı hedeflediği görülüyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, ateşkes anlaşmasının İsrail’in taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu savunurken, Hamas’ın, ateşkes adımıyla Netanyahu’yu baskı altına aldığı ifade ediliyor. Netanyahu, ateşkes müzakereleri için Kahire’ye giden heyete, “Rehinelerimizin serbest bırakılması için gerekli koşullar konusunda ısrarcı olmaya devam edin” talımatını verdiğini de açıkladı. İsrailli bir yetkiliyse Hamas’ın kabul ettiği teklifin kapsamının İsrail’in “kabul edemeyeceği genişlikte” olduğunu savundu. Yetkili, “İsrail’i anlaşmayı reddeden taraf gibi göstermek isteyen bir hile görüntüsü olduğunu” da öne sürdü. Katar ve Mısır tarafından iletilen, Hamas’ın onay verdiği ateşkes teklifinin, toplamda 124 gün süreceği ve 3 aşamadan oluştuğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

YARDIMLAR KESİLDİ!

Gazze ile Mısır arasında bulunan Refah Sınır Kapısı büyük önem taşıyor ve Gazze’ye yönelik yardımların da büyük kısmı buradan ulaştırılıyor. Sınır kapısının İsrail tanklarının varlığı nedeniyle kapatıldığını, yardım girişlerinin de durduğu aktarıldı. BM temsilcisi Jens Laerke, “Bize şu an için personel ya da mal giriş çıkışı olmayacağı söylendi” dedi. Kapı, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin ülke dışına seyahat etmek için kullandıkları tek geçiş noktası niteliği taşıyor.