Dünya‘Gerçeklerden kopuk bir açıklama!’

‘Gerçeklerden kopuk bir açıklama!’

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, KKTC topraklarında inşa edilen Pile-Yiğitler yoluna ilişkin açıklamasına Türkiye’den sert tepki geldi. Ankara, açıklamayı “gerçeklerden tamamen kopuk” diye niteledi.

‘Gerçeklerden kopuk bir açıklama’

ANKARA Milliyet  - Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) KKTC topraklarında inşası süren Pile-Yiğitler yoluna ilişkin basın açıklamasını değerlendirirken “arazideki gerçeklerden tamamen kopuk” olduğunu kaydetti. Söz konusu açıklamanın sürece olumlu katkı sunmayıp, aksine zorlaştırdığı vurgulanan açıklamada, “18 Ağustos tarihinde yaşanan hadiseler konusunda kullanılan ifadeler gerçekleri çarpıtmakta ve yaşananları yanıltıcı bir şekilde yansıtmaktadır” denildi. KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasının desteklendiğini belirten açıklama, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

“Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan Pile-Yiğitler yolunun inşaası insani bir projedir. Yol çalışmalarına ilişkin bildirim çok önceden yapılmıştır. Hal böyle iken yol inşaat çalışmalarına BM Barış Gücü (BMBG) askerlerince yapılan fiziki müdahale gerginliğin sebebi olmuştur. Bu hususun KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Bakanlığımızca son günlerde yapılan açıklamalarda da vurgulandığı anımsanacaktır. BMBG, 18 Ağustos’ta KKTC’nin toprak bütünlüğünü ihlal ederek yol projesini hakkaniyetsiz bir şekilde engellemeye çalışmış, bu esnada hem kendi personelini hem de yol yapımında görev alan çalışanları tehlikeye atmıştır. Nitekim BMBG’nin bu sorumsuz davranışı sonucunda 4 BMGB personelinin, 8 de KKTC vatandaşının yaralanmış olmasından üzüntü duyuyor, kendilerine acil şifalar diliyoruz.” 

Haberin Devamı

BMBG’nin güven kaybı

Barış Gücü’nün, Rumların 1963’te ortaklık devletini gasp edip Kıbrıs sorununa sebebiyet vermeleri sonrasında, 1964 yılında konuşlandırıldığı hatırlatılan açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin basın açıklamasındaki ‘tüm izinsiz inşaatların kaldırılmasına’ yönelik çağrısının da, Ara Bölge ve Pile bölgesindeki Türk tapulu arazilerden geçen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yolunu, keza Ara Bölge’den geçen Pile-Voroklini yolunu, Pile’deki üniversite binasını ve Ara Bölge ihlali teşkil eden diğer çok sayıda inşaatı yıllar içerisinde gerçekleştirmiş olan Kıbrıs Rum tarafına yönelik olduğunu varsayıyoruz” ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, BMBG’nin, Ada’daki taraflara eşit muamele sergilemek ve tarafsız davranmakla sorumlu olduğu, ancak 18 Ağustos’taki olay ve benzeri gelişmelerle Kıbrıs Türklerinin güvenini yitirdiği, ayrıca Kıbrıs’ta meselenin bir parçası haline gelmekte olduğuna da dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu gidişatın önüne geçilmesi ve BMBG’nin, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın barışı koruma misyonlarından beklenen tarafsızlığı ortaya koymasının sağlanması, BM Güvenlik Konseyi’nin görevidir” denildi. 

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Türk tarafının inşaatı durdurma ve ekipmanla personeli bölgeden çekme kararını memnuniyetle karşıladığını belirtirken, tampon bölgede izinsiz inşaat yapılmasını statükonun ihlali olarak nitelendirip, barış gücü askerlerine yönelik saldırıları kınamıştı. 

Haberin Devamı

Rum ihlallerine sessiz kaldı

BM Barış Gücü, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Pile bölgesinde zaman içinde yürüttüğü yol ve inşaat faaliyetlerine sessiz kaldı. Rumların ara bölgedeki izinsiz faaliyetleri ve ihlalleri şöyle sıralanıyor: 

GKRY, 1996’da Larnaka-Dikelya-Aya Napa yolunun Pile bölgesindeki bölümünü, Türklere ait tapulu arazilerden de geçirdi ve Türk tarafı onay vermediği halde arazileri istimlak etti. Bu yolun bir bölümü Yeşil Hat içinde kalan ara bölgeden geçiyor. 

Rumların 2004’te yaptığı Pile-Voroklini yolu da ara bölgeden geçiyor. 

2012 yılında Pile’de yapılan üniversite kampüsü, sürekli genişletildi. 

Faaliyetlerini halen sürdüren açık hava sineması, 2020’de ara bölgede, Derinya sınır kapısının güneyinde inşa edildi. 

Bakan Fidan sert çıktı

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KKTC ile Birleşmiş Milletler Barış Gücü arasındaki Pile-Yiğitler yolu gerilimine ilişkin, “BM’nin ‘Ara Bölge’, KKTC’nin ise kendi toprağı olarak nitelendirdiği tartışmalı bölgeye birdenbire BM araçlarının yığılması, açıkçası bizim hoş karşıladığımız bir tavır değil. Biz bu hareketle BM’nin tarafsızlığını yitirdiğine inanıyoruz” dedi. 

Fidan, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel’le düzenlediği ortak basın toplantısında konuya ilişkin bir soru üzerine “Türkiye olarak, KKTC’yi her alanda sonuna kadar desteklemekteyiz. Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesinin dünya çapında tanınması için var gücümüzle çalışmaktayız. Son olan olaylar maalesef bir kez daha BM’nin Ada’daki bazı uygulamalarının, aslında ne kadar BM’nin kuruluş ruhuyla uyuşmadığını gösterdi... Pile’de bulunan Rum nüfusa yönelik yapılan yol, BM’nin hiçbir zaman için kınamasına ve engellemesine tabi olmadı. Fakat aynısı Türk tarafına olunca BM’nin Ada’daki görevlilerinin adeta BM görevlisi rolünü bırakıp birer şahin edasıyla bu insani yol projesini engelleme yolunda ciddi adımlar attığını görüyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, “Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerince; Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla gerçekleştirilen haksız fiziki müdahaleyi asla kabul edilemez ve hukuk dışı buluyoruz” dedi. 

Öte yandan Türkiye’nin odağında yer aldığı tahıl koridorunun yeniden canlandırılması ile Rusya-Ukrayna arasındaki barışın tesisine yönelik diplomasi yeniden hareketleniyor. Fidan 25 Ağustos’ta Ukrayna’ya ziyarette bulunacak. Fidan’ın, eylül ayı başında da Moskova’yı ziyaret etmesi bekleniyor.