09.02.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
ABD’de oyuncu Lily Collins’in (35) eşi Charlie McDowell ile taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olduklarını açıklamasının ardından tartışma başladı. Collins, Instagram’da kızının fotoğrafını paylaşarak taşıyıcı anneye teşekkür ederken, birçok sosyal medya kullanıcısı, çiftin çocuk sahibi olma yöntemini eleştirdi. Çift, “bir kadının bedenini kiralamakla” ve “etik olmayan yönteme katılmakla” suçlandı. Bazı kullanıcılar, taşıyıcı anneliğin genellikle ünlüler tarafından vücutlarını korumak için hamilelikten kaçınmanın bir yolu olarak seçildiğini ileri sürdü. Los Angeles’ta üreme doktoru Vicken Sahakian da taşıyıcı anneliğin bazı kadınların kariyerlerine ara vermeden çalışmaya devam etmelerini sağladığını savundu.
İki farklı görüş
Ancak bazı uzmanlar ise ünlü kadınların benimsediği aşırı diyet ve egzersizin üreme sistemlerine zarar vermesinin taşıyıcı anneliğe başvurmalarına yol açmış olabileceğini söyledi. ‘Daily Mail’ gazetesine konuşan ve yeme bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir diyetisyen olan Renee McGregor, Collins gibi “süper zayıf” bir vücutla doğal yolla hamile kalmanın neredeyse imkansız olacağını söyledi. McGregor, “Araştırmalar, yumurtlamanın vücut yağ oranı yüzde 21’in üstünde olduğunda gerçekleştiğini gösteriyor. Genel olarak bir kadının karın kaslarını görebiliyorsanız, vücut yağ oranı yüzde 18 civarındadır. Kadınlar vücut yağları yüzde 20’den az olduğunda yumurtlamaz” dedi.
Birçok ünlü tercih etti
Hollywood yıldızı Nicole Kidman küçük kızı Faith’e (14) taşıyıcı annelik yöntemiyle kavuşmuştu. Sosyetik şöhret Paris Hilton, oyuncular Sarah Jessica Parker, Elizabeth Banks, Jamie Chung ve model Chrissy Teigen de taşıyıcı anne kullanarak çocuk sahibi oldu. Jamie Chung hamileliğin kariyerine zarar vermesinden korktuğu için taşıyıcı anne kullandığını söyledi.
Bebek doğduktan sonra veriliyor
Taşıyıcı annelik bir kadının para karşılığında başkasının çocuğunu karnında taşıyıp, dünyaya getirmesi. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sitesinde şöyle denildi: “Bu işlemde, doktorlar talep sahibi anneden veya bir donörden alınan yumurtaları, talep sahibi babadan veya bir donörden alınan spermle dölleyerek embriyo oluşturur. Taşıyıcı anne çocukla genetik olarak ilişkili değildir. Çocuk, taşıyıcı anne tarafından dünyaya getirildikten sonra onu talep eden kişiye verilir.” ABD’de yasal olan taşıyıcı annelik, Türkiye’de yasak.
50 bin dolardan başlıyor
* ABD’deki taşıyıcı annelik ücreti: 60 bin - 150 bin $
* Doğu Avrupa ülkelerinde: 50 bin $
* Latin Amerika’da: 60 bin - 70 bin $
* 2018’de küresel taşıyıcı annelik ekonomisi: 6 milyar $
* 2023’te küresel taşıyıcı annelik ekonomisi: 17.9 milyar $
* 2032 için öngörülen küresel hacim: 129 milyar $