Dünya Güney Afrika seçimlerinde sandıktan ilk kez koalisyon çıktı

Güney Afrika seçimlerinde sandıktan ilk kez koalisyon çıktı

01.06.2024 - 17:01 | Son Güncellenme:

Oyların yüzde 61’inin sayıldığı Güney Afrika’da hiç bir parti ülkeyi yönetmek için gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Ülke yönetiminde koalisyon hükümeti kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Güney Afrika seçimlerinde sandıktan ilk kez koalisyon çıktı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen Ulusal Meclis seçimlerinde ilk belirlemelere göre 30 yıldır iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi (ANC), ilk defa çoğunluğu sağlayacak oya ulaşamadı. 

Haberin Devamı

Seçimlerin ardından oyların yüzde 61’inin sayıldığı Güney Afrika’da son verilere göre hiç bir parti ülkeyi yönetmek için gerekli çoğunluğa ulaşamıyor. Ülke yönetiminde koalisyon hükümeti kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor. 
Sandıklarda şu ana kadar yapılan sayıma göre ANC oyların yüzde 41,9’unu, Demokratik İttifak (DA) yüzde 23’ünü, eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın Ulusun Mızrağı (MK) partisi yüzde 11,7’sini sol partilerden Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) ise yaklaşık yüzde 10 oy aldı. 

ANC, 2019’daki son seçimde yüzde 57.5 oranında oy almıştı. Resmi sonuçların, 2 Haziran'da açıklanması bekleniyor. Güney Afrika’da beyaz azınlık yönetimini sona erdiren 1994 tarihindeki oylamadan bu yana tüm seçimleri kazanan ANC, son on yılda  ülkede ekonomik durgunluğun, işsizliğin ve yoksulluğun tırmanmasını ve altyapının çökerek sık elektrik kesintilerine yol açmasını engelleyemedi. 

Haberin Devamı

Seçimler sonucu Ulusal Meclis milletvekilleri ve eyalet yasama meclisi üyeleri beş yıl boyunca görev yapacak. 
Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis'teki 400 milletvekilinin ve ülkenin dokuz eyaletindeki yasama meclisi üyelerinin seçileceği 2024 genel seçimi, ülkenin 30 yıllık demokrasi tarihindeki 7'nci genel seçim olma özelliği taşıyor. Güney Afrika Seçim Komisyonu (IEC) verilerine göre, Ulusal Meclis'teki 400 sandalye ve eyalet meclislerindeki toplam 430 sandalye için 14 bin 889 aday yarıştı.