Dünyaİran saldırıya nasıl karşılık verdi?

İran saldırıya nasıl karşılık verdi?

26.10.2024 - 09:21 | Son Güncellenme:

IRNA, İsrail'in sabaha karşı başlattığı saldırının detayları ve İran'ın nasıl karşılık verdiğiyle ilgili bilgi notları geçti.

İran saldırıya nasıl karşılık verdi

İran, resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İsrail'in cumartesi sabahı ülke genelindeki askeri tesisleri hedef aldığını söyledi. IRNA, İsrail'in "Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerindeki askeri merkezlerin bazı kısımlarına saldırdığını" söyledi. İsrail ordusunun üst düzey de ayrıca, hedef alınan saldırıların füze üretimiyle ilgili tesisleri de içerdiğini söyledi.

Haberin Devamı

İran tam olarak hangi tesislerin hedef alındığını söylemedi ve hasarın boyutu belli değil.

NE KADARI ÖNLENDİ?

İran, saldırının "entegre hava savunma sistemi" tarafından "başarılı bir şekilde önlendiğini ve karşılandığını" söyledi. IRNA'ya göre, İranlı yetkililer daha önce hava savunmalarının "Tahran ve ülke çevresindeki çeşitli bölgelere" konuşlandırıldığını bildirildi.

PATMALAR DUYULURKEN

IRNA, yerel saatle sabah 2:15 civarında Tahran'ın batısında birkaç patlama duyulduğunu bildirdi. İranlı yetkililer, ülke genelinde duyulan patlamaların hava savunma sistemlerinin konuşlandırılmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

KAPALI HAVA SAHASI

İran ve komşusu Irak, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek kendi hava sahalarını kapattı.
CNN'den Helen Regan'a göre İran, İsrail'in cumartesi sabahı düzenlediği saldırıların "sınırlı hasara" yol açtığını ve saldırının "başarılı bir şekilde önlendiğini" iddia etti.

Haberin Devamı

MİSİLLEME OLUR MU? 

Öte yandan New York Times gazetesi, İran silahlı kuvvetlerine savaşa hazır olmaları, ancak aynı zamanda savaşın başlamasından kaçınmaları talimatı verildiğini öne sürdü. Dört İranlı yetkiliye dayandırılan habere göre, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, orduya İsrail saldırısına yanıt vermek için birden fazla askeri plan hazırlamasını emretti. İran’ın yanıtının İsrail’in misillemesinin şiddetine göre değişkenlik göstereceğini belirten kaynaklar, İsrail’in geniş çaplı hasara ve yüksek can kaybına yol açması, petrol ve enerji altyapısını, nükleer tesisleri hedef alması veya üst düzey yetkilileri öldürmesi durumunda buna göre misilleme yapacağını ifade etti.