Dünyaİran'a saldırının ayrıntıları: 3 dalga halinde, 20 hedef!

İran'a saldırının ayrıntıları: 3 dalga halinde, 20 hedef!

26.10.2024 - 11:01 | Son Güncellenme:

İsrail'in İran'a yönelik saldırısıyla ilgili detaylar ortaya çıkıyor. "Tövbe Günleri" adı verilen ve üç büyük dalga halinde gerçekleyen saldırının ikinci ve üçüncü dalgalarında yaşananlar...

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail İran'a karşı Cumartesi günü sabaha karşı düzenlediği misilleme saldırısı operasyonuna "Tövbe Günleri" adını verdi. İsrail üç haftadır, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği balistik füze saldırılarına misilleme olarak Tahran'a sert bir yanıt vereceğini söylüyordu.

Haberin Devamı

İsrail devlet medyasından gelen son detaylara göre saldırı "üç büyük dalga" halinde gerçekleşti. Jerusalem Post'ta yer alan detaylara göre ikinci ve üçüncü dalgalar İran'ın insansız hava aracı ve füze üretim tesislerini hedef aldı.

"20'DEN FAZLA HEDEF"

Saldırının ikinci ve üçüncü dalgalarında 20'den fazla füze tesisinin hedefe alındığı bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre saldırı "güneş Tahran'ın üzerinde doğmaya başladığı 05.45'te sona erdi."

SALDIRININ ZAMAN ÇİZELGESİ

İran medyası yerel saatle Cumartesi saat 02.00 sularında Tahran'da patlamalar gerçekleştiğini bildirdi. Sosyal medyada da saldırıyla ilgili ilk bildirimler akmaya başladı.

Saat 02.30'da ise İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) saldırının başladığı, İran'daki "askeri hedeflerin" vurulduğu yönünde bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

IDF NE DİYOR?

Axios ve New York Times, saldırının son dalgalarında 20'den fazla hedefin bulunduğunu, bölgeden kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde not düştü.

IDF daha sonra Cumartesi sabahının erken saatlerde İran'a karşı tepkisel operasyonunu tamamladığını duyurdu. IDF, saldırıların İsrail Devleti'ne ve vatandaşlarına yönelik sürekli saldırılara yanıt olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

IDF, operasyonun sona erdiğini ve "tüm görev hedeflerine ulaşıldığını, tüm uçakların güvenli bir şekilde evlerine döndüğünü" bildirdi.

IDF, "İran rejimi İsrail Devleti'ne ve sivillere yönelik saldırılarına devam ederse, İsrail Devleti vatandaşlarını savunma hakkını saklı tutar" dedi.

 

İRAN NE YAPACAK?

Öte yandan İsrail ordusu saldırının hemen ardından İran'ı saldırıya karşılık vermeme konusunda uyardı. Şu an dünya çapında asıl soru "İran'ın nasıl karşılık vereceği" yönünde. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e İran'ın nükleer, petrol ve gaz tesislerine saldırmamasını söylemişti. İlk bilgilere göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu onun tavsiyesini dinledi. Uzmana göre, Amerika yönetimi bu sayede İran'ı İsrail'e bir saldırı daha başlatmamaya ikna edebileceğini umuyor. İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise, Samoa'da düzenlediği basın toplantısında "İran yanıt vermemeli. Bölgedeki durumu yatıştırmak için müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

TAHRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Saldırının kınandığı belirtilen açıklamada, İsrail'in İran'daki "askeri tesislere yönelik saldırgan eyleminin" uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "İran'ın yetkili makamları tarafından defalarca vurgulandığı gibi İran, kendisini yabancı saldırı eylemlerine karşı Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51'inci maddesinde yer aldığı üzere meşru müdafaa hakkına dayanarak savunma hakkına sahip ve yetkili görmektedir" ifadelerine yer verildi.

Saldırıyı kınayan ülkelere teşekkür edilen açıklamada, İran'ın, halkının güvenliği ve hayati çıkarlarını korumak için tüm imkanlarını kullanacağı vurgulandı.

"ABD ve bazı Batılı ülkelerin desteğiyle Gazze'de soykırım suçu işleyen ve Lübnan'da saldırganlığını sürdüren İsrail'in bölgedeki güvensizlik ve gerilimin kaynağı" olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bakanlık ayrıca, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ve 1949 Cenevre Sözleşmeleri'ne üye tüm ülkeleri, uluslararası hukuku ve BM Şartı'nı ağır şekilde ihlal eden İsrail'e karşı acil ve ortak eylemde bulunmaya çağırdı.