Dünya Deprem bombasını ateşlediler! Mart ayında duyuruldu iki ay sonra vurdu

Deprem bombasını ateşlediler! Mart ayında duyuruldu iki ay sonra vurdu

07.05.2024 - 12:41 | Son Güncellenme:

ABD ve Rus basını, Moskova'nın deprem bombası adı verilen FAB-1500 füzelerini kullanmaya başladığını duyurdu. Mart ayında tanıtılan füze iki ay sonra ilk hedefini vurdu, Harkov'daki mahalle tuzla buz oldu.

Deprem bombasını ateşlediler Mart ayında duyuruldu iki ay sonra vurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'nın taktik nükleer silah kullanımını simüle eden bir askeri tatbikat düzenlemeyi planladığını duyurdu. Tatbikatların “bazı Batılı yetkililerin Rusya Federasyonu ile ilgili kışkırtıcı açıklamalarına ve tehditlerine” yanıt olarak gerçekleşeceği belirtildi. Açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle gerçekleştirilecek tatbikatın “stratejik olmayan nükleer kuvvetlerin savaşa hazır olmalarını sağlamak" olduğu belirtildi. Tatbikatlar, Güney Askeri Bölgesi'nin füze birimlerinin yanı sıra Rusya hava kuvvetleri ve donanmasını da içermeyi planlıyor.

Haberin Devamı

İLK KEZ SAHNEDE

Rusya, stratejik nükleer kuvvetleri düzenli olarak tatbikatlar düzenlemesine rağmen, ilk kez taktik nükleer silahları içeren bir planı kamuoyuna açıkladı. Taktik nükleer silahlar, tüm şehirleri yok etmeyi amaçlayan balistik füzeleri silahlandıran devasa savaş başlıklarına kıyasla daha düşük bir verime sahip. Bunun yerine, taktik nükleer silahlar arasında hava bombaları, kısa menzilli füzeler için savaş başlıkları ve topçu mühimmatları bulunuyor; bunlar savaş alanında kullanılmak üzere tasarlandı. Rusya, büyük çoğunluğu Sovyetler Birliği'nden kalan dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip. Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinin başlamasından bu yana, Moskova defalarca nükleer bombalarını düşmanlarına karşı kullanabileceği tehdidinde bulundu. En son ABD, Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atmıştı.

Haberin Devamı

Deprem bombasını ateşlediler Mart ayında duyuruldu iki ay sonra vurdu

BATIYA BİR MESAJ MI?

Duyurunun, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerine iki yıldan fazla süren savaşa daha derinden dahil olmamaları konusunda bir uyarı niteliği taşıdığı belirtiliyor.
Ukrayna'nın Batılı ortaklarından bazıları daha önce savaşın Ukrayna'nın ötesine geçebileceği ve NATO ile Rusya arasında bir çatışmaya dönüşebileceği korkusuyla savaşı ateşleme konusundaki endişelerini dile getirmişlerdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen hafta Ukrayna'ya asker göndermeyi dışlamadığını tekrarladı ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Kiev güçlerinin Rusya içindeki hedefleri vurmak için İngiliz uzun menzilli silahlarını kullanabileceklerini söyledi. Rusya ile NATO arasındaki gerilimin arttığı dönemde, Kremlin bu yorumları tehlikeli olarak nitelendirdi.

Deprem bombasını ateşlediler Mart ayında duyuruldu iki ay sonra vurdu

DEPREM BOMBASIYLA VURDULAR

Rus ordusu son günlerin en şiddetli saldırısını Harkov'a gerçekleştirdi. 1500 kiloluk FAB-1500 ile vurulan bir mahalle tuzla buz oldu, Ukrayna ve ABD medyası bu füzeye 'Deprem bombası' ismini verdi.

Savaş uçaklarının kilometrelerce öteden bıraktığı bu füzelerin asıl amacı Ukrayna askerlerini kritik noktalardan yıkıcılığı ile uzak tutmak. Ukrayna askerleri FAB-1500 saldırısından sonra hayatta kalan askerlerin cephe hattında çok zor günler geçireceğini belirtiyor çünkü şiddetli patlamalar kalıcı beyin hasarına da yol açıyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir Ukraynalı subay CNN International'e şunları söyledi:

“Askerlerin morali üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Bütün adamlarımız buna dayanamaz. FAB-500'e az çok alışmış olsalar da FAB-1500 saldırıları tam bir cehennem."

Yazarlar