Dünya İki Arap ülkesi kabul etti! Orta Doğu'da çok tehlikeli plan, gündem değişti

İki Arap ülkesi kabul etti! Orta Doğu'da çok tehlikeli plan, gündem değişti

27.06.2024 - 13:45 | Son Güncellenme:

ABD'nin aylardır hazırladığı savaş sonrası planının ayrıntıları netleşiyor, iki bölge ülkesi bazı şartlar karşılığında Gazze Şeridi'ne asker konuşlandırmaya hazır. Suudi Arabistan'ın tutumu merak edilirken, İsrail basını ABD'nin geniş uluslararası destek için Türkiye, Bahreyn, Fas, Endonezya ve diğer ülkeleri bilgilendirdiğini yazdı.

İki Arap ülkesi kabul etti Orta Doğuda çok tehlikeli plan, gündem değişti

7 Ekim Cumartesi günü başlayan ve Orta Doğu'yu bir kez daha ateşin içine çeken savaş, bölgedeki dengeleri tepetaklak etti. İsrail işgal ordusu geride kalan yaklaşık dokuz ayda Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirdi, ana müttefiki ABD'nin sağladığı silahlar ve istihbaratla 37 binden fazla Filistinliyi katletti. 41 kilometrelik Akdeniz kıyı şeridindeki binaların yarıdan çoğu yerle bir olurken, İsrail savaşın başında ilan ettiği hiçbir hedefe ulaşamadı.

Haberin Devamı

Hamas'ı yok etme gibi uçuk vaatlerin bir karşılığının olmadığı kısa sürede anlaşıldı, Gazze'ye götürülen rehinelerden yalnızca dördü kurtarılabildi, Filistinli direniş grupları savaşın 265'inci gününde bile İsrail işgal askerleriyle çatışıyor.

Mevcut tabloda dünyadan gittikçe izole olan ve yalnızca ABD ile birkaç Batılı ülkenin desteğini elinde tutan İsrail'de savaş sonrasına dair bir kafa karışıklığı var. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun faşist iktidar ortakları savaşın asla bitmemesini, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin sürülmesini ve 365 kilometrekarelik alana İsraillilerin yerleşmesini istiyor. Siyasi geleceği pamuk ipliğine bağlı olan Netanyahu da iktidarını korumak için savaşa sıkı sıkıya sarılmış durumda.

Haberin Devamı

Aylardır gösteri yapan ve sıklıkla otoyol kapatan İsrailli rehine yakınları, hükümetin Hamas'la bir an önce ateşkes anlaşmasına varmasını talep ediyor. Muhalefetteki partilerin destek verdiği protesto gösterileri, Netanyahu üstündeki baskıyı iyice artırmış durumda.

WASHINGTON MÜTTEFİKLERİNİN KAPISINI ÇALDI

Yaklaşan seçimler öncesi kendi seçmeninin yoğun tepkisiyle karşı karşıya olan ABD'deki Joe Biden yönetimi ise, Orta Doğu'yu savaş sonrasına hazırlayacak bir planın üzerinde çalışıyor. Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın sekiz ayda sekiz kez ziyaret ettiği Orta Doğu'da beklenen ateşkes hayata geçmedi ancak Washington savaş bittikten sonra Gazze Şeridi'nin yönetimi için Arap müttefiklerinden destek arıyor.

İki Arap ülkesi kabul etti Orta Doğuda çok tehlikeli plan, gündem değişti

İsrail'de yayımlanan Times of Israel gazetesi, Perşembe günü sayfasına taşıdığı haberde Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin savaştan sonra Gazze Şeridi'ne konuşlandırılacak askeri güce katılmaya hazır olduklarını yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Katar, Ürdün, Mısır ve İsrail'i kapsayan son bölge turunda mevkidaşlarına Kahire ve Abu Dabi'den savaş sonrası plana destek aldıklarını söyledi.

Haberini konuya dair bilgisi olan üç ayrı kaynağa dayandıran Times of Israel, Gazze Şeridi'nde görev yapacak çok uluslu güçte Filistinli subayların da yer alacağını aktardı.

İŞTE ŞARTLAR

Habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır Gazze'ye asker göndermek için gelecekte bir Filistin devleti kurulmasının yolunu açacak bir girişimi şart koşuyor.

Haberin Devamı

Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyon ortakları bir Filistin devletinin kurulmasına mutlak şekilde karşı çıkıyor ancak geride kalan aylarda üçü Avrupa'dan olmak üzere birçok ülke Filistin devletini tanıdı bile.

İsrail tanklarının Gazze-Mısır sınırındaki tampon bölge Philadelphia Koridoru'na girmesiyle kırmızı alarm veren Kahire yönetimi, ayrıca işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden ayrılmasını da şart olarak sundu. 14 kilometre uzunluğundaki koridorun İsrail'in kontrolüne geçmesi 1979'da imzalanan anlaşmanın ihlal edilmesi anlamına geliyor. Philadelphia Koridoru'nun işgaliyle birlikte Refah sınır kapısını kapatan Mısır, Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasına da müdahil oldu.

İki Arap ülkesi kabul etti Orta Doğuda çok tehlikeli plan, gündem değişti

UMUTLAR SUUDİ ARABİSTAN'DA

İsrail gazetesinin haberine göre ABD ordusu uluslararası güce katılmayacak, Washington yönetimi yeniden inşa çabalarına ise Suudi Arabistan'ın liderlik etmesini umduğunu yazdı.

Antony Blinken'ın Gazze Şeridi'nde kurulacak geçiş hükümeti için aylardır Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Mısır'la görüştüğünü dile getiren Times of Israel, ABD'nin bir numaralı diplomatının geniş uluslararası destek için Türkiye, Bahreyn, Fas, Endonezya ve diğer ülkeleri de bilgilendirdiğini savundu.

Haberin Devamı

Times of Israel haberinde ayrıca Gazze Şeridi'nde görev yapacak uluslararası gücün eğitimini ABD'nin sağlayacağını, nihai hedefin ise güvenliğin Filistinlilere devredilip Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin birleşmesiyle bir Filistin devletinin kurulması olduğunu da ekledi.

Gazze'yi 2007 yılından beri yöneten Hamas ise, savaş sonrasında kendisinin olmadığı bir denklemi kabul etmiyor.

İsrail'de kurulan savaş kabinesi, Netanyahu'nun herhangi bir planı olmaması nedeniyle dağıldı ve kabinenin üyelerinden Benny Gantz istifa etti.

Savunma Bakanı Yoav Gallant da Netanyahu'yu Gazze Şeridi'ne dair plansızlık gerekçesiyle eleştiriyor.

Times of Israel'in haberine dair henüz Mısır ya da Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir açıklama yok.