DünyaGüney Kore'den Rusya'ya "Kuzey" notası

Güney Kore'den Rusya'ya "Kuzey" notası

21.10.2024 - 14:38 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği istihbaratı Güney Kore ve Rusya arasında gerilime yol açtı. Güney Kore Dışişleri, Rusya Büyükelçisi Zinoviev'e not verdi.

Güney Koreden Rusyaya Kuzey notası

Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşında Rusya'ya destek vermek için birliklerini Rusya'ya gönderdiği iddiaları, Güney Kore İstihbaratı'nın (NIS) uydu fotoğrafları ve birliklerin Rusya'daki görüntüleriyle kanıtlandı. Ukrayna istihbaratına göre ise Kuzey Kore askerlerinin 1 Kasım'dan itibaren Rusya-Ukrayna savaşında aktif olması bekleniyor.

Haberin Devamı

GÜNEY'İN HAMLESİ

Bu gelişmeler yaşanırken, Kuzey Kore'nin gizli asker çıkarmasının görüntülerini yayınlayan Güney Kore'den yeni bir hamla geldi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki Rusya Büyükelçisi Georgy Zinoviev'i çağırarak hükümetin protestosunu resmen iletti ve büyükelçiye nota verdi. Kuzey Kore askerlerinin acilen Rusya'dan geri çekilmesini talep eden Bakan Yardımcısı Kim Hong-Un, komşu ülke birliklerinin Ukrayna savaşına katılmasının ilgili Birleşmiş Milletler anlaşmalarının ihlali anlamına geldiğini kaydetti.

"KUZEY MÜTTEFİKİMİZ"

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafları itidalli davranmaya davet ederken, Rusya'dan Pyongyang ile işbirliğinin Seul'e bir tehdit oluşturmadığı açıklaması da yapıldı. Rus Büyükelçiliğinin açıklamasında "Rusya-Kuzey Kore işbirliği Güney Kore'nin çıkarları aleyhine değil" ifadeleri yer aldı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Rusya'nın Ukrayna savaşında Kuzey Koreli askerleri kullanıp kullanmadığı sorusuna "Kuzey Kore yakın müttefikimiz ve her alanda ilişkilerimizi geliştiriyoruz" şeklinde kapalı bir cevap verdi.

Haberin Devamı

PENTAGON İNCELİYOR

ABD Savunma Bakanlığı, geçen Perşembe günü rutin günlük basın toplantısında Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek için Ukrayna'ya asker göndereceği iddialarını incelediğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Ryder, "İddialar doğruysa, durum vahim" dedi.