02.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrail’in Lübnan’a başlattığı kara operasyonu devam ederken, İran’ın uzun süredir beklenen İsrail’e yönelik misillemesi dün gerçekleşti ve Ortadoğu’daki savaş ortamını iyiden iyiye kızıştırdı. İran, İsrail’e 200’den fazla füze yollarken, ölü ve yaralı olmadığı belirtildi. Ancak bu kez de İsrail’in bu saldırıya ne yanıt vereceği merak ediliyor.
ABD’li yetkililer, Amerikan medyasına yaptıkları açıklamalarda, İran’dan İsrail’e yönelik bir füze saldırısı beklediklerini duyurmuş, saldırının her an gerçekleşebileceği ifade edilmişti. Nitekim bu açıklamalardan saatler sonra İsrail’de siren sesleri duyulmaya başlandı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’dan İsrail topraklarına yönelik bir füze saldırısı başlatıldığı belirtilirken, Kudüs ve Tel Aviv üzerinde İsrail hava savunma sistemlerinin füzeleri karşıladığı görüldü.
İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF), İran’ın 200’den fazla füzeyle düzenlediği saldırıda 10 milyon insanın hedef alındığı belirtildi. Ölen ya da yaralanan olmadığı belirtilirken, halka sığınaklardan çıkmaları çağrısı yapıldı.
Fettah’lar kullanıldı
İsrail medyası, bir füzenin Tel Aviv’in kuzeyindeki bir binaya isabet ettiğini aktarırken, sosyal medyada bir gaz platformunun da isabet aldığı iddia edildi. İran tarafı ise, saldırıda İsrail’in “Arrow-2” ve “Arrow-3” füzelerini yönlendiren radarların yanı sıra Navatem Hava Üssü, Hatzerim Üssü ve Tel Nof Üssü’nün hedef alındığı kaydedildi.
Saldırı duyurusuyla eş zamanlı açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in kendisini İran saldırılarından korumasına yardımcı olmaya hazır olduklarını dile getirdi. Bununla birlikte Amerikan birliklerine, füzelerin düşürülmesi talimatı da verdiği belirtildi.
İran’ın yarı resmi haber ajansı Mehr, saldırıda “Fettah-1” ve yeni “Fettah-2” füzelerinin kullanıldığını aktardı. İran Hipersonik füzelerin, İran’ın Tahran, İsfahan, Tebriz, Şiraz, Hürremabad, Arak gibi kentlerinden fırlatıldığı öne sürüldü.
İran Devrim Muhafızları’nın saldırı sonrası yaptığı açıklamada ise, füzelerin, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hamas lideri İsmail Haniye ve Devrim Muhafızları Ordusu’ndan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın suikastlarına misilleme olarak ateşlendiği belirtildi. Açıklamada, İsrail’in misilleme yapması durumunda Tahran’ın tepkisinin ‘çok daha yıkıcı olacağı’ kaydedildi.
Başkent Tahran’ın Filistin Meydanı’nda toplanan binlerce kişi İran’ın İsrail’e füze saldırısı nedeniyle kutlamalar yaparken, Filistinliler de, kendi bölgelerine düşen füze enkazlarıyla fotoğraf çektirdi.
Hagari: Büyük hataydı
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, saldırı sonrası düzenlediği basın toplantısında “Bu (füzelerin) ateşin sonuçları olacak. Planlarımız var, seçtiğimiz yer ve zamanda harekete geçeceğiz” ifadesini kullandı. Hagari, “İran’a yönelik saldırının yakın bir gelecekte mi yapılacağı” yönündeki soruya “en üst düzeyde hazırlıklı oldukları” cevabını verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu da, İran’ın füze saldırısıyla “hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini” söyledi. İran’a karşılık verecekleri mesajını dile getiren Netanyahu, “Bize kim saldırırsa biz de ona saldıracağız” ifadesini kullandı. İran, Suriye’deki konsolosluğuna İsrail’in düzenlediği saldırıya misilleme olarak 13 Nisan’da İsrail’e 300’den fazla SİHA ve füze yollamıştı.
Tel Aviv’de silahlı saldırı: En az 8 ölü
İsrail’in Tel Aviv kentinin güney mahallesi Yafa’da tren istasyonunun yakınında iki silahlı kişinin ateş açması sonucu ilk belirlemelere göre en az 8 sivil öldü, 7 kişi de yaralandı. 4 kişinin ağır yaralı olduğu belirtilirken, trenden inerken görülen iki saldırganın güvenlik güçlerince vurularak etkisiz hale getirildiği bildirildi. Polis, bölgede en az bir teröristin daha bulunduğundan şüphelendiği belirtilirken, bazı kaynaklar olayın 4 kişi tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.
İsrail Nasrallah’ın yerini kimyasalla mı buldu?
Suudi Arabistan haber ajansı “Al Hadath”, İsrail’in, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı, casusların hareketlerini izlemesine olanak tanıyan bir kimyasal maddeyle işaretledikten sonra öldürdüğünü iddia etti. Habere göre, Nasrallah, söz konusu maddeyi ileten İranlı bir İsrail ajanıyla el sıkıştı. Güvenlik kaynakları, maddenin, bir insansız hava aracının üzerindeki sensör veya kamera tarafından tespit edilmiş olabileceğini öne sürdü.
“Casus tozu” olarak bilinen “Nitrofenil Pentadienal” gibi işaretleme maddeleri Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliği’nin istihbarat servisi KGB tarafından kullanılmıştı. Diğer yandan, Fransız “Le Parisien” gazetesine konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağıysa, Nasrallah’ın Beyrut’ta yerin 18 metre altındaki gizli Hizbullah karargahına gelişinin İranlı çifte ajan tarafından İsrail’e sızdırıldığını öne sürdü.