08.06.2024 - 11:14 | Son Güncellenme:
Euronews
Hindistan'ı etkisine alan aşırı sıcaklar çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu. Kavurucu sıcakların son kurbanları ise bir grup maymun olurken, su bulmak için kuyuya giren 32 maymun boğularak can verdi.
Yerel orman yetkililerine göre, maymunlar Hindistan'ın kuzeydoğusunda bulunan Jharkhand eyaletindeki bir kuyuda ölü bulundu. Göller ve diğer su kaynakları kuruduğu için su bulmak amacıyla kuyuya atlayan maymunların kuyunun yüksekliği nedeniyle çıkamadıkları düşünülüyor.
Vahşi hayvanlar sıcak hava dalgası nedeniyle kuruyan kaynaklar nedeniyle su bulmak için köylere giriyor. Birkaç gün önce de birkaç çakal su ararken bir kuyuya düşerek ölmüştü. Eşi benzeri görülmemiş sıcaklar birçok bölgede toplu meyve yarasası ölümlerine de sebep olurken, Hindistan'ın kuzeyindeki Telangana'da suyun aşırı ısınması balıkların toplu halde ölmesine yol açtı.
Hindistan'da aylardır 40 santigrat derecenin altına düşmeyen sıcaklıklar tüm canlıları etkiliyor. Başkent Delhi ve çevresindeki bölgelerde sıcak hava dalgası cıvanın 50 santigrat dereceye kadar yükselmesine sebep oldu.
Şu ana kadar 200'den fazla kişinin sıcak çarpması sebebiyle hayatını kaybettiği düşünülüyor.
Muson yağmurlarının serinlettiği Hindistan'da en sıcak aylar, muson mevsiminin hemen öncesindeki Nisan, Mayıs ve Haziran ayları. Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD) Haziran ayında ülkenin kuzeybatı ve orta kesimlerinde daha fazla sıcak hava dalgasının yolda olduğu uyarısında bulundu.
Tahminler, Ulusal Kriz Yönetimi Komitesi'nin geçtimiz günlerde Hindistan'ın devam eden şiddetli sıcak hava dalgasına ve ciddi orman yangınlarına ne kadar hazırlıklı olduğunu gözden geçirmek üzere yaptığı toplantıda açıklandı.
Eyaletlere, artan sıcaklıklar karşısında insanların güvenliğini sağlamak için Isı Sağlığı Eylem Planı'nı derhal uygulamaya koymaları söylendi. Bu planın bir parçası olarak ambulansların mevcudiyetini, sağlık tesislerinin hazır olup olmadığını kontrol etmeleri ve sıcak çarpması odaları kurmaları istendi.
AB'nin iklim izleme servisi Copernicus bu hafta üst üste 12. ayda da sıcaklık rekorlarının kırıldığını doğruladı. Mayıs ayında dünyanın ortalama sıcaklığı sanayi öncesi dönemden 1.52C daha yüksekti. Son birkaç ay Asya kıtasının geri kalanına da rekor kıran sıcaklıklar getirdi.
Aşırı sıcakların kaynağını inceleyen akademik bir grup olan World Weather Attribution tarafından yapılan bir araştırma, Nisan ayında kıtanın bazı bölgelerini vuran kavurucu sıcak hava dalgasının, iklim değişikliğinin yaşandığı bölgelerde en az 45 kat daha olası hale geldiğini ortaya koydu.