Dünyaİran'dan İngiltere, Fransa ve Almanya'ya misilleme çıkışı

İran'dan İngiltere, Fransa ve Almanya'ya misilleme çıkışı

11.09.2024 - 08:39 | Son Güncellenme:

Washington Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya balistik füzeler gönderdiğini savunduğu İran'a bir dizi yaptırım açıkladı, Tahran yönetimi ise benzer adımlar atan İngiltere, Fransa ve Almanya'ya misillemede bulunacağını ilan etti.

İrandan İngiltere, Fransa ve Almanyaya misilleme çıkışı

ABD yönetimi, Rusya'ya ölümcül silahlar transfer ederek Ukrayna'daki savaşa Moskova lehine destek sağladığı gerekçesiyle İran'a yeni yaptırımlar getirdi. ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Biden yönetimi İran'a yeni yaptırımlar açıkladı.

Haberin Devamı

Açıklamada, İran'ın, Ukrayna'daki "yasa dışı" savaşında Rusya'ya ölümcül silahlar göndererek destek olduğuna işaret edildi ve buna göz yumulmayacağı kaydedildi.

Bakanlık, açıklamasında, Tahran'ın Moskova'ya balistik füzeler göndermeye devam ettiği ve bu silahların Rusya tarafından Ukrayna'da kullanıldığı iddia edildi.

Bu kapsamda söz konusu silah transferiyle ilgili İran ve Rusya'da bulunan toplam 10 kişi ile 6 kurum yaptırım listesine eklendi.

Avrupa ülkeleri İngiltere, Fransa ve Almanya da İran'ı hedef alan yaptırımları ilan etti, ulusal hava yolu şirketi Iran Air'e yaptırım kararı aldı.

Tahran yönetimi ise üç Avrupa ülkesinin İran'ın sivil havacılık sektörüne yaptırım kararına tepki gösterip kınadı.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Rusya'ya füze sevkiyatı haberlerinin 'yalan' ve 'asılsız' olduğunu savunan Kenani, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya misillemede bulunacaklarını söyledi.

Kenani, "Üç Avrupa ülkesinin bu eylemi, Batı'nın düşmanca politikasının ve İran halkına karşı uyguladıkları ekonomik terör eylemlerinin devamıdır. İran, buna uygun ve orantılı bir karşılık verecektir" dedi.

Söz konusu üç ülkenin ABD ile birlikte Gazze'de soykırım ve savaş suçları işleyen İsrail'in 'ana silah kaynağı' olduğunu belirten sözcü, "Bu 3 Avrupa ülkesi, Gazze'de Filistin halkına yönelik kitlesel katliam ve soykırımın ortaklarıdır. Onların bu yanlış politikalarının hesabını vermeleri gerekiyor" ifadesini kullandı.

Yazarlar