DünyaIrak'tan terör adımı! PKK ile ilişkili 3 sözde parti yasaklandı

Irak'tan terör adımı! PKK ile ilişkili 3 sözde parti yasaklandı

06.08.2024 - 01:29 | Son Güncellenme:

Irak Yüksek Yargı Konseyi, terör örgütü PKK ile ilişkili üç sözde partinin faaliyetlerinin yasaklanması ve mallarına el konulması kararı verdi. Irak hükümeti, resmi yazışmalarda terör örgütü PKK'nın "yasaklı örgüt" şeklinde tanımlanması talimatı vermişti.

Iraktan terör adımı PKK ile ilişkili 3 sözde parti yasaklandı

Irak Yüksek Yargı Konseyi'nin aldığı karar yerel basına basına sızdı. Buna göre, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığının talep ve şikayeti üzerine terör örgütü PKK ile irtibatlı "Ezidiler Demokrat ve Özgürlük Partisi", "Demokratik Mücadele Cephesi Partisi" ve "Tevgera Azadi" isimli sözde partilerin terör örgütü PKK ile ilişkisi nedeniyle faaliyetlerinin yasaklanması ve mallarına el konulması kararı alındı.

Haberin Devamı

Kararda, sözde partilerin terör örgütü PKK ile ilişkisinin bulunduğuna dair bilgileri Irak İstihbarat Servisi ile Başbakanlık Ofisi'nce de doğrulandığı aktarıldı.

Irak hükümeti, 23 Temmuz tarihinde devlet kurumlarındaki resmi yazışmalarda terör örgütü PKK'nın "yasaklı örgüt" şeklinde tanımlanması talimatı vermişti.

IRAK BAŞBAKANI SUDANİ'DEN PKK SORUSUNA NET YANIT!

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es - Sudani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 yıl sonra gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Türkiye'den aralarında Milliyet’in de bulunduğu sınırlı sayıda gazetecinin sorularını yanıtlamıştı.

Sudani, Mahmur için düzenleyici tedbirler aldıklarını belirterek, "Silahlı grupların bölgenin güvenliğini tehdit etmesi de kimsenin çıkarına değil. Bölgedeki siyasi, ekonomi ve diğer sorunların aşılması için istikrara ihtiyacı var." demişti.

Haberin Devamı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, "Irak PKK'dan tam olarak nasıl ve ne şekilde kurtulacak?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"PKK, 1980'li yıllardan bu yana Irak'ta varlık gösteriyor. Bu varlığın sonuçları, gerilim ve çatışmanın sebepleri gibi biliniyor. Bu, çözümü için yeterli çabanın sarf edilmediği bir mesele. Bununla birlikte biz, PKK ya da başka yapıya yönelik sorunlarla ilgilenirken ilkelere bağlı kalıyoruz. Bu partinin (PKK) mensuplarının varlığı ‘mülteci’ adı altında ortaya çıkmaya başladı. Bizim anayasamız, Irak topraklarının komşu ülkeleri hedef alacak herhangi bir silahlı gruba alan oluşturmasını yasaklıyor. Bu yüzden Ulusal Güvenlik Konseyi’nden çıkardığımız kararla, bu partiye bağlı tüm örgütleri yasaklı olarak ilan ettik. Bunun yanında Mahmur Mülteci Kampı ile ilgili düzenleyici tedbirler aldık. Kampta yaşayanların isimlerini ve kayıtlarını güncelledik. Bunu, sadece Türkiye’ye yönelik olarak değil, her hangi bir komşumuzu hedef alacak tüm örgütlere uygulayacağız. Her şeyden önemlisi, gerçekleri bilmemiz gerek. Eski sorunların büyümesi hiç kimsenin çıkarına değil. Silahlı grupların bölgenin güvenliğini tehdit etmesine izin vermek de kimsenin çıkarına değildir. Bölgedeki siyasi, ekonomik ve diğer sorunların aşılması için istikrara ihtiyacı var." 

Haberin Devamı

Iraktan terör adımı PKK ile ilişkili 3 sözde parti yasaklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisan ayında Irak'a resmi ziyarette bulunmuştu.