30.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Geçtiğimiz günlerde Güneş’te Dünya’nın 30 katı büyüklüğünde bir koronal delik (şiddetli güneş rüzgârlarının kaynağı olan manyetik açık alan) keşfedilmesinin ardından ikinci bir delik daha ortaya çıktı.
Güneş’in yüzeyinde beliren ve Dünya’dan 20 kat büyük olan ikinci deliğin saatte 2,9 milyon km hızla uzaya saçacağı rüzgârın yarın ve cumartesi gezegenimize ulaşacağı bildirildi. Uzmanlar, bu rüzgârların Dünya’nın manyetik alanını, uyduları ve teknolojiyi ne kadar etkileyeceğini görmek için Güneş’i izliyor. Uydulara zarar verebilen rüzgârın Dünya’ya ulaştığında bazı bölgelerde kutup ışıklarını tetikleyerekışık gösterilerine yol açabileceğini belirten bilim insanları, söz konusu deliğin Dünya’nın altyapısına zarar vereceğinidüşünmediklerini söyledi.
‘Hazırlıklı olalım’
İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nde uzay fiziği profesörü olan Mathew Owens, Güneş’in her 11 yılda bir gerçekleşen aktivitesinde zirveye yaklaştığı için bu deliklerin Güneş’in ekvatorunun yakınında görünme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti. Owens, “Bu deliğin ekvatorda olması, merkez meridyeni geçmesinden birkaç gün sonra Dünya’da oldukça hızlı bir rüzgâr görecek olduğumuz anlamına geliyor. Buna hazırlıklı olalım” diye konuştu.