10.12.2022 - 20:19 | Son Güncellenme:
İHA
İran devlet televizyonunun haberine göre, Hava Kirliliği Acil Durum Çalışma Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, başkent Tahran ve Elburz eyaletinde yoğun hava kirliliğinin tüm yaş grupları için sağlıksız olduğu belirtilerek eğitime 2 gün ara verildiği duyuruldu. Elburz eyaletindeki tüm okullar hava kirliliği nedeniyle tatil ilan edilirken, Tahran eyaletinin Firuzkoh ve Demavend şehirleri dışındaki tüm bölgeler okul öncesi, ilk, orta ve lise düzeyindeki tüm okullarda eğitime 2 gün ara verildi.
Tahran Hava Kalitesi Kontrol Merkezinin raporuna göre başkent Tahran'da hava kalitesi 150 mikrogram/metreküpün üzerinde ölçülürken, bunun tüm yaş gruplar için sağlıksız ve tehlikeli olduğu belirtildi. İran Meteoroloji Kurumu Ulusal Hava Tahmin ve Kriz Yönetimi Merkezi Başkanı Sadık Ziyayiyan ise hava kirliliğinin Pazartesi gününe kadar Tahran ve Elburz eyaletlerinde devam edeceğini belirterek, İranlılardan acil durumlar dışında dışarıya çıkmamaları uyarısında bulundu.
İran Sağlık Bakanlığı Hava Sağlığı ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Dr. Abbas Şahsuni'ye göre ülkede hava kirliliği nedeniyle yılda 20 bin 800 kişi hayatını kaybediyor. İran'da 27 şehirde yapılan araştırmada hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle 20 bin 800 kişinin hayatını kaybettiği ve bu rakamın başkent Tahran'da 6 bin 400 olduğu belirtiliyor.
Tahran'ın hava kirliliğine, şehrin hava sirkülasyonuna uygun olmaması, nüfus yoğunluğu, eski model araçlar ile yaygın kullanılan motosikletlerin çıkardığı egzoz gazlarının neden olduğu belirtiliyor. Tahran'da hava kirliliği nedeniyle sık sık okullarda eğitime ara veriliyor.
İRAN'DA PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR
İran’da devam eden protestolarda Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Besic milislerinin ülke genelindeki birçok karargahı ile bir medresenin kapısı ateşe verildi. İran’da Mahsa Amini’nin gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda şiddet olayları artıyor. Son olarak 23 yaşındaki Muhsin Şikari’nin Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Besic milislerinin mensubunu bıçakladıktan sonra idam edilmesinin ardından Tahran, Meşhed, Buşehr, Şiraz ve Ahvaz kentleri başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde Besic'e ait karargahlar ateşe verildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, göstericilerin karargahları molotof kokteyli, benzin ve yanıcı madde ile ateşe verdikleri görüldü. Ayrıca bir gencin Şiraz kentinde bulunan Razaviyeh Medresesinin kapısını yanıcı madde dökerek ateşe verdiği kameraya yansıdı.
İran medyası da Tahran’ın önde gelen Şerif Üniversitesi’nde bulunan Besic ofisinin dün gece kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildiğini ve ofis içerisinde bulunan tüm eşyaların kullanılmaz hale geldiğini aktardı. Olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı, bina içerisinde ve dışında bulunan güvenlik kameralarının incelemeye alındığı öğrenildi.
İRAN'DAKİ GÖSTERİLERLE İLGİLİ İLK KEZ BİR KİŞİ İDAM EDİLDİ
İran'da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı milis güç Besic üyesini yaraladığı gerekçesiyle idama mahkum edilen bir göstericinin cezası infaz edildi. Tahran Devrim Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianameye göre Muhsin Şikari adlı şahıs kasten öldürmeye teşebbüs etmek, insanları özgürlük ve güvenlikten mahrum etmek amacıyla silah kullanmak, bir kişiyi kasten yaralamak ve Tahran’daki bir caddeyi gösteriler sırasında kapatmak suçlarından idam edildi.
Muhsin Şikari, 25 Ekim’de tutuklanmış, 20 Kasım’da ise idama mahkum edilmişti. Şikari, İran'da Amini protestolarıyla ilgili idam edilen ilk gösterici oldu.
Ne olmuştu?
İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede infiale yol açmıştı. İran Ulusal Güvenlik Konseyi, ülkede Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve 3'üncü ayına giren protestolarda şu ana kadar 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.