Dünyaİsrail, İran ve Suriye'yi vuruyor! Peş peşe flaş açıklamalar...

SAVAŞTA SON DAKİKA İsrail, İran ve Suriye'yi vuruyor! Peş peşe flaş açıklamalar...

26.10.2024 - 02:08 | Son Güncellenme:

İsrail'den İran'a yönelik günlerdir beklenen intikam saldırısı gerçekleşti. İsrail ordusu, İran'daki "askeri hedeflere" yönelik saldırılar düzenlediğini resmen duyurdu. Öte yandan İsrail ordusu eş zamanlı Suriye'de de belirlenen hedefleri vurdu. Saldırılara ilişkin İran ve ABD'den peş peşe flaş açıklamalar geldi. İşte tüm detaylar....

İsrail, İran ve Suriyeyi vuruyor Peş peşe flaş açıklamalar...

İsrail'den İran'a misillemesi saldırısı başladı. İran medyasında yer alan habere göre; Tahran ve Kerec'de en az 19 patlama meydana geldi. Gelişmeleri anbean aktarıyoruz.

megaphone

Canlı aktarıyoruz

SALDIRI ÖNCESİ ABD BİLGİLENDİRİLDİ

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail'in İran'a saldırmadan önce ABD'yi bilgilendirdiğini bildirdi. Haberde, "İsrail, İran saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi." ifadeleri kullanıldı. KAN, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Savunma Bakanlığı binasında olduğu bilgisini paylaştı.

'ASKERİ ÜSLER HEDEF ALINDI'

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, İsrail'in Tahran'ın batısı ve güneybatısında bazı askeri üsleri hedef aldığını duyurdu. Fars Haber Ajansının haberinde, "Siyonist rejimin saldırısında Tahran'ın batısı ve güneybatısındaki bazı askeri üslerin hedef alındığı görülüyor." ifadelerine yer verildi. Haberde, bazı patlama seslerinin hava savunma füzelerinden kaynaklandığı ve sosyal medyada yayınlanan görsellerin çoğunun eski olduğu ve patlamalarla ilgili olmadığı aktarıldı.

SALDIRIYI YER ALTI KOMUTA MERKEZİ'NDEN YÖNETTİLER

İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada "Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İran'a yönelik saldırıyı, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tomer Bar ile birlikte, Kirya yer altı komuta merkezinden yönetiyor." ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı
BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC), İsrail'in "meşru müdafaa" hakkı uyarınca İran'da askeri hedefleri vurduğunu bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, konuya ilişkin AA muhabirine yazılı açıklama yaptı. İsrail'in İran'a yönelik saldırısının 1 Ekim'de İran'ın balistik füze saldırısına cevaben gerçekleştiğini aktaran Savett, İsrail'in "meşru müdafaa" hakkı uyarınca İran'da askeri hedefleri vurduğunu kaydetti. Savett, daha fazla bilgi için İsrail hükümetiyle irtibata geçilmesi gerektiğini belirtti.

SURİYE'DE İRAN İLE EŞ ZAMANLI PATLAMALAR OLDU

İran'ın başkenti Tahran'daki patlamalarla eş zamanlı olarak Suriye'nin başkenti Şam ve Humus ilinde de patlamalar meydana geldiği bildirildi.

Suriye'deki rejimin ajansı SANA'nın haberinde, Şam yakınlarında patlama seslerinin duyulduğu belirtildi. Rejime yakın sosyal medya hesaplarına göre, Humus'ta da patlama sesleri duyuldu. Şam ve Humus'ta Hizbullah ile İran destekli gruplar yoğun varlık gösteriyor.

İSRAİL SALDIRIYI DOĞRULADI

İsrail saldırıyı sosyal medyadan duyurdu. İsrail Ordu sözcüsü Daniel Hagari şu ifadeleri kullandı: İran rejiminin İsrail Devleti'ne karşı aylardır sürdürdüğü saldırılara yanıt olarak, İsrail Savunma Kuvvetleri şu anda İran'daki askeri hedeflere yönelik hassas saldırılar düzenliyor. İran rejimi ve bölgedeki vekilleri, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yedi cepheden, doğrudan İran topraklarından saldırılar da dahil olmak üzere aralıksız saldırılar düzenliyor.

Dünyadaki her egemen ülke gibi İsrail Devleti'nin de buna cevap verme hakkı ve görevi vardır. Savunma ve hücum gücümüz tam olarak seferber edilmiş durumda. İsrail Devleti'ni ve İsrail halkını savunmak için gereken her şeyi yapacağız.

Haberin Devamı
İRAN DEVLET TELEVİZYONU BÖYLE DUYURDU

İran devlet televizyonu da başkent Tahran'daki patlama haberlerini doğruladı.

Haberde, "patlamanın kaynağının henüz belli olmadığı" aktarılırken "bazı patlama seslerinin ise hava savunma sistemlerinden kaynaklandığı" bilgisi verildi. Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı ise olayla ilgili detayların daha sonra açıklanacağını belirterek, Tahran'daki Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı ile Mehrabad Havalimanı'nda olağanüstü bir durum yaşanmadığını bildirdi.

Haberde, sosyal medyada patlamaya dair yayınlanan görüntülerin bir kısmının eski olduğunun tespit edildiği ve bu geceki patlamalarla ilgili olmadığı ifade edildi.

Öte yandan yarı resmi Mehr Haber Ajansı, Tahran'daki petrol rafinerisinden görüntüler paylaşarak, rafineride herhangi bir patlama yaşanmadığını aktardı. Konuya ilişkin İranlı yetkililerden henüz açıklama gelmedi.

ÇOK SAYIDA PATLAMA MEYDANA GELDİ

İsrail'den İran'a misillemesi saldırısı başladı. İran medyasında yer alan habere göre; Tahran ve Kerec'de en az 19 patlama meydana geldi. İran medyası, savaş uçaklarının havalandığını duyurdu, ABD'den ise 'yakından takip ediyoruz' açıklaması geldi.

SAVUNMA BAKANI İLE GENELKURMAY BAŞKANI İRAN'A SALDIRI PLANINI ONAYLAMIŞTI

İsrail devlet televizyonu KAN'ın adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Gallant ve Halevi, İran'a saldırı planlarını onaylamıştı. Saldırının gerçekleştirileceği tarih için İsrail hükümetinin kararı ve onayının beklendiği ifade edilmişti.

Öte yandan İsrail ordu radyosuna konuşan bir yetkili, İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin sızdırılmasının ardından Tel Aviv yönetiminin saldırıyı ertelemek zorunda kaldığı yönündeki haberin doğru olmadığını savunmuştu.

Haberin Devamı
İRAN 1 EKİM'DE VURMUŞTU

İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti.