11.06.2024 - 12:29 | Son Güncellenme:
Euronews
İran'da seçimleri denetleyen Muhafızlar Konseyi Pazar günü, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak altı adayı onayladı. Seçimi kazanan aday, geçen ay İran'ın kuzeyinde aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu yedi kişiyle birlikte bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi'nin yerine geçecek. Reisi'nin bir dönem daha görevde kalması bekleniyordu ve 85 yaşındaki dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in olası halefi olarak görülüyordu.
Seçimlerde aday olmak için toplam 80 kişi başvuruda bulundu.
Adaylığı onaylanan altı kişiden beşi muhafazakar kanatta yer alırken sadece biri reformcu kanattan.
Listede şu isimler yer alıyor:
Muhammad Bagher Galibaf - Muhafazakar meclis başkanı ve eski Devrim Muhafızları komutanı. En çok öne çıkan aday.
Said Celili - Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in ofisini dört yıl boyunca yöneten aşırı muhafazakar eski nükleer başmüzakereci.
Alireza Zakani - Tahran'ın muhafazakar belediye başkanı.
Mostafa Pourmohammadi - Muhafazakar eski içişleri ve adalet bakanı.
Amirhossein Ghazizadeh-Hashemi - Mevcut cumhurbaşkanı yardımcısı ve Şehitler Vakfı'nın aşırı muhafazakar başkanı.
Masoud Pezeshkian - Eski sağlık bakanı ve İran parlamentosunda Tebriz'i temsil eden tek reformist aday.
Eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2009'da tartışmalı bir şekilde yeniden seçilmesinin ardından uyguladığı baskılarla tanınıyor. Ay sonunda yapılacak seçimlere yeniden adaylığı yasaklanmıştı. Dört kadın adayın hepsi Hamaney tarafından denetlenen, din adamları ve hukukçular heyetinden oluşan konsey tarafından diskalifiye edildi. Konseyin kararı, Reisi'nin yerine geçecek isim için iki hafta sürecek kısa bir kampanyanın başlangıcını temsil ediyor.
Muhafızlar Konseyi tarafından onaylanan adaylar, İran'ın Şii teokrasisinin son seçimlerdeki rekor düzeyde düşük katılımın ardından seçimi kolaylaştırmayı umduğunu gösteriyor. Seçim, Ukrayna'ya karşı Rusya'yı destek vermesi ve İran'ın hızla ilerleyen nükleer programı nedeniyle İran ile Batı arasındaki gerilimin arttığı bir döneme denk geliyor.