18.05.2023 - 13:39 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Californiya Üniversitesi'nden bir ekip, ilk hayvanların en yakın akrabaların hala dünyada olduğunu ve günümüz okyanuslarında ve akvaryumlarında yüzerken bulunabileceğini belirledi. Berkeley'de çalışmalarını sürdüren bilim insanları köken ve evrimin daha iyi anlaşılmasını sağlayarak, hayat ağacının ilişkilerini çözmek için yola çıktı.
Bulgular, deniz süngerlerinin fosillerinin yaklaşık 600 milyon yıllık olduğu için ilk hayvanlar olduğu yönündeki uzun süredir devam eden tartışmayı da sonlandırdı.
California Üniversitesi profesörü ve çalışmanın eş yazarı Daniel Rokhsar yaptığı açıklamada, 'Tüm hayvanların en yakın ortak atası muhtemelen 700 milyon yıl önce yaşadı' dedi ve ekledi:
'Yumuşak vücutlu hayvanlar oldukları ve doğrudan bir fosil kaydı bırakmadıkları için neye benzediklerini bilmek zor. Ancak ortak atalarımız hakkında bilgi edinmek için canlı hayvanlar arasındaki karşılaştırmaları kullanabiliriz'
Ekip, çoğu insanın hayvanları düşündüğünde solucanları, sinekleri, yumuşakçaları, deniz yıldızlarını ve omurgalıları düşündüğünü açıkladı. Karşılaştırma için, solucanlar yaklaşık 500 milyon yıl önce evrimleşti ve omurgalılar yaklaşık 450 milyon yıl önce ortaya çıktı.
Süngerimsi olarak tanımlanan bu ilk canlı türü suyun içinden fışkıran sıradan denizanalarının aksine kendi 'kanatlarıyla' yollarını buluyordu.
Araştırmacılar daha önce süngerlerin, denizanalarının ve diğer birçok omurgasızın kromozomlarının, yarım milyar yıldan fazla bağımsız evrime rağmen benzer genler taşıdığını göstermişti. Öte yandan söz konusu keşif, birçok hayvanın kromozomlarının yavaş evrimleştiğine de kapı açtı.