Dünyaİşgal genişliyor

İşgal genişliyor

09.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail Lübnan’ın güneyinde kara harekatını genişletme kararı alırken, Hizbullah ise, İsrail’in Hayfa şehrini 105 roketle hedef aldı. İsrail’in İran’a karşı beklenen misillemesi konusunda ise yeni iddialar var.

İşgal genişliyor

Ortadoğu’nun farklı noktalarında İsrail ve İran arasında yaşanan yüksek gerilim devam ederken, İsrail ordusunun Lübnan’da Hizbullah ile çatışmaları sürüyor. Bu zamana dek Lübnan’ın güney doğu sınırına odaklanan İsrail ordusu, kara harekatını genişletme kararı aldı. Buna göre güney batı Lübnan’a doğru harekat genişletildi. Bu açıklamanın ardından bölgede yeni tahliye çağrısı yapıldı. İsrail ordusu, Lübnan sınırına yakın Batı Celil bölgesinde 5 beldeyi “kapalı askeri bölge” ilan ederek, giriş-çıkışı yasakladı. İsrail’in Lübnan’daki hava saldırıları sürerken, Hizbullah da İsrail’e yönelik saldırılarına artırarak devam ediyor. İsrail ordusu, başkent Beyrut’ta hafta sonu düzenlediği yoğun hava saldırılarının ardından Pazartesi günü de Lübnan’ın güneyine yönelik bombardımanı artırdı. Hizbullah ise İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kenti ve çevresine yaklaşık bir saat içinde en az 105 roket fırlattı. Saldırıda bir kadının yaralandığı, binalarda hasar oluştuğu belirtildi. Atılan roketlerden bir kısmının etkisiz hale getirildiği bir kısmının ise bölgeye düştüğü belirtildi.

Haberin Devamı

ABD ziyareti ertelendi

Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun talepleri sonrası Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Washington’a yapacağı ziyaretin ertelendiği bildirildi. Gallant’ın İsrail’in İran’ın füze saldırısına vereceği karşılığı görüşmek için dün akşam ABD’ye hareket etmesi planlanıyordu. İsrail basını, Netanyahu’nun kendisinin ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda konuşmadan ve İsrail Güvenlik Kabinesinin İran’a verilecek yanıta onay vermeden Gallant’a ABD’ye gitmemesini söylediğini yazmıştı.

“New York Times” gazetesi ise İsrail’in İran’ın füze saldırısına karşılık olarak bu ülkenin nükleer tesislerine saldırmayacağını, bunun yerine askeri tesislere odaklanacağını yazdı. Haberde, “İsrail’in muhtemel ilk saldırısı askeri üslere, muhtemelen istihbarat ve komuta merkezlerine odaklanacak. En azından başlangıçta İsrail muhtemelen İran’ın en önemli nükleer tesislerini hedef almayacak” ifadesine yer verildi. Nükleer tesislerin hedef olarak seçilmesinin, İran’ın çatışmayı daha fazla tırmandırması ihtimaline karşı sonraya bırakılmış olabileceği kaydedildi. Bu durum nükleer tesislerin tamamen senaryo dışı kaldığı anlamına ise gelmiyor.

Haberin Devamı

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İran’a vereceği askeri karşılık konusunda İsrail yönetimi ile görüşmelerin halen sürdüğünü bildirdi. Bununla birlikte CIA Direktörü William Burns, Ortadoğu’daki bölgesel gerilimin önümüzdeki haftalarda daha fazla tırmanabileceği uyarısında bulundu. Burns, İsrail ve İran liderlerinin savaş istemediklerini dile getirse de gerilimin tırmanma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

İşgal genişliyor

İsrail’den Şam’a saldırı

İran resmi haber ajansı IRNA, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da İran Büyükelçiliği yakınlarında bir binayı hedef aldığını duyurdu. Haberde, “Siyonist rejim Şeyh Saad Mahallesi’nde bir sivil yerleşim birimini hedef aldı” ifadelerine yer verildi ve söz konusu binanın İran’ın Şam Büyükelçiliği yakınlarında olduğu bilgisi verildi. Suriye basını da saldırıda

7 kişinin öldüğünü, 11 kişinin de yaralandığını belirterek hayatını kaybedenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu aktardı.

Haberin Devamı

‘‘ABD Başkanı Biden Netanyahu’ya küfür etti’’ iddiası

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu yalancılıkla itham ettiği ve birçok kez de küfürlü sözler kullandığı iddia edildi. CNN’de yer alan habere göre, ABD’li gazeteci Bob Woodward’ın çıkacak olan “War” isimli kitabında, İsrail’in mayıs ayında Gazze’nin Mısır sınırında yer alan ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’a kara saldırısı başlatması üzerine Biden’ın yakın çevresiyle yaptığı konuşmada Netanyahu’ya küfür ettiği yer aldı. Kitapta ayrıca Biden’ın sinkaflı kelimelerle Netanyahu için “yalancı ve o kötü bir adam” ifadelerini kullandığı aktarıldı.