Dünya'Gizli silah' Haeil ateşlendi! Nükleer tsunami korkusu

'Gizli silah' Haeil ateşlendi! Nükleer tsunami korkusu

24.03.2023 - 10:39 | Son Güncellenme:

Resmi haber ajansı KCNA'nın servis ettiği fotoğraflarda, gözden kaçmayacak bir ayrıntı vardı. Yerel dilde tsunami adı verilen su altı nükleer insansız hava aracı, radyoaktif dalgalara yol açabiliyor.

Gizli silah Haeil ateşlendi Nükleer tsunami korkusu

BBC'nin Seul muhabiri Jean Mackenzie'nin 3 Ocak tarihinde yayımlanan '2o23'te Kim Jong-un'dan neler bekleyebiliriz?' başlıklı analizi şu cümlelerle başlıyordu:

Haberin Devamı

'Kuzey Kore rekorlar kırdığı bir 2022 geçirdi. Bu sene, bir yıl içinde her zamankinden daha fazla füze ateşledi. Hatta, 2022'de şimdiye kadar fırlattığı tüm füzelerin dörtte biri kadar füzeyi gökyüzüne gönderdiği söylenebilir. Kim Jong-un bu yıl, Kuzey Kore'nin nükleer silah devleti haline geldiğini ve silahlarının kalıcı olduğunu ilan etti. Bu, Kore yarımadasındaki gerilimi, ABD'nin o dönemki başkanı Donald Trump'm Kuzey Kore'yi tehdit ettiği 2017'den bu yana ki en yüksek seviyesine çıkardı. Peki sırada ne var?"

Yeryüzünün en yalnız ülkesini yöneten Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yılla birlikte füze denemelerini seriye bağladı. Yani sıra dünyaya da bir sürprizi vardı.Geçtiğimiz sene ilk kez kameralar önüne çıkardığı kızı Kim Ju Ae'yi neredeyse her füze testine götürdü.

Haberin Devamı

Artık görünür hale gelen Kim Ju Ae'nin fotoğraflan, resmi pulların üstüne basıldı. Söz konusu pullarda kullanılan fotoğraf ise, babasıyla ilk kez dünya sahnesine çıktığı füze test sahasında çekilen kareydi.

'HİÇ OKULA GİTMEDİ'

Kim Jong-un ayrıca, sevgili kızıyla aynı isme sahip Kuzey Koreli kadınlardan adlarını değiştirmesini istedi. Resmi dairelere başvurmaları çağrısı yapılan kadınlar, Ju Ae olan isimlerinin yerine yenisini almaya başladı. Ju Ae adı ise yalnızca 'en yüksek haysiyete' sahip kişiler tarafından çocuklarına verilebilecekti.

Çocuklarını toplum içine hiç çıkarmayan Kim'in kızıyla her etkinlikte boy göstermesi, Güney Kore gizli servisinin dikkatinden kaçmadı. Güney Kore'nin Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), neredeyse hakkında hiçbir bilgi bulunmayan Kim Ju Ae hakkında "Görünüşe göre Ju Ae hiçbir 'zaman düzenli bir eğitim kurumuna gitmemiş ve evde eğitim görmüş. Hobileri ata binmek, yüzmek ve kayak yapmak gibi görünüyor. Ayrıca iyi bir ressam olduğu belirtiliyor" notunu düştü.

Gizli silah Haeil ateşlendi Nükleer tsunami korkusu

Dahası, 1o yaşında olduğu tahmin edilen Kuzey Kore'nin muhtemel veliahtının 'fazla kilolar'ına dair uluslararası medyada haberler bile çıktı. Haberlere göre, Kim sevgili kızına 'tombul' olduğu için kızgındı.

Pyongyang yönetiminin geride kalan yaklaşık üç ayda fIrlattığı füzeler arasında ABD'yi vurma kapasitesine sahip kıtalararası balistik füze Hwasong-15 de vardı.

Haberin Devamı

Füze denemeleri artık olağan hale gelen ve uluslararası medyanın bile ilgisini kaybeden Kuzey Kore lideri Kim, ABD ve ezeli düşmanı Güney Kore'yi nükleer silahla tehdit etmekten beklendiği gibi geri durmadı.

59 SAAT SUYUN ALTINDA KALABİLİYOR

Takvimler 24 Mart Cuma gününü gösterdiğinde ise, resmi haber ajansı Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA) artık sıradan hale gelen yeni füze testlerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti. Söz konusu karelerde stratejik seyir füzesi Hwasal ve onu gururla izleyen Kim Jong-un vardı. Ancak KCNA'nın fotoğraflarındaki bir detay, dünyanın gözünden kaçmadı.

1/18

2/18

3/18

4/18

5/18

6/18

7/18

8/18

9/18

10/18

11/18

12/18

13/18

14/18

15/18

16/18

17/18

18/18

Kim'in ateşlediği silahlar arasında, bir su altı insansız hava aracı vardı. KCNA, Kuzey Kore'nin ürettiği 'gizli silah'ın Güney Hamgyong eyaletinden ilk kez denendiğini yazdı.

Habere göre, 'radyoaktif tsunami'ye yol açabilecek su altı drone'u nükleer başlık taşıyabiliyor ve 59 saat boyunca su altında hareket edebiliyor. KCNA, suyun 80 ila 150 metre altında ilerleyen 'gizli silah'ın düşman araçları ve limanlarını üst ölçekte radyoaktif dalgalara maruz bırakacak şekilde tasarlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Ajansa göre araç, 80-150 metre derinlikte 59 saat seyrettikten sonra ülkenin doğu kıyılarında infilak ettirildi. Ajans denemede nükleer başlık yerine test başlığı kullanıldığını belirtti.

Kim'in yeni gizli silahının adı, Haeil. Söz konusu isim, tsunaminin Korecesi.

KCNA haberinde, "Bu nükleer su altı saldırı insansız hava aracı bir kıyı ve limanda konuşlandırılabilir, ayrıca bir gemi tarafından da çekilebilir" denildi.

BBC, Kuzey Kore'nin test ettiği son silahın Rusya'nın ünlü nükleer torpidosu Poseidon'un takliti gibi göründüğünü yazdı. Moskova, Poseidon'un yol açacağı radyoaktif okyanus dalgaları ve nükleer tsunamiyle ABD'nin kıyı şehirlerini yok edebileceğini savunuyor.

Haeil'in ateşlenmesini yerinde izleyen Kim Jong-un, düşman kardeşi Güney Kore ve müttefiki ABD'ye yeniden düşünme çağrısında bulundu. Kuzey Kore lideri, düşmanlarının Kuzey Kore'nin 'sınırsız nükleer savaş caydırıcılık kapasitesinin son sürat artırıldığının farkına varması gerektiğini' söyledi.

Haberin Devamı

Kore yarımadasında son dönemde gerginlik tırmanmış durumda. ABD ve Güney Kore bölgede son beş yılın en büyük ortak tatbikatını Çarşamba günü tamamladı.