Dünya"Hamas lideri Yahya Sinvar öldü" iddiası, Gallant'tan imalı paylaşım

"Hamas lideri Yahya Sinvar öldü" iddiası, Gallant'tan imalı paylaşım

17.10.2024 - 16:49 | Son Güncellenme:

İsrail işgal ordusu, akşam üstü saatlerinde son saldırılar sonrası tespit edilen cenazenin Hamas lideri Yahya Sinvar olup olmadığını araştırıyor. Üst düzey bir yetkili Sinvar'ın "büyük olasıkla" öldüğünü söyledi.

Hamas lideri Yahya Sinvar öldü iddiası, Gallanttan imalı paylaşım

İsrail işgal ordusu, savaşın başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana her yerde aradığı Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'deki çatışmalarda öldürülmüş olabileceğini ileri sürüyor. İşgal ordusu tarafından yapılan kısa askeri açıklamada operasyonla ilgili detaylar verilmezken, "Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarda, üç terörist etkisiz hale getirildi" denildi ve istihbaratın "ölenlerden birinin Yahya Sinwar olması ihtimali araştırılıyor. Şu ana kadar, kimlikleri teyit edilmiş değil" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

"ÖLDÜRÜLDÜ" İDDİASI

Öte yandan bir son dakika haberine göre İsrailli Channel 12, üst düzey bir İsrailli yetkilinin "Yahya Sinvar etkisiz hale getirildi" şeklinde bilgi verdiğini öne sürdü.

GOLLANT'IN İMALI PAYLAŞIMI

Üst düzey İsrailli bir yetkili İsrail medyasına Yahya Sinvar'ın ölmüş olma olasığıyla ilgili "büyük olasılıkla" ifadesini kullandı. Hamen ardından İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, X'ten yaptığı açıklamada Hizbullah'ın öldürülen lideri Hasan Nasrallah'ın ve Hamas askeri şefi Muhammad Deif'in fotoğrafını paylaşarak "Her bir teröriste ulaşıp, etkisiz hale getireceğiz" şeklinde bir paylaşım yaptı. Gazze Şeridi'ni yöneten Sinvar, siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da İsrail tarafından öldürülmesiyle Hamas'ın başına geçti.

Haberin Devamı

İsrail, 377 gündür Gazze'deki her taşın altına baktığı Sinvar'ın son çatışmalardan birinde öldürülen üç kişi arasında olup olmadığını araştırıyor. İsrail ordusunun iddiasında, halihazırda kimliklerin doğrulanamadığı vurgulandı.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

Yahya Sinvar, 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Aşkelon'da direnen ebeveynlerin çocuğu olarak Han Yunus mülteci kampında 29 Ekim 1962'de doğdu. n Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'na (UNRWA) güvenen yoksul ailelerle doluydu. 1980'lerin başında Gazze İslam Üniversitesi'ne kaydoldu ve burada Arapça dili üzerine yaptığı çalışmalar karizmatik öz sunumunu şekillendirmesine yardımcı oldu. 2017'de Hamas'ın Gazze sorumlusu oldu ve 2024 Temmuz ayında İsmail Haniyeh'in yerini almadan önce fiili liderliğe başladı. Sinvar, Hamas'ın silahlı kanadının ilk mimarlarından biri olarak kabul ediliyor.