Dünya İskoçya'dan yeni referandum sinyali

İskoçya'dan yeni referandum sinyali

24.06.2016 - 13:50 | Son Güncellenme:

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, yüksek ihtimalle ülkesinin Birleşik Krallık'tan yeni bir bağımsızlık referandumuna gideceğini açıkladı. İskoçlar İngilizlerin aksine çoğunlukla AB'de kalmak için oy kullanmıştı.

İskoçyadan yeni referandum sinyali

Birleşik Krallık'taki tarihi referandumun sonucu etkisini göstermeye başladı. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, referandumda yarışın kaybedilmesiyle birlikte beklenen açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Sturgeon, ülkesinin ikinci kez Birleşik Krallık'tan ayrılmak için bağımsızlık referandumuna gidebileceğini duyurdu.

Başkent Edinburgh'da sonuçtan duyduğu üzüntüyü dile getiren Sturgeon, "İskoçya geleceğini AB'de görüyor. İskoçya isteğimiz dışında AB dışına çıkarılacaktır. Bu demokratik olarak kabul edilemez" dedi.

AB'de kalmak için tüm seçenekleri değerlendireceklerini ifade eden Sturgeon, bağımsızlık referandumu için yasal hazırlık yapacaklarını, ikinci bir referandumun masada olduğunu söyledi.

İskoç kabinesi yarın bir araya gelecek ve bir sonraki adımı görüşecek.

Galler ve İngiltere'de dün kullanılan oylar Avrupa Birliği'nden ayrılmayı desteklerken, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan ise çoğunlukla birlik içinde kalınmasını isteyen oylar çıkmıştı.İskoç halkının yüzde 62'si AB'de kalmaktan yana, yüzde 38'i ise ayrılıktan yana oy vermişti.

Haberin Devamı

Sturgeon daha önce yaptığı açıklamalarda ayrılık kararı çıkarsa ikinci bir bağımsızlık referandumunun yapılacağını söylemişti.

2014 yılında Birleşik Krallık'tan ayrılma hedefiyle referanduma giden İskoçya'da yüzde 55 oy oranıyla 'hayır' oyu verenler kazanmıştı. Ayrılıkçılar ise yüzde 44'te kalmıştı.