19.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Pelin Aykın - Dünyanın en “izole” ülkesi olarak bilinen Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un’un sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği söylenirken, son günlerde kızı Kim Ju Ae ile sık sık askeri etkinliklerde yer alması, dünyaya halefini tanıttığı yönünde iddialara neden oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında kıtalararası güdümlü füze denemesini takip ederken ilk kez kızıyla kamera karşısına geçen Kim, neredeyse her etkinliğe Kim Ju Ae ile katılır hale geldi. Çocuklarını toplum içine hiç çıkarmayan Kim’in 10 yaşındaki Ju Ae ile son 3 ayda en az 5 etkinlikte yer alması, ülkenin en büyük rakibi olan Güney Kore de dahil olmak üzere tüm dünyayı şüphelendirdi. Güney Kore’nin Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), bu hafta neredeyse hakkında hiçbir bilgi bulunmayan Ju Ae hakkında milletvekillerine kapalı bir brifing verdi.
NIS başkanı Kim Kyou-hyun, “Görünüşe göre Ju Ae hiçbir zaman düzenli bir eğitim kurumuna gitmemiş ve evde eğitim görmüş. Hobileri ata binmek, yüzmek ve kayak yapmak gibi görünüyor. Ayrıca iyi bir ressam olduğu belirtiliyor” ifadesini kullandı
Oğlunu göstermiyor
Kyou-hyun, Ju Ae’nin bir ağabeyi ve cinsiyeti bilinmeyen bir küçük kardeşi bulunduğunu, Kim’in üç çocuğundan ikincisi olduğunu bildirdi. Kim’in ilk çocuğunu halefi olarak göstermemesi de dikkat çekerken, Kuzey Kore liderinin oğlunun sağlık sorunlarının bulunduğu öne sürüldü. Bazı siyasi analistler, Kuzey Kore rejiminin, ülkenin lideri olan önceki üç Kim’de olduğu gibi, Ju-ae etrafında tek kişilik “kültü” inşa etmeye başladığına dair sinyaller bulunduğunu söylüyor. Nitekim, Kuzey Kore devlet medyası, Ju Ae’nin adını hiçbir zaman doğrulamamış olsa da, onun için kullandığı sıfatların değiştiği gözlemlendi. Devlet medyası, birkaç hafta önce Ju Ae için (Kim’in) “sevgili kızı” yazarken, sadece birkaç gün önce, normalde “yüce liderler” ve “eşleri” için kullanılan bir sıfat olan “saygın”ı kullandı. Kuzey Kore hiyerarşisinde büyük önem taşıyan söz konusu sıfat değişimi, Ju Ae’nin babasının halefi olarak seçildiğine dair bir başka kanıt olarak gösterildi.
10 yaşındaki Jua Ae, Kuzey Kore’nin 75. kuruluş yıl dönümünde de askeri geçit törenini alkışlarla izledi.
Şimdiden benimsetme peşinde
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un henüz 39 yaşına olmasına rağmen, “halefi” olarak gördüğü kızını topluma benimsetmeye çalışmasının ardında kendisinin yaşadığı tecrübe olduğu düşünülüyor. Kim, 8 yaşındayken vâris olarak kabul edilerek kendisine bir general unvanı verilmiş olmasına rağmen bir sonraki “Dini lider” statüsü, selefi olan babası Kim Jong-il’in 2011’de ölmesinden bir yıl öncesine kadar kamuoyu tarafından onaylanmadı. Bu durumun getirdiği kaos nedeniyle Kim, diktatörlük gücünü pekiştirmek için hızlı ve acımasızca hareket etti. Kuzey Kore devlet kurumunun Ju Ae’nin liderin “en sevilen” ve “en çok değer verdiği” çocuğu olduğunu defalarca bildirmesi ve Kim’in kızını ön plana çıkarmasının arkasında, kendisinin iktidara gelmesinin ardından yaşanan kaosu önlemek olduğu düşünülüyor.
İktidar gücü sadece Kim ailesinde
Rejimin komünist iddialarına rağmen, Kuzey Kore’de iktidar gücü aile içinde el değiştiriyor. Kuzey Koreliler yıllar boyunca yapılan propagandayla, ilk cumhurbaşkanı ve Kim’in dedesi Kim Il-sung’un zamanından beri, Kim ailesinin soyunun “kutsal” olduğuna ve yalnızca her şeye gücü yeten hanedanlarının ülkeyi yönetebileceğine inanmaları için ikna edildi. Kim’in eşi Ri Sol-ju’nun gerçekte kim olduğu hakkında da çok az şey biliniyor. Takma ad kullandığı söylenen Ri Sol-ju’nun eski bir şarkıcı olduğuna dair söylentiler de bulunuyor.