Dünya İngiltere’de zafer İşçi Partisi’nin

İngiltere’de zafer İşçi Partisi’nin

05.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Başbakan Rishi Sunak’ın mayıs ayında aldığı erken seçim kararının ardından dün gerçekleştirilen seçimler İşçi Partisi’nin ezici üstünlüğü ile sonuçlandı.

İngiltere’de zafer İşçi Partisi’nin

Yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu İngiltere’de sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi genel seçimlerde 650 sandalyeli Avam Kamarası’na 410 milletvekili sokarak çoğunluğu elde etti. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran iktidardaki Muhafazakar Parti’nin sandalye sayısı 131’e düştü. Aşırı sağcı Reform UK Partisi 13, Liberal Demokrat Parti 61, İskoçya Ulusal Partisi 10, Yeşiller Partisi 2 sandalye kazandı. Parlamentoda çoğunluk için 326 oy gerekiyordu.

Haberin Devamı

Muhafazakar Parti’nin lideri Rishi Sunak, İngiltere’de Hint kökenli ilk başbakan olmuştu. Sunak daha önce Boris Johnson’ın kurduğu hükümette maliye bakanlığı yapmış, Johnson’la yaşadığı görüş ayrılıkları sonrası istifa etmiş, Ekim 2022’de genel başkan seçilmiş ve başbakan olmuştu. İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise partisinin 2019’daki seçim yenilgisi sonrası Nisan 2020’de genel başkan seçilmişti. Starmer geçmişti Kraliyet Savcılık Kurumu Başkanı olarak görev yapmıştı.

İngiltere’de 14 yılın ardından gelen hükümet değişikliği ile ülkedeki göçmenlerin sınır dışı edilmesi planlarında da değişim yaşanması bekleniyor.